Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

25% visszaesést jósolnak az európai autópiacra

2020. november 11. - Várkonyi Gábor Autóblog
124920610_784996592298401_326987116672552858_n.jpg
Az autógyártóknál és a beszállítóknál jelenleg jobb a hangulat, mint ami a valós helyzet alapján indokolt lenne.

Ezzel a mondattal lehet újra és újra találkozni az elemzésekben jelenleg. Európára 25% mínuszt prognosztizálnak, Amerika 18% visszaeséssel számolható, és az egyébként a külföldi gyártóknak sokszor a tavalyihoz hasonló, olykor még annál is erősebb számokat produkáló Kína kapcsán is összességében egy 10% visszaesés várható.

A beszállítók nagy része, kétharmada abból indul ki, hogy 2022 előtt nem tér vissza a "normális" élet, minden tizedik cég 2023 előtt nem számol ezzel.

A technológiai okokra visszavezethető drágulás az EU piacán nem segít a következő években a kontinens autópiacának, a szubvenciók pedig nem tarthatóak fenn végtelen ideig. A most megélt 25% piaccsökkenés jó eséllyel arra a szintre lövi be az eladásokat, amivel a követező években számolni lehet.

A vevői bizalom a második hullám hatására érezhetően kezd erodálódni, ami a tavasszal egy pánikszerű reakciót, megfagyott piacot eredményezett, az most más jellegű magatartást hoz elő az emberekből. Amíg nincs vakcina, addig egy általánosabb, visszafogottabb kereslettel lehet számolni a kiskereskedelemben, különösen itthon, ahol azon új autó vásárlók egy jelentős része, akiket tudatos vásárlóknak tekintünk, tájékozódott, és az elmúlt másfél évben előre hozta a vásárlását. Ennek kihatása lesz a későbbi kereslet alakulására. Olcsóbb autókat ez sem az új autóknál, sem a használt piacon nem fog tartósan eredményezni, különösen nem ezzel az euró árfolyammal számolva.

Pánikra, vagy csődhullámra a kereskedelemben ezzel együtt sem számítok. A folyamatok egy részére tervezhető volt már régóta, a covid okozta nehézségek kezelésére is ki lehetett dolgozni már stratégiákat, ráadásul a nyár adott némi tartalékképzési lehetőséget, hiszen alapvetően jól ment az üzlet a legtöbb helyen. A nagyobb kereskedőházak anyagilag stabil lábakon állnak, ez a válság közel sem olyan, mint a 12 évvel ezelőtti, súlyos, katasztrofális állapot, amely strukturális változásokat kényszerített ki a hazai kereskedelemben.

Nehéz és hektikus időszak lesz a következő egy-másfél év, de egy döccenő lesz 2008-hoz képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr816281690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása