Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Van-e értelme a drasztikus sebességcsökkentésnek környezetvédelmi szempontból?

2020. április 30. - Várkonyi Gábor Autóblog

2020-04-30_5.png

Három napja jelent meg az az előterjesztés, ami szerint megszűnnének a 70-es sebességhatárok a gyorsutakon a fővárosban, a nem főutakon pedig egységesen 30 km/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség. A főpolgármester azóta már finomított ezen a javaslaton, állítása szerint nincs arról szó, hogy a városban mindenhol, minden egyes útszakaszra vonatkozna ez a szabályozás. Nyilvánvalóan van ebben ráció, azonban összességében alapvetően éppen az autósok belvárosból való kiszorítása zajlik. Én természetesen az autósok érdekeit tartom szem előtt, erről folyt az eszmecsere ma reggel a Futómű rovatban.

Hallgassátok meg az adást a Millásreggeli Facebook oldalán!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr9915649816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.11. 07:48:22

Graz, sebességkorlátozás: "Csendesebb lett a város, és meglepő módon a levegő is jobb lett
Járulékos hatásként átlagosan három decibellel lett csöndesebb a város, továbbá a levegő is javult. A harmincas övezetekben mért nitrogén-oxid-koncentráció negyedével esett vissza a tesztfázis során, annak ellenére, hogy a belső égésű motorok és a kipufogógáz-tisztító berendezéseik lassú haladás esetén rendkívül alacsony hatékonysággal működnek.

Valószínűsíthető, hogy a kis sebesség ezen következményeit részint ellensúlyozza az egyenletesebb – a károsanyag-kibocsátás szempontjából igazán kedvezőtlen -, erős fékezésektől és gyorsításoktól mentes tempó. Ráadásul a sebességkorlátozások következtében a gyalogos és biciklis közlekedés valamivel vonzóbb alternatívává válik, ami összességében szintén a levegőminőség javulását eredményezi." g7.hu/vilag/20200509/graz-peldaja-megmutatja-mit-hozhat-budapesten-a-sebessegkorlatozas/
süti beállítások módosítása