Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Az autóipar átalakulása miatt minden századik munkahely megszűnhet a német munkaerőpiacon

2020. január 14. - Várkonyi Gábor Autóblog

autos-3631086_960_720.jpg
Minden századik munkahely megszűnhet a német munkaerőpiacon, az autóipar átalakulása miatt 10 éven belül.


Szerdán (2020. január 15.) találkozik Angela Merkel a kancellári hivatalban a német autóipar képviselőivel, valamint a szakszervezetek képviselőivel, hogy megvitassák a német ipar zászlóshajójának jövőbeli kilátásait.

Az egyeztetés egyik apropója az a tanulmány, amelyet a szövetségi kormány által létrehozott "Nationale Plattform Zukunft der Mobilität" jegyez, és hétfőn látott napvilágot. A szervezet feladata többek között a klíma neutrális közlekedés víziójának kidolgozása és a gyakorlatba való átültetése, a német gazdasági érdekek figyelembevételével.

Hat munkacsoportra osztották a feladatokat:

1. Klímavédelem és közlekedés: Feladata a széndioxid kibocsátás minimalizálása 2030-ra.

2. Fenntartható mobilitás: Feladata kutatni a technikai, gazdasági, szociális és ökológiai lehetőségeket az elektromobilitás kapcsán, valamint egyéb alternatív hajtások és üzemanyagok kapcsán.

3. Digitalizáció: Önvezetés és új mobilitási koncepciók vizsgálata.

4. A nemzeti mobilitási és foglalkoztatási helyszín megőrzése. Akkumulátorcella gyártás lehetőségeinek vizsgálata. Nyersanyag, újrafelhasználás, oktatás elősegítése.

5. Ágazategyesítés: Legfőképpen a közlekedés és az energiaszektor együttműködésének elősegítése.

6. Standardizálás, normázás, certifikálás, típusolás.

Ez eddig nagyon tudományosan és németesen alaposan hangzik. Készültek, nyilvánvalóan, de a hétfőn bemutatott tanulmány elég ijesztő számokkal sokkalja a szakmát. Az eddig sem volt kérdés, hogy rengeteg munkahely fog megszűnni Németországban, a politikai alapon végigerőltetett elektromos autózás kapcsán, de a mérték eddig nem volt ennyire drámai, egyetlen előrejelzésben sem.

Az alapprobléma dióhéjban: egy belsőégésű motor 1200 alkatrészből áll. Egy villanymotor 200-ból. Egyszerű a helyzet: minél gyorsabb az átalakulás, annál kevesebb alkatrészre lesz szükség, és ezzel együtt annál kevesebb munkahelyre.

Nehezítő körülmény foglalkoztatási szempontból, hogy az elektromos autók gyártása lényegesen nagyobb mértékben automatizálható, azaz a produktivitás jelentősen növekedni fog. Ez örvendetes. De ez is csökkenő munkahelyeket eredményez.

A tanulmány abból indul ki, hogy 2030-ra Németországban jóval több elektromos és plug-in hibrid fog készülni, 30% illetve 15%. Mindez annak érdekében, hogy a CO2 kibocsátási normákat tartani tudják. További feltételezés, hogy 10 év múlva az elektromos autók állománya 10 millióra növekszik Németországban.

Ez a forgatókönyv az jelentené, hogy 410 000 munkahely szűnne meg Németországban. 2018-ban egy hasonló tanulmányban összesen 80 000 megszűnő állással számoltak. A mostani számítás szerint tehát 330 000 munkahellyel több esne áldozatul a nagy transzformációnak, mint eddig hitték. Hogy kontextusban helyezzük: ez alulról súrolja a teljes német foglalkoztatottak számának egy százalékát. Az döbbenetesen sok nemzetgazdasági szinten.

A tanulmányt ezen a linken lehet elérni.

A legtöbb munkahely a járműgyártásban szűnik meg, 240 000 a becsült adat. Ez minden negyedik, eddig ezen a területen dolgozó ember munkahelye. Az összes német munkahely több, mint fél százaléka.

További 200 000 állás fejlesztői szinten, gépgyártásban, gyártásszervezésben, fémmegmunkálásban veszne el.

A tanulmány szerint egyébként az autóipar egyetlen területén sem érezhetné magát biztonságban senki. A segédmunkástól a topmenedzserig minden szinten egyenletesen mindenkit érint majd a folyamat.

Az elektromos autózással kapcsolatos új munkahelyek számát ugyanakkor nagyon minimálisra teszik. Összesen 30 000 új állás teremtődne közvetlenül ezzel kapcsolatosan.

A német autóipari szövetség (VDA) képviselői kritizálták a szerintünk szélsőségesen pesszimista becsléseket. A VDA álláspontja szerint lényegesen több elektromos autózással kapcsolatos alkatrészt és akkumulátorokat fognak 10 év múlva Németországban gyártani, mint ahogy azt a kormány tanulmánya előrevetíti.

Az NPM egyébként a tanulmány lábjegyzetében valóban kifejti, hogy az utóbbi időben a német gyártók részéről tapasztalható erőfeszítés az elektromobilitás kapcsán optimistább forgatókönyvekre is okot adhat.

Ezzel együtt a szakemberek kiemelik, hogy a változások következményeit legjobb esetben enyhíteni lehet, de semmiképpen sem fog ilyen értéklánc mellett ilyen kiterjedt formában, beszállítókkal együtt a jövőben ennyi embert eltartani a német autóipar.

A politika máris reagált a társadalmi stabilitást is veszélyeztető jövőképre.

Főleg az FDP hangoztatja régóta, hogy az ideológia alapon erőltetett elektromos autó helyett a német politikának fel kellene fedeznie az önkorrekció lehetőségét (ahogyan ezt a kínai kormányzat megtette), és technológia semlegesen kellene tennie a környezetvédelemért és a fenntartható megoldások fejlesztésért. A zöldek képviselői az átképzésekben és a tervezhető jövő elősegítésében hisznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7715408224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2020.01.16. 19:03:26

"Jósolni nehéz, föleg ha a jövöröl van szó" - Niels Bohr, Nobel díjas dán fizikus.

Nem eszik ezt olyan forrón. A BMW éppen nemrégiben jelentette be,, hogy továbbra is gözerövel fejlesztik a belsöégésü motorokat, mivel az akkumlátorok és az e autózás még korántsem tökéletes.

Shanarey 2020.01.16. 21:22:23

Annakidején a fiákerek gazdái is sírtak, hogy nem lesz munkájuk, mert jött a Ford T model.
A cikkben nem sok szó esik azokról akik az olaj kitermelésben érdekeltek, azoknak is van miért aggódnia.

miert? 2020.01.28. 12:06:11

Az nem olyan rettenetes, hogy 10 even belul minden 100adik munkahely megszunik a nemet gazdasagban. Ettol a termeszetes fluktuacio is joval nagyobb. Az viszont hogy ez koncentraltan az autoiparban tortenik, es ott mar minden negyedik munkahelyet erinti, mar egy erosebb tenyezo. Arrol nem szol a beszamolo, hogy ez nem ideologia kerdese, hanem a technologia fejlodese teszi lehetove, hogy ugyanazt a mennyisegu hasznalati erteket (azaz kozlekedesi eszkozt) kevesebb emberrel allitsuk elo. Annak idejen Londonban minden metrolejaratnal allt 2-3 ember, aki a jegyeket ellenorizte. Amikor bevezettek az automata jegyellenorzo kapukat, az emberek akkor is maradtak, es az utastol elvett jegyet bedugtak az automataba. Ez volt a dolguk. Es ez igy maradt meg par evig, mert egyetlen polgarmester sem vallalta, hogy utcara tegye a szuksegtelenne valt par ezer embert. Azert ma mar ez nincs igy.
Az uj altal kikenyszeritett valtozas mindig fajdalmas atmenetet jelent, de utana elonyoket hoz. Ha lassabb az atment, akkor jobban elvislheto.
süti beállítások módosítása