Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Melyik volt a leggyorsabban fogyó autó Amerikában az elmúlt hónapban?

2021. március 22. - Várkonyi Gábor Autóblog

Mi volt szerintetek a leggyorsabban fogyó autó Amerikában a teljes piacra vetítve, az elmúlt hónapban?

162575416_207684467814509_3374302400531669637_n.jpg
Mielőtt rávágtok valamit: fontos érteni, hogy alapjaiban más az új autó kereskedelem szerkezete kint. Lényegesen nagyobb készlettel dolgoznak a dílerek, mert az amerikai vásárló azonnal akar mindent. Nem jellemző a vevőkre, hogy hónapokat várnak egyedileg konfigurált autókra. Ami a telepen azonnal elérhető, az lesz eladva. A statisztika szempontjából azért lényeges ezt értenetek, mert az állásidőnek ebben a kontextusban van értelme. Állásidő, azaz azon napok száma, amelyeket a kiszállítás után a telepen tölt az autó, mielőtt gazdára talál. Nagyon egyszerűen így tudom elmagyarázni a fogalmat.

Ez a szokása az amerikai vásárlóknak rendkívül pazarló, hiszen eleve hatalmas tőke áll a nagy készletekben, és elég sok autót kell "feleslegesen" legyártani ezért. A végén mindnek lesz gazdája, nyilván, de az európai türelem azért könnyebbé teszi a gyártók dolgát errefelé.

Na, szóval, mi a leggyorsabban fogyó új autó kint? Model 3? A top 20-ban nincs. Ford F sorozat? Az sem. Valami Toyota? Melegszik.... Német prémium? Az sem igazán.

Dobpergés...

Az aktuális Corvette az az autó, amit a leggyorsabban kapkodnak el, az elmúlt két hónapban! Kevesebb, mint 2 hét alatt, úgy, hogy 86 000 dollár felett van az átlagára. Sokan érzik kint is, hogy utolsó pillanatait éljük annak, hogy "rendes" autókat vegyünk újonnan. Ne sértődjön meg egyetlen elektromos hívő sem, de annak a szemszögéből, aki rohan közel 30 milliós autót venni, ami egyébként semmire nem használható azon kívül, hogy irgalmatlanul jót lehet vele (nem ön)vezetni, ez így néz ki.

Érdekes, hogy a használt autóknál is erős helyezést ér el a Corvette, ott ötödik, közel egy hónapos állásidővel, de magas, 70 000 dollár körüli átlagárral. A leggyorsabban fogyó használt autó az Egyesült Államokban az elmúlt hónapban egyébként a G-osztály volt, majdnem 141 000 dolláros átlagárral. Szinten nem a legpíszibb szerkezet. Ebbe a listába felkapaszkodott egy Tesla is, a Model X a tizennyolcadik, 67 000 dolláros átlagárra, 32,8 napos állásidővel. A használtak között egyébként feltűnően sok a gyorsan fogyó import autó.

Itt találjátok a listát.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr216473462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miert? 2021.03.22. 21:47:39

Kedves Gábor
Nagyon szép, amit irsz, de ez a szépség csak interpretáció kérédése. Más megvilágitásból is nézhetjük (ugyanazokat) a tényeket.
Az amerikai autópiac milliós darabszáma mellett az a pár ezer Corvette (évi 20ezer)se nem oszt, se nem szoroz. Még a sportautó kategóriában is csak a sokadik a listán. Csak egy szük réteg kedvence. Olyan "olcsó" sport kocsi "kispénzű" vagányoknak.
Ahogy te is irtad, nem jó, ha a kereskedő pénze benne áll az autóban. Ezért a gyors eladás azt mutatja, hogy csak akkor rendel ilyen autót, ha már van is rá vevője. Mert egyébként rajta maradna. A tömegautóból bátran rendelnek százasával, mert úgyis elfogy hamarosan. De a Corvettet csak akkor ha lényegében már el is adta. Ezért kicsi lesz az állásideje.
A Model3hoz pedig kár hasonlitani, mivel azt nem árulják szalonban, azaz nulla az állásideje, Csak neten lehet megrendelni és várni kell rá, viszont elkészülte után rögtön átvehető.
Az új autó kategóriában sok mindentől függ az állásidő, pl. milyen messziről szállitják a gyártmányt, mennyire egyedi a gyártás, stb. Önmagában nincs jelentősége. Csak akkor, ha a túl hosszú állásidő miatt az autókat le kell akciózni, hogy elvigye valaki.
A használt piac kicsit más eset. Itt elvileg a kereslet/kinálat egyensúlya érvényesül. Ha egy autó gyorsan elkel, az azt mutatja, hogy a tulajdonosai ár alatt is szabadulni igyekeznek tőle, csak minnél gyorsabban elkeljen.
üdvözlettel

W12petrol 2021.03.23. 23:04:27

@miert?: már megint hülyeségeket irsz! A francot se érdekel az ocska tesznya3 ! Corvette-t mindenkinek! Belsőégésű forever!
süti beállítások módosítása