Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Módosításra kényszerítik az EU-s piacra gyártott Tesláknál az adattovábbítási szabályokat?

2020. október 22. - Várkonyi Gábor Autóblog
122291434_769277063870354_7892319323202186187_o.jpg
Megint sűrű mostanában a Tesla hírek folyama, de egy igazán érdekes kérdéssel csak mostanában kezdtek el foglalkozni az EU-ban, aminek nagy kihatásai lehetnek az egész piacra nézve.

Régóta mondogatom, hogy többek között azért is vannak hátrányban bizonyos szoftveres kérdésekben az EU-s gyártók a Teslához képest, mert adatgyűjtés szempontjából teljesen megfelelnek a hatályos EU-s jogszabályoknak, azaz lényegesen kevesebb adatot használhatnak fel fejlesztésekre, mint az amerikaik. Náluk az adatvédelem sokkal sokkal lazább, és ez a felfogás értelemszerűen a Tesla fejlesztésére is hatással van. Folyamatosan küld adatokat a gyártónak mindenről, amit csak tudni lehet, akár a vezetőről, akár a kamerák környezetet megfigyelő üzemmódjáról, akár a felhasználói profilról, egyszerűen mindenről.

Ez egy "Adatfeldolgozás és adathasznosítás Tesla gépjárművekben" című tanulmány alapján az EU-s joggal nem összeegyeztethető. A 40 oldalas dokumentum szerint a jelenlegi formájában nem lehetne forgalomba helyezni ezeket az autókat az EU területén.

Na most innentől egy izgalmas kérdés lesz, hogy miként megyünk tovább. Lazítjuk ezeket a jogszabályokat? Az az EU-s adatvédelmi hozzáállással szöges ellentétben lenne. Az autógyártóinknak viszont segítene, hiszen azonos játékszabályok lennének.

Módosításra kényszerítik az EU-s piacra gyártott Tesláknál az adattovábbítási szabályokat? Milyen hátrányunk származhatna ebből? És milyen előnyünk? Lassítaná ez például az önvezetés fejlesztési sebességét?

Hogyan tudnánk ezt egyáltalán kikényszeríteni? Mely EU-s intézmény az eljáró szerv? Ki ellenőrizne?

Nagyon nagyon sok izgalmas kérdést vet fel ez a problémakör. Azt nem értem, miért most jutottunk csak el ide. Ezek a változások lassan 10 éve érzékelhetőek és tudhatóak.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7816254032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dany 2020.10.22. 22:20:43

Európában nincs tech cég, Kaliforniában meg minden sarkon egy. Ezért vannak hátrányban szoftveres oldalról.

Ha Európában nem engednek majd funkciókat, Kínában pont tesznek az adat védelemre, akkor majd gyűjtik onnan.
süti beállítások módosítása