Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Élő vita az autógyártókat érintő klímaszigorról

2020. szeptember 30. - Várkonyi Gábor Autóblog

carbondioxide.jpg
Ahogy az elmúlt hetekben már többször is írtam, 2030-ra az eredeti menetrend szerint a mostani 95 grammhoz képest még 37,5%-kal kellett volna csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, ami a gyakorlatban 2,8-3,5 liter közötti fogyasztásokat feltételezne. A mostani felvetés szerint ezt a rendkívül ambiciózus széndioxid-kibocsátást azonban 37,5%-ról 50%-ra szeretnék emelni, ami azt jelenti, hogy 2 liter körüli átlagfogyasztással kellene számolni az autógyártóknak. Ezen szigorításokat nézve 63 százalék körüli (tisztán) elektromos autót kellene forgalomba helyezni 2030-ra annak érdekében, hogy ezek a széndioxid-kvóták tarthatók legyenek. Mivel a kisebb autók előállítása így jelentősen drágulhat, legrosszabb forgatókönyv szerint akár teljesen eltűnhetnek a gyártók modellportfóliójából.

A mai Millásreggeliben élőben vitáztunk Vargha Mártonnal, a Levegő Munkacsoport energetikai és közlekedési témafelelősével. Hallgassátok/nézzétek meg az adást ezen a linken 03:00:30-tól!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4116221938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scapozs 2020.09.30. 15:59:57

szomorú egy beszélgetés volt, mert a másik fél fel sem fogta, hogy nem a céllal, hanem az eszközzel/módszerrel van a probléma és csak hajtogatta a "csúnya autógyártók" mantrát

miert? 2020.09.30. 18:51:39

Kedves Gábor

Egyetértek, hogy a klimacélok elérésének költségét végsö soron a fogyasztók fizetik meg.
És valóban, jó lenne ezt világosan kimondani.
A kis autók gyártásának megszünésével való fenyegetés szerintem eltúlzott. Amig lesz rá kereslet, addig lesz kinálat is. Az ára persze más kérédés.

üdvözlettel

Dany 2020.10.01. 09:56:28

@miert?: Fiat500 pl sikersztori lehet újra. Rengeteg van már most belőle, imádják az emberek. Nekem ugyan nem tetszik, de nagyon népszerű típus.
süti beállítások módosítása