Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Mercedes-Benz 2025-től három kizárólag tisztán elektromos járművek számára tervezett platformot mutat be

2021. július 23. - Várkonyi Gábor Autóblog

"· A Mercedes-Benz 2025-től a teljesen elektromos hajtású járművekhez készíti új architektúrákat.
· A Mercedes-Benz 2025-től rögtön három kizárólag tisztán elektromos járművek számára tervezett platformot mutat be.
· A márka az évtized végére készen áll majd a teljesen elektromos váltásra, amennyiben a piaci körülmények ezt lehetővé teszik.
· A gyártó új európai partnerekkel közösen több mint 200 gigawattos akkumulátorgyártási kapacitást hoz létre, összesen nyolc hatalmas gyártási helyszínen.
· Az elektromos hajtásláncok hatékonyságát fokozza a YASA nagyteljesítményű elektromotorokra specializálódott vállalat felvásárlása.
· A Plug & Charge egyszerű töltéssel immár világszerte 530.000 AC és DC töltőállomáson lehet egyenkénti bejelentkezés és fizetési tranzakció nélkül töltési szolgáltatást igénybe venni.
· Az elektrifikáció felgyorsításával a márka tőkebefektetése radikálisan megváltozik, de a Mercedes-Benz tartja magát nyereségességi céljaihoz a tisztán elektromos autók világában is."

221931522_293768622539426_3716283406660337984_n.jpg
Ismét egy olyan sajtóanyag, amit érdemes volt szó szerint bemásolni.

Mit jelent ez a gyakorlatban: az aktuálisan bemutatott új C és S osztály utódai az évtized végén már csupán tisztán elektromos autóként fogják folytatni a karrierjüket.

40 milliárd eurót fog elkölteni a stuttgarti gyártó 2022 és 2030 között arra, hogy a legjobb hardvert kínálja elektromos autók terén. A szoftver egy külön ügy, ebben a témában is intenzív "mozgolódás" van a cégnél. Az év első 6 hónapja különösen jól sikerült a Daimlernek, 14 százalékhoz közelítő, álomszerű EBIT marzssal. Szinte minden fontos piacukon negyedével több autót adtak el, mint egy évvel korábban, miközben az elmúlt évet arra használta ki Ola Källenius konszernvezér, hogy radikális költségcsökkentést hajtson végre a cégnél.

A szép számok láttán a szakszervezeti képviselők a további spórolások felfüggesztését illetve enyhítését kérték a cég vezetőitől. Nem valószínű, hogy ez bekövetkezne, ugyanakkor Källenius engedélyezte, hogy a tervezettnél magasabb összeget folyósítsanak K+F kiadásokra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a spórolás, mint érték, a "svábok génjeiben van".

Amikor Kecskeméten megtörtént a második üzem alapkő letétele, akkor tudtam interjút készíteni Markus Schäferrel. A Daimler igazgatótanácsában többek között a fejlesztésért is felelős menedzserrel beszélgettünk akkor arról, hogy hogyan alakulhat globálisan az elektromobilitás kérdése. A bizonytalanság, a körülmények nehezen kalkulálható mivolta volt a központi téma, arról ugyanakkor szó nem volt, hogy belátható időn belül tisztán elektromos gyártóvá válik a Mercedes.

Három év alatt hatalmasat fordult a világ. A kecskeméti beruházás második üteme bizonytalan időre le lett állítva. A Daimler az elektromos témában legkésőbb reagáló prémium gyártóból a téma iránt legelkötelezettebb gyártóvá avanzsált. A magam részéről nagyon várom az EQS menetpróbáját. Az, hogy 3 éve voltak késében, vagy most hamarkodják el a döntéseiket, ki fog derülni, de ehhez kell pár év.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2316636388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása