Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Carlos Tavares: "Az elektromobilitásra való átállást nem az autóipar választotta"

2021. május 18. - Várkonyi Gábor Autóblog

A Financial Times konferenciáján sok autóipari vezető mondott markáns véleményt a jelenleg az ágazatot foglalkoztató kérdésékről.

188594993_248758717040417_4145081027718342372_n.jpg

Egyik örök kedvencem továbbra is Tavares. Miközben a menedzserek nagy része azzal van elfoglalva, hogy fejbúbig vazelinba merülve "áramvonalasodjon" a korszellemhez, hogy még véletlenül se lehessen rájuk semmi rosszat mondani, addig a jó öreg Carlosnak látszólag se ideje, se kedve nincs a haladárok nyelvét felvenni.

A világ negyedik legnagyobb autógyártójának a vezetője mindig világosan fogalmaz, mondanivalója tömör, egyenes, és jól célzottan oda "hat", ahová a portugál menedzser szánja.

Soha nem volt nagy szószólója az elektromos autózás kizárólagossá tételének. Nem régen nyilatkozott úgy, hogy valakinek el kell majd magyarázni a középosztálynak, hogy ezzel az átállással az ő egyéni mobilitásuk is veszélybe kerül, hiszen vagy olyan szintre fognak nőni az autóárak, ami már nyugat-európai középrétegek számára is fájdalmas, vagy az autógyártók lesznek kénytelenek mínusszal értékesíteni a villanyautókat. Mindkettő fájni fog a végén.

Tavares megértette, hogy minden racionális érv pusztába kiáltott szó, a kérdés eldőlt, a villany totális frontját semmi sem szorítja már vissza. Ahogy korábban írtam, konstatálta a helyzetet, vállat vont, "ha ezt akartátok, ezt kapjátok" alapon haditervet készített arra, hogy ilyen körülmények között hogyan él túl egy alapvetően európai érdekeltségekkel rendelkező cég, és nekilátott villany irányba transzformálni a Stellantis európai ágát. Az amerikai egy hosszabb kérdés, és a cég még éppen csak létrejött, szóval erről majd egy másik posztban.

Az FT konferencián újra emlékeztette Tavares a politikai döntéshozókat arra, hogy nem szabadna szem elől téveszteni a szociálisan gyengébb helyzetűek autóhoz való jutásának a kérdését.

"Az elektromobilitásra való átállást nem az autóipar választotta" Tavares szerint egy szélesebb technológia spektrumon alapuló felállás egészségesebb megoldásokhoz vezetett volna. "Ahhoz, hogy a politika által favorizált elektromos autók a széles tömegek számára is vonzó alternatívát jelentsenek, alacsonyabb keresetűek számára is elérhető kell, hogy váljanak".

Ha ez nem így lesz, akkor az elektromos autókkal elérendő cél, mely szerint környezetkímélőbb autózást kell megvalósítani, nem fog teljesülni, mivel az emberek tovább fognak az egyre öregedő autóikban ülni. Jó napot kívánok, pontosan ezt mondja mindenki, akinek egy csöpp realitásérzéke van. Egyedül Tavares áll ki, és mondja ezt a kamerába, felelős vezetőként. Mások meg 50 000 eurós villanyautókat ünnepelnek, mint "mindenki számára elérhető megoldás".

Tavares szerint a jelenlegi formája a villanyautózásnak messze van attól, hogy klíma semlegesnek lehessen nevezni azt. Dolgozni kell azon, hogy ezt elérjük, és a képet teljes valójában kellene tanulmányozni. Ismét egy józan gondolat.

Minden szkeptikus megnyilvánulása ellenére Tavares biztos abban, hogy az elektromos autókra való átállás meg fog történni. Két dologra figyelmeztetett: ha az Európában gyártott villanyautókra nem lesz elegendő kereslet, akkor a gyártást az európia cégek is Ázsiába vihetik, ahonnan mostanság indul meg a technológiailag hasonló szintű villanyautók exportja fejlett piacokra. Ez munkahely vesztéshez és európai cégek problémáihoz vezethet. Duplán ördögi a kör. A másik: a politikának a keretfeltételek megteremtésén kellene gőz erővel dolgoznia (ha már kierőszakolta az átállást) ahhoz, hogy együttes erővel lehessen a váltást és az ipar versenyképességét megtartani, a villanyautók korában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1616564678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W12petrol 2021.05.23. 15:59:20

meg mondjuk nem is a vevők! Akinek esze van még most is belsőégésűt vesz!
süti beállítások módosítása