Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

"A Cybertruck egy új szintre fogja vinni a Teslát" – interjú Sandy Munro-val

2020. május 11. - Várkonyi Gábor Autóblog

kepkivagas.PNG
Sandy Munro neve újra és újra előjön az elmúlt 1-2 évben, amikor új hírek érkeznek a Tesla háza tájáról. Munro egy olyan céget épített fel, amely autókat szed szét, katalogizálja az alkatrészeket, értelmezi és összeírja a gyártási folyamatokat, azok becsült idejét és költségét. Ez az úgynevezett "reverse engineering".


A megszerzett és részletezett ismeretanyagot aztán bárki megvásárolhatja (nagyjából fél millió dollártól fölfelé indul egy ilyen tanulmány) és okulhat belőle, de rendelhet is ilyen kutatást bárki, aki meg tudja fizetni. Munro nem volt különösebben elájulva a Teslától, amikor először találkozott és szedett szét egy autót Tesla logóval. Kifogásolta a gyártási minőséget, az illesztési hézagokat, a felhasznált anyagokat, a fényezés minőségét. A mögöttes technikáról viszont az első perctől kezdve elismerően nyilatkozott. A villanyhajtásban és a akkumulátor technikában hatalmas előnyt látott a Tesla kapcsán, már a legelső szétszedéskor is. Ez az előny megmaradt, és közben a kidolgozási minőség, a karosszéria megmunkálásnak a színvonala is jelentősen javult.

A HyperChange youtube csatornán beszélt arról, hogy kik vásárolták meg tőle az elmúlt időszakban a Tesláról felhalmozott tudását, valamint arról, hogy mit tapasztalt más gyártóknál, amikor azok villanyautóit szedte szét. Ezek között voltak autók az Auditól, a BMW-től, Chevrolettől, Jaguartól, valamint Nissantól.

"Nem biztosak abban, hogy mit akarnak csinálni. Megpróbálják ugyanezt a stratégiát követni. Késve lépnek a piacra. Olyan, mintha azt mondanák, hogy valamit a piacra kell dobnunk, de amit a kínálnak, az igazából nem egy elektromos autó. Olyan, mint amikor elképzeli valaki, hogy milyennek kellene lennie egy elektromos autónak. Nem túl finom anyagokból raknak össze egy autót, ami igazából nem elektromos autónak lett tervezve eredendően. Megpróbálnak egy régi üzleti modellbe beleerőltetni egy új terméket. Ezt így nem lehet csinálni, ez nem fog menni. Jönnie kell egy új vállalatvezetési kultúrának, amelyik azt mondja, hogy nincs több félmegoldás." – nyilatkozta Munro, aki szerint az ázsiai gyártók rendelik meg tőle elsősorban a Teslával kapcsolatos információkat.

"Nincs olyan japán OEM, aki ne rendelte volna meg a tanulmányt és a kínai gyártók közül is sokan tartottak igényt a riportjainkra. Nagyon erős még az érdeklődés a koreaiak részéről, ők is sokat vásároltak, ugyanakkor kevés érdeklődés érkezett az európai és az amerikai gyártók részéről."

A videóban nagyon sokat beszél arról, hogy a Cybertruck egy új szintre fogja vinni a Teslát, és forradalmi autót találtak ki vele a kaliforniai gyártónál, amely új kategóriát teremt, legalább annyira újat, amilyet annak idején a Chrylser teremtett a Voyagerrel.

Abszolút érdemes végignézni a videót, szükséges hozzá az angol tudás. Munro egy elfogultságtól mentes szakember szemével mondja el az ipar helyzetét, bár kétségkívül nagyon amerikai perspektívából. A tőle elhangzott kijelentésekhez azt azért mindenképpen hozzátenném, hogy az európai gyártókra a "nem túl finom anyagok" kitétel biztosan nem vonatkoznak, sőt ezekben a kérdésekben mindenképpen a Teslát leköröző tulajdonságokkal bírnak, sajnos a hajtásban viszont nem. Az európai gyártók visszafogottsága a riport kapcsán pedig arra vezethető vissza, hogy itt kevésbé bízzák külsős szakértőkre a konkurencia tanulmányozását, de ez nem jelenti azt, hogy ne foglalkoznának vele az ázsiaiakhoz hasonló komolysággal.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4715681380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása