Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

"Nem gyorsul 2 másodperc alatt százra a Tesla bármely modellje"

2021. május 07. - Várkonyi Gábor Autóblog
Jason Fenske egy fantasztikus figura, és nagyon nagyon szeretem a csatornáját a Youtube-on. Engineering Explained a neve, és számos fontos témát dolgoz fel az autózással kapcsolatosan. Olyan kérdésekben is elmerül, mint például az erőműkapacitás ügye, a növekvő áramigény kapcsán, ami a villanyautózásra való átállással jár. Nagyon logikusan elmagyarázza, hogy miért nem lesz ebből probléma.

kepkivagas_12.PNG
A legutóbbi, Teslával kapcsolatos videójában van egy kulcsmondat, ami szerintem a legjobban körülírja azt, hogy érzek az egész jelenséggel kapcsolatosan. Az egyik oldalon ott van a mérnöki teljesítmény és a vízió, amit nem lehet nem elismerni, a mások oldalon ott van a félrevezető marketing és esetenként a konkrét hazudozás, amit szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Fenske a maga higgadt és tárgyilagos stílusával üdítő ebben az érzelmi húrokat masszírozó, valóságtól gyakran elrugaszkodott vitában. Nem foglal állást, nem rajong, nem kárörvend. Egyszerűen számokkal és tényekkel cáfol, vagy támaszt alá valamit. Legutóbb például azt a lódítást, mely szerint 2 másodperc alatt gyorsul százra a Tesla bármely modellje.

Ezek a sztorik a Tesla részéről nyilvánvalóan hozzátartoznak a marketing stratégiához. A legokosabb ingyenreklám az ilyesmi. Beszélnek róla. Írnak róla, ahogy én is, most is. Számítás van mögötte, és ez bejön, és aki kitalálta ezt, az is zseni a maga területén, ezt is el kell ismerni.

Amikor viszont Musk halál komolyan kiáll a világ elé, és azt mondja, hogy nem kell neki PR osztály, mert "nem akarja manipulálni a nyilvánosságot", nos az azért egy olyan mondás, ami bicskanyitogató, méghozzá duplán. Egyrészt, az egész gépezete, kommunikációja, nagyotmondása, üvegtörése, adatszolgáltatása, mindene arra megy ki, hogy manipuláljon. Kiemelem, nekem ezzel nincs is bajom. Másrészt, én látom, mennyi munka van autómárkák PR osztályán abban, hogy tisztességesen tájékoztassanak bennünket, lehetőséget biztosítsanak arra, hogy teszteljünk, interjúzzunk, adatot kapjunk. Ezeknek az embereknek a munkáját degradálni azzal, hogy ez szimpla manipuláció, hát, elég nagy arcátlanság.

Arról a múlt heti esetről nem is írtam szándékosan amikor feketén-fehéren kiderült, hogy hazudott arról, hogy mi volt a szerepe a Lucid-os Rawlinson-nak a cégénél. Itt olvashattok róla.

Gyűlölni sem kell a Teslát, és ájulásig rajongani sem kell érte. Ez is egy cég. Nagyon sok mindenben pionír vállalkozás, a kommunikációtól egyes technikai megoldásokig, vannak erősségei, vannak gyengeségei. Arról viszont kell tudni nyíltan beszélni, hogy vannak nekik is olyan övön aluli húzásiak, amiknek nem szabadna beleférnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5316525700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása