Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A héten ezeket a témákat jártam körbe a 90.9 Jazzy Rádió – Millásreggeli hetente jelentkező Futómű rovatában

2019. január 31. - Várkonyi Gábor Autóblog

Két ősi rivális, a Mercedes és BMW összefog? Önvezető autókat gyárt egy német konglomerátum a Volkswagen, a BMW és a Mercedes részvételével? Száz tüdőgyógyász mondja, hogy a szálló por egészségügyi hatásait rosszul értelmezték? Sebességkorlátozás a német autópályákon? A héten ezeket a témákat jártam körbe a 90.9 Jazzy Rádió – Millásreggeli hetente jelentkező Futómű rovatának állandó szakértőjeként.

A küszöbén vagyunk annak, hogy a BMW és a Mercedes összefogjon a kompakt kategóriában és azonos technikai alapokra kerüljön a következő generációja az 1-es BMW-nek és a Mercedes A osztálynak, hiszen mind a két autó relatíve alacsony darabszámú ahhoz, hogy önmagában elégséges pénzt tudjon generálni a cégeknek. Ha viszont összeteszik a tudásukat, együtt szereznek be alkatrészeket, nyilvánvalóan hamarabb kijöhet mind a két cégnek a matek. Az, hogy konkrét hardveres együttműködést láthassuk két ősi rivális között, arra nem nagyon volt még példa, ami szépen jelzi azt, hogy mennyire küzdelmes a mardzsinokat elérni a két autógyárnál.

Ennél is nagyobb és érdekesebb összefogásról szól a hír, hogy önvezető autók terén egy nagy német konglomerátum készül (Herbert Diess-hez kötik az ötlet megszületését), amelyben a BMW a Mercedes, a Volkswagen konszern összefogva, egy platformon, egy technológiával, egy szemlélet szerint szeretne előre törni az önvezető autózás technológiájában. Ez így együtt azért elég ütős, itt van pénz, van know-how, van megfelelő mennyiségű mérnök. Ha így együtt megegyeznek abban, hogy azonos gondolatmenet mentén mindenki hasonlatos szoftvereket, szenzorokat, működési mechanizmust hoz be az önvezető autó tematikába, akkor lehet, hogy jobbról előzik az egész sort rövid időn belül.

Beszélünk még arról, hogy német tudósok szerint a szállópor koncentráció meghatározott határértékei teljes mértékben hasraütésszerűek és nincsenek semmilyen összefüggésben a egészségügyi hatásokkal, illetve arról, hogy van-e szükség sebességkorlátozásra a német autópályákon? Utóbbi téma teljes megőrülést vált ki a két táborban, az egyik oldal szerint ez egy idejétmúlt hülyeség, a másik oldal azt mondja, hogy ennek semmifajta negatív hatása nincsen, hiszen már így is csak nagyjából a német autópályák 2%-án lehet padlógázzal közlekedni, és ezt az apró élvezetet igazán hagyják meg az emberek számára.

És akkor az utolsó bomba: Magyarországon zöld rendszám szigorítást tervez a kormány, méghozzá kibocsátási alapon. Ezt abszolút tudom támogatni, mert a drága, nagyteljesítményű luxusautókról azért előbb utóbb csak le kell, hogy kerüljenek azok a zöldrendszámok, még akkor is, hogyha az elején be kellett valahogy indítani ezt az egész „zöldrendszám gondolkodást”. Hogyha pusztán ténylegesen a VLCP, tehát a károsanyagkibocsátás lesz a mérvadó abban, hogy melyik autó kaphat zöldrendszámot és melyik nem, akkor nyilván ezek a nagyteljesítményű autók kénytelen lesznek a következő vizsga alkalmával átváltani fehér rendszámra.

Meghallgatom

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1814600358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása