Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Toyota vezető kutatója szerint nem jó stratégia az egyoldalú fókuszáltság az akkumulátoros elektromos autókra

2021. július 28. - Várkonyi Gábor Autóblog

Dr. Gill Pratt, a Toyota vezető kutatója szerint ha csökkenteni akarjuk a széndioxid lábnyomát az autózásnak, akkor nem jó stratégia az egyoldalú fókuszáltság az akkumulátoros elektromos autókra.

225933485_297216895527932_2922381894174164444_n.jpg

A medium.com-nak írt jegyzetében kifejti, hogy miért gondolja tudományos szempontból is jobb megoldásnak a különböző hajtási módok párhuzamos fejlesztését az elektro-monokultúrával szemben.

Évtizedek óta elektromos hajtásokkal foglalkozik Pratt, és élvezi, hogy csendesen és lokális emisszióktól mentesen lehet velük közlekedni. Egy hibrid és egy plug-in hibrid Toyotával jár, és ezek mellett egy Model X is a birtokában van, és mindegyik autót kifejezetten szereti.

Azt gondolná az ember, hogy ezek után kifejezetten propagálná a teljes villanyos jövőt, de Pratt kifejti, hogy miért tartja jónak a Toyota megközelítését, ahol különböző technológiák egymást kiegészítve lennének bevetve a jövőben is.

Két fő okot említ Pratt azzal kapcsolatosan, hogy miért tartja a Toyota megközelítését jónak, a csupán akkus elektromos stratégiát pedig rossznak.

Az első ok: az akkumulátorok gyártása nagyon sokba kerül, nagyon sok erőforrást igényel, és nagyon jelentős CO2 lábnyommal jár. Ebben semmi újdonság nincs, de éppen a fent említett okok miatt rendkívül fontos, hogy jól legyenek elosztva az akku kapacitások. Példaként a 300 mérföldes hatótávú Tesláját hozza, amivel, ha csak a napi 30 mérföldes ingázásra használnák, és esténként feltöltenék, hatalmas erőforrás pazarlást végeznének. Összehasonlítva ezzel a PHEV RAV4-es autóját, amelyben hatod akkora az akku kapacitás, a napi munkába járásra az az autó a jobb megoldás, mert kíméletesen bánik a korlátozott javainkkal, és erre használva szinte benzinfogyasztás nélkül teljesíthető az utak nagy része.

Hosszú távra a Model X remek villanyautó, de rövid távokra használni pazarlás, ahogy fordítva ugyanígy igaz ez a PHEV autójukra, ebben az összehasonlításban.

A jól méretezett akku a megfelelő célra jobb a környezetnek, mint a "villanyautót mindenhova nagy hatótávval" elgondolás.

Pratt szerint ez főket azért nagyon fontos, mert az újrahasznosítás kérdése továbbra is komoly problémákat vet fel, és ezért is életbevágó, hogy ne használjunk a kelleténél nagyobb akkus autókat az élet minden területén.

A második ok is ehhez köthető. Pratt úgy fogalmaz, hogy ami jó az átlag ember átlag igényire, az nem jó minden ember igényeire. Itt a globálisan különböző adottságokra hívja fel a figyelmet. Azokban az országokban, ahol nagy a megújulók aránya az áramtermelésben, és jó a gyorstöltő hálózat, ott értelemszerűen a villanyautón kell hogy legyen a hangsúly.

Vannak azonban helyek, ahol nem ilyen jó a dolgok állása, és a helyi adottságok alapján a teljes életciklusra vonatkoztatva lehet rosszabb egy villanyautó CO2 emissziója, mint egy PHEV vagy egy sima hibrid autóé.

Természetesen Pratt szerint is minél hamarabb fel kell futtatni az akku gyártást világszinten, és sok gyorstöltőt kell telepíteni, hogy minél több embernek a villanyautó jelentse a legjobb megoldást, ugyanakkor az áram előállításának a folyamatában is hatalmas megtakarítási potenciál van még.

A kutató szerint a politikának ahelyett, hogy tiltana technológiákat, versenyeztetnie kellene őket, hogy egymást kiegészítve, erőforrásokat optimálisan elosztva a lehető legnagyobb CO2 megtakarítást lehessen elérni. Annak ellenére, hogy a Toyota milliárdokat költ az akkutechnológiára és a kutatásra ezen a területen, például a szilárd test akkuk kapcsán is, sem ő sem a Toyota nem gondolja, hogy ennyit elég tenni. Magyarul, azzal nincs megoldva szerintük a kérdés, hogy átállunk villanyra, és kész. Nekem ez a valós és hiteles érvelés. Nem az, amikor egy konglomerátum az összes puskaporát ellövi egy megoldásra, és kilobbizza a politikai oldalon, hogy ne is kelljen mással foglalkoznia, hiszen minden egyéb lényegében tiltva lesz, vagy ellehetetlenítve. Mindenki tudja, hogy mely európai gyártók követik ezt a megoldást jelenleg.

A Toyota tisztán elektromos mellett PHEV, hibrid, és hidrogén autókat is kínálni és fejleszteni fog, globális szinten. 2030-ra a teljes eladásuk 70 százaléka elektrifikált lesz.

Kristálytiszta, logikus és hiteles érvelés szektamentalitás és megbélyegzés helyett.

Nagyjából ezen érvek felsorakoztatása mellett képzelném el én is azt az irányt, amerre mennie kellene az európai döntéshozóknak és a gyártóknak is. Ennyi már elég szokott lenni arra, hogy a gyűlölet tárgya legyek a hardcore villanyos fórumokon, mert szerintük "villanyellenes" vagyok.

A teljes cikket angolul itt olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7716641502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása