Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Volvo és a Geely közös vállalatban fejleszti tovább a belső égésű motorokat

2019. október 08. - Várkonyi Gábor Autóblog

volvo-geely-630x330.jpgKép forrása: Carsradars.com

Folytatódik a kínaiak menetelése egy stratégiailag fontosabb autóipari pozíció elérése érdekében. Világosan látszik a Volvo kapcsán, hogy jobb gazdái a márkának, mint az amerikaiak voltak annak idején, ez termékpaletta, stratégia, dizájn és pozicionálás kapcsán egyaránt tetten érhető. A Geely szeme fénye a tradicionális európai márka, amelynek elsődleges védjegye évtizedek óta a biztonság.

Még a végtelen mennyiségű kínai pénzzel a háttérben sem kockáztatták meg azonban azt, hogy erőfitogtatásba kezdjenek a nagy múltú német prémium márkákkal, nem ott kívánnak elsősorban asztalra csapni, ahol a németek előnye behozhatatlannak tűnik. Éppen ezért a figyelmük nem a teljesítményre vagy a végtelenségig kifinomult hajtásláncok számtalan variációjára fókuszál, hanem alapjaiban másként kívánják definiálni a modern prémium fogalmát. Pontosan belőtték a potenciális közönséget, és visszafogott, ugyanakkor innovatív és barátságos skandináv dizájnnal, újszerű kezelőfelületekkel, gyártói oldalról eddig kevésbé forszírozott bérleti konstrukciókkal, a biztonság mindenek fölötti kiemelésével és a környezetvédelem bevonásával eltérő hangsúlyozással  megfogalmazott hívószavakkal édesgetik magukhoz a vásárlókat, elég nagy sikerrel. Az, hogy egy ekkora gyártó nem fog tudni a technológia fejlődésének és szerteágazásának minden részletével lépést tartani, egyértelmű ügy. Éppen ezért világos stratégia, hogy a számukra kezelhető és fontos területekre koncentrálnak. Ezért engedik el a belső égésű motorok feletti teljes kontrollt a továbbiakban, ami a Volvo szempontjából egy logikus lépés, és közönségük számára nem is egy perdöntő identifikációs pont a vásárlás kapcsán.

A Geely mint tulajdonos közös vállalatot alapít a Volvóval, ahová kiszervezik a belső égésű motorok fejlesztését, így végeredményben a Volvo a legfontosabb felvevője lesz ezeknek a motoroknak, de közel sem az egyetlen. A cégcsoporton belüli márkák is ide nyúlnak majd vissza ezért a technikáért, elképzelhető, hogy külső gyártóknak is el lehet adni ezeket a fejlesztéseket, így a zsugorodó belsőégésű aránnyal a Volvo palettáján belül könnyebben lehet majd boldogulni a fejlesztési költségek kordában tartásával. Okos és logikus lépés.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7115208800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása