Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Az Opel főnöke szerint "Fontosabb a CO2 szintek betartása, mint az autók eladása"

2020. október 13. - Várkonyi Gábor Autóblog
121338572_761324647998929_7238410601062923802_o.jpg
"Fontosabb a CO2 szintek betartása, és ezáltal a büntetések elkerülése, mint az autók eladása." Ezt nyilatkozta egy mai interjúban az Opel főnöke, Michael Lohscheller.

A 15 000 német Opel foglalkoztatottból 2100-nak mennie kell. Ezt idő előtti nyugdíjjal, és egyéb, szociálisan érzékeny formával szeretnék elérni, de ha nem sikerül így, akkor akkor tömeges leépítés is lehet a vége. "Nincs értelme húzni azt, amit amúgy is meg kell tenni", nyilatkozta az Opel vezér.

Egyetlen európai autómárka sem szenvedett el akkora visszaesést, mint az Opel a vírus kapcsán. Majdnem a felére esett vissza a volumenük. 9 elektromos és phev modell található a portfóliójukban, 2019-ben, a vírus előtt 1 millió körüli eladott autóval büszkélkedhettek, ezt a szintet akarják mihamarabb újra elérni, főként az elektrifikált modellekre támaszkodva.

"Növekedni akarunk, és növekedni fogunk, de semmi esetre sem a CO2 és a profitabilitás kárára", emelte ki Lohscheller.

Érdekes, hogy a drámai darabszámcsökkenés ellenére sem csúszott mínuszba az Opel, amit az elmúlt időszak fájdalmas ám szükséges átstrukturálásának köszönhet. Kevesebb autót adnak el, de az autókra költött összeg jelentősen növekedett az ügyfelek részéről, miközben a cég fix költségei jelentősen csökkentek, tehát hamarabb érik el a nyereségességi zónát.

Az, hogy az Opel a Ford-hoz hasonlóan akármilyen formában állami segítségért folyamodna, Lohscheller szerint kizárt. Az Opel vezér elmondta, hogy az ő generációjának a legfontosabb küzdelme, hogy a globális felmelegedés ellen harcoljon. Etikailag nem tartaná helyénvalónak, ha a CO2 szintek be nem tartását pénzzel váltaná meg a cége, éppen ezért minden alá van annak rendelve, hogy teljesítsék a normákat.

"A CO2 szint lett az új "fizetőeszköz" az iparágon belül." Itt arra gondol Lohscheller, hogy ez a problémakör, amin áll vagy bukik egy cég jövője és reputációja is.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor azt is elmondta, hogy a csupán két évvel ezelőtt kialkudott CO2 célok az EU-ban kellően szigorúak és komoly feladatok elé állítják a cégeket. Ezeket most ismét szigorítani nem lenne okos ötlet.

Mint ahogy beszámoltam róla nemrégiben, az EU a 2020-2030 közötti időszakban 37,5 százalék CO2 csökkentést írt elő az autógyáraknak az autóikra nézve, amit néhány hete "ad hoc" módon egyszer csak felemeltek 50 százalékra. Ez nem tartható technikailag és gazdaságilag.

Lohscheller ezzel kapcsolatban elmondta, hogy hiányzik az infrastruktúra ahhoz, hogy az EU által követelt időre 60% fölötti elektromos autó arányt érjenek el az EU piacán. Az ilyen menetközbeni módosítások pedig a tervezhetőséget teszik tönkre.

Az Opel 92 százalékát az autóinak az európai piacon adja el. Terv, hogy kevésbé függjenek ettől a piactól, és tesznek is ezért, de csak akkor, ha pénzt lehet az új piacokon keresni.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr316237298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása