Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

"A mobilitással kapcsolatos elképzelések jelentik a jövő egyik meghatározó politikai töréspontját Németországban"

2021. január 21. - Várkonyi Gábor Autóblog

Parlamenti választások lesznek ősszel Németországban, ami autós szempontból azért lényeges, mert ha tetszik, ha nem, Európa bizony abba az irányba halad tovább közlekedéspolitika tekintetében, amerre a mindenkori német kormány tart.

141200904_831496187648441_6050544264460314035_o.jpg
A jelenlegi nagykoalíció nem kimondottan autó ellenes, pláne egy CSU által delegált közlekedési miniszterrel, aki a mozgásterén belül igyekszik védeni a német autóipart, kifejezetten ellene van az autópályák általános sebességkorlátozásának, és viszonylag semleges pozíciót tölt be technológiákkal kapcsolatosan, magyarul, nem egyoldalú híve az elektromobilitásnak. Nyilvánvalóan nem tudja minden álláspontját érvényesíteni Andreas Scheuer, különösen amióta az autópálya díjazás megszervezése kapcsán kisebb botrány alakult ki körülötte, amibe viszont nem bukott bele.

Benne van a pakliban, hogy a Szövetségi Köztársaság élén először lesz bajor kancellár, tehát párttársa, Markus Söder lehet Merkel utódja. Ez azért fontos, hogy mert egyetlen erős ellenpontja a zöldeknek nagyjából a CSU lehet egy zöld-konzervatív koalícióban, amire elég nagy az esély. A CDU, a testvérpárt élére épp a minap került egy elég színtelen pártelnök, tőle nem nagyon várható ellenállás egy olyan politikai szövetségben, ahol az egyik párt szélsőségesen autó ellenes, a másik pedig igyekszik konzerválni azt, amit az autózásból ismerünk és szeretünk.

Andreas Scheuer egészen odáig ment egy mai interjúban, hogy kifejtette, hogy a mobilitással kapcsolatos elképzelések jelentik a jövő egyik meghatározó politikai töréspontját Németországban.

Lefordítottam a vonatkozó passzust.

Scheuer: .... A közlekedésben a fő ellenfelünk a Zöldek.

Miért? Hol van a választóvonal a CDU és a CSU-hoz képest?

Scheuer: Az életmódunk jellegéről van szó. Mi egy klímavédelem szempontjai szerint meghatározott, polgári, teljes koncepciót szeretnénk, ami a Zöldek koncepciójával áll szemben, ami a korlátozásokról szól. A szabadságunkról van szó. Egy példa: a Zöldek be akarják tiltani a SUV-okat, és el akarják venni azokat. Mi meg akarjuk tartani a SUV-okat, de modernizálni akarjuk azokat. Például alternatív hajtásokkal szeretnénk felszerelni ezeket, lehetőleg bajor gyártásból.

Scheuer kifejtette továbbá, hogy nem szabad egy lapra feltenni mindent, és kizárólag az elektromos hajtást szubvencionálni. A nagyobb haszongépjárműveknél a hidrogén technológiába fektetnek milliárdokat, az automatizált, elektromos autók az idősebbek közlekedési problémáit is megoldhatják, a villanyhajtásban van növekedési potenciál.

Ezzel kapcsolatban tett egy magabiztos megjegyzést: "Más országok lehet, hogy jobbak a marketingben, de technikailag mi vagyunk a legjobbak."

Hát, ősszel eldől, hogy ez a hozzáállás erősödik-e meg, vagy a "verbotspartei", azaz a "tiltások pártja", ahogy a zöldeket nevezik.

Nekünk, a magyar gazdaság érdekeit figyelembe véve nagyon nem lesz mindegy.

A teljes interjút itt olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4816398066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása