Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Egy amerikai kutatás szerint egy év után is 1,6-szor nagyobb az elektromos autók karbantartási költsége a belsőégésű motoros autókkal szemben

2021. augusztus 09. - Várkonyi Gábor Autóblog

Az egyik legnagyobb érv az elektromos autók mellett általában az szokott lenni, hogy a kevesebb mozgó alkatrész és az egyszerűbb szerkezetek miatt alacsonyabb karbantartási költségekkel kell számolni, illetve megbízhatóbb működéssel.

222838244_305342948048660_8109089204792783906_n.jpg
Ez vélhetően hosszútávon cáfolhatatlanul így lesz, ezt könnyű belátni, ugyanakkor adódnak kezdeti nehézségek.

A We Predict kutatásából kiderül, hogy egyelőre nem feltétlenül tudta beváltani ez a hajtási mód a reményeket, de mindenképpen kontextusában kell vizsgálni a számokat. Az amerikai piackutató cég 19 millió autót vizsgált meg, 2016 és 2021 közötti évjáratokból, és arra a megállapításra jutott, hogy az első három hónapban a karbantartási költsége az elektromos autóknak 2,3-szor nagyobb, mint egy belsőégésű motoros autóknál, egy év után is 1,6 a szorzó.

A kutatás készítő azzal magyarázzák a meglepő eredményeket, hogy az autóipar most vezeti be széles skálán az új hajtást, és a "bevezető faktor" eredményezi ezeket a számokat. A mélyebb analízis szerint a technikusok átlagos dupla annyi időt töltenek egy hiba lokalizálásával egy elektromos autónál, mint egy ismert technikánál. Maga a javítás másfélszer annyi ideig tart, a munkamennyiség 1,3-szor nagyobb.

Ki kell emelni, hogy egy Mustang Mach-E 93 dolláros átlagos költsége alacsonynak számít első 3 hónapos átlagos szinten, abszolút értelemben is. A konkurenseinek jelentősen nagyobb összegeket számoltak fel, Audi E-tron 366 dollár, Porsche Taycan 667 dollár, Jagura I-pace 834 dollár karbantartási költséggel tűnt ki.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy idővel értelemszerűen a belsőégésűek egyre drágábbak lesznek, a villanyosok előnye ebben a kontextusban pedig még úgy is számottevő, hogy első próbálkozásokról beszélünk, főleg ha tekintetbe vesszük, hogy 2016-ig is visszanyúltak a példák kapcsán. A másik oldalon: ha akkucsere esedékes, akkor az tényleg a gazdasági toltálkár a rémkép, ez ugyanakkor egyelőre egy ritka ügy.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6016654768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása