Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Ford nem fogja tudni teljesíteni a szén-dioxid határértéket az EU-ban

2020. október 30. - Várkonyi Gábor Autóblog
123105952_775676843230376_3966158396984906837_o.jpg
Ahogy néhány hete jósoltam, a Ford nem fogja tudni teljesíteni a CO2 határértéket az EU-ban a PHEV visszahívás miatt.


A termékpaletta alapvetően jó irányban volt, sikerült is volna a Ford részéről megugrani a saját limitet, ha beszállítói problémák miatt nem kellett volna leállítani a fő CO2 "gyilkos" terméküket, a Kuga Plug-in hibridet. Ez teljesen összekuszálta a tervezést, az idő pedig elfogyott, a büntetés fizetése az EU-nak pedig nem lehetett opció, hiszen ez PR szempontjából sem jó, meg hát van olcsóbb megoldás ennél.

Ugyan 10 éve "szakítottak" a Volvo-val, de "pool" képzés miatt a Renault-hoz vagy hozzájuk mehettek már csak, hiszen ez a két nagyobb gyártó jelezte, hogy van még "helyük", limiten belül vannak.

A harmadik és negyedik negyedévre összesen 5-600 milliós mínusszal számolnak a Fordnál, ami magába foglalja már azt az összeget is, amit a Volvo-nak fognak fizetni azért, hogy elkerüljék az EU-s büntetést. Hogy ez az összeg pontosan mennyi, arról szokás szerint egyetlen cég sem nyilatkozik, az FCA-nál sem lehet tudni a mai napig sem, hogy mennyit kellett a Teslának adniuk, pedig igazán érdekes adat lenne.

A Volvo szóvivője annyit nyilatkozott, hogy a befolyt összeget zöld technológiákra fogják fordítani.

A Polestar és a sok PHEV miatt jóval a saját limitjük alatt vannak, ami 110,3 gramm. Ha valakinek szemet szúrna, hogy ez nem a sokat emlegetett 95 gramm: ez azért lehetséges, mert minden gyártónak meg van a saját termék mixből eredő limitje, amit az autók súlya alapvetően befolyásol. Sok nehéz terepjáró, ha közben PHEV, akkor nagyon jótékony hatással van a kialakuló határértékre, főleg ha van mellé még tisztán elektromos autó is a kínálatban.

A Volvonál az átlag a hírek szerint 103,1 gramm jelenleg. Bőven van tehát lehetősége kereskedni még 7 grammal, ami pénzben mérhetően is komoly összeget jelent számukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3416263750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása