Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Ilyen az igazi vezetési élmény: Honda S2000-rel Transalpina varázslatos környezetében

2021. augusztus 23. - Várkonyi Gábor Autóblog

Annyiféleképpen lehet ünnepelni a vezetés élményét. Nincs számomra ennél nagyobb boldogság...

240108453_312852847297670_177193284903548749_n.jpg

Mindenkinek kellenek olyan pillanatok, amik agyradírként funkcionálva ürítik a felgyülemlett stresszt a napi mókuskerékből. Van, aki horgászik, van aki kirándul, teniszezik, bringázik, vagy bármi egyéb sportot űz, van aki utazik, van aki eszik, vagy számítógépezik, olvas, vagy ide jár beszólni. :) A nap végén mindegy is, miben tudunk néhány órára feloldódni és regenerálódni.

Nekem a vezetés ez a tevékenység. Barátokkal vagy egyedül. Rövid vagy hosszú úton. Pályán vagy szerpentinen, erős vagy gyenge autóval, tulajdonképpen mindegy, mert mindenben van szépség. Nagyon sok helyet látogattunk már meg csapatosan is, sajtóutakon is, Európában és a tengerentúlon is, de mind közül kiemelkedik számomra a Transalpina. Ennek számos oka van, és teljesen megértem azt is, ha valakinek közel sem okoz ekkora élményt, de éppen hazaesve, teljesen öncélúan ki akarom magamból írni az élményeket, mert ez is egyfajta terápia, vagy lelki közösség keresés azokkal, akik hasonló endorfináradatot éreznek egy feszített autózás közben, amikor semmi egyéb cél nincs, mint élvezni az utat és a pillanatot.

A Transalpina környezete varázslatos. Nem kell különösebben sokat magyaráznom Erdély szépségét, lélegzetelállító, magával ragadó, mágikus. Van valami, ami behúz, és nem enged el többet. Ezért járok vissza újra és újra, és ezért volt rossz, hogy tavaly nem igazán lehetett megoldani a vírus miatt az autózást. Feszített, hogy ezt összehozzam idén megint, és szerencsére sikerült is. Pont annyira van messze, hogy az ember agya átálljon arra, hogy távol van otthontól, de ne csigázzon el az út annyira, hogy az odaérkezés utáni reggelen ne az legyen az első dolgod, hogy a kezedbe vedd a kocsikulcsot, és elindulj szerpentinezni. Hegygerincen futó, belátható kanyarok sora adja a magját a dolognak, de számos irányba lehet különböző jellegű szakaszok irányába váltani, ami nem csupán a domborzat és a kanyarok jellegében hoz változást, hanem a forgalom mértéke és az aszfalt jellege is változatos kihívások elé állíthat. Lehet szépen andalogni, precízen íven menni, eszelős tempót tolni úgy, hogy senki nem jön szembe 20-30 percig, vagy a szaftos drifteket nyomni az erdő közepén, kilométerekre belátható helyeken, nulla forgalommal.

Rövid tengelytáv, hátsó kerék és relatív kis súly kell ide, a nehézbombázóknak ez nem annyira otthonos terep. Az én társam ebben évek óta az S2000, amit gyakorlatilag ilyen helyekre teremtettek.

Napokkal az indulás előtt fokozatosan emelkedik bennem az izgalom mértéke, a vágyakozás a végtelen útra, ahol tudom, hogy néhány órára elszökhetek a zaj elől, azért, hogy egy egészen más fajta lárma töltse be az agyamat, és egy egészen más fajta "gyógyító" rezgés járjon át, úgy, hogy a nap végén teljes fáradtságban de maximálisan feltöltve sörök mellett beszéljük meg elzsibbadva a látottakat számomra kedves emberekkel. Ebből táplálkozom aztán hónapokig.

A Honda 8 éve van velem, és ez az írás egy kicsit arról is szól, hogy megköszönjem neki azt a kitartást és megbízhatóságot, amit annak ellenére kapok tőle, hogy lényegében csak extrém körülmények között használom. Egy csoda ez az autó, minden porcikájában. Analóg, old school autózás kelléke, ahol kell a géppel szembeni alázat.

233456405_313842333865388_2420087186885214333_n.jpg
Alig telt el 2 évtized azóta, hogy a világ gazdagabb lett ezzel a csodával, mégis olyan egy mai autóból átülni, mintha csillagkapun keresztül lépnénk át egy másik dimenzióba. Ma hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy mindent is meg akar oldani helyettünk egy autó, mindent is jobban akar tudni nálunk, és nem tudunk olyan baromságot csinálni, amit ne javítana ki helyettünk. Unalom.

Ehhez képest az S2000 a konstruálásának az első pillanatától konzekvensen egyetlen egy dologra lett kitalálva: az értő ínyenc közönség purista vezetési élményt hajhászó igényeinek a kiszolgálására. Nem véletlenül lett már a gyártása idején is legenda belőle. Nem véletlenül kötődik nekem is boldog pillanatok sorozata ehhez az autóhoz.

Tökéletes időben, utolsó szezonos de még jól tapadó gumikkal minden adott volt ahhoz, hogy egy újabb emlékezetes nappal legyen gazdagabb a képzeletbeli album.

Egyedül a blokkolásgátló az, ami érdemben segít, minden egyéb szempontból totálisan magadra vagy utalva ebben az autóban, és ez az egyik oka annak, hogy miért nem lehet ma már törésmentes darabot évek keresése nélkül levadászni. A világ legnagyobb literteljesítménnyel rendelkező széria gyártású autója volt éveken át. Szívó benzinből 240 lóerőt kihozni még mai szemmel nézve is komoly teljesítmény, hát még 1999-ben, a bemutatásának évében. Aki a turbós motorok, a végtelen fokozatú automaták és az elektronikus pórázok korában szocializálódott, az egyrészt félni fog ettől az autótól, mert annyira őszinte, nyers és veszélyes, másrészt nem fogja érteni, hogy mit lehet ezen ennyire szeretni. Egy hasonlatos német autóban sokkal több a felesleges sallang, sokkal több a háj, meg a kényelem, amire semmi szükség itt. Egy olasz ezen az áron nem tud ilyen precíz lenni, és hát valljuk be, megfizethető hátsókerekes roadster nem is igazán jött tőlük az elmúlt évtizedekben. Ami még kompromisszummentesebb, az az angol könnyű puritán sportautóknál keresendő, de azok fenntartása is macerás ehhez képest. Egyedül az MX-5 említhető, de a korabeliek nem ebben a ligában játszanak, egy mostani top-MX-5 menetteljesítményben és kezelhetőségben már nagyon közel jár hozzá, de nem a 90-es évek végéről van. :)

Brutálisan merev a karosszéria, az én 20 éves autóm minden abúzus ellenére sem zörög semmilyen helyzetben. Ennek az az ára, hogy nem annyira könnyű, mint azt sokan gondolják, ugyanakkor lézerpontossággal lehet oda tenni a kanyarban, ahová kívánjuk. Sokat kell dolgozni a legendásan pontos váltóval, amely rudazat nélkül, közvetlenül "kavar". Egészen frenetikus, ugyanakkor tényleg kell ahhoz, hogy tempót menjünk, mert igazi Hondaként ez egy kétarcú autó. Ha nincs fordulat, nincs semmi... Ha viszont eltoljuk 9000 (!!) környékére, akkor kinyílik, mint egy 20 éves bordói 1 óra dekantálás után. Fordulatot tartani viszont csak előrelátással és teljes koncentrációval lehet, és ez az a pont, aminél meg is érkeztünk oda, hogy miért nem lehet lejönni erről a szerről, ha egyszer megízleltük.

Nem lehet ugyanis vezetni, és valami mást csinálni közben. Nem lehet vele "kicsit" menni, ha megyünk. Ha nekiállunk, akkor teljes koncentrációval, átéléssel, óvatossággal és odaadással lehet átadni magunkat a vezetés örömének. Nincs munkahelyi probléma, szerelmi bánat, stressz vagy szorongás, ami ne múlna el abban a pillanatban, amikor bemelegedett motorral megérkezünk az első visszafordítóhoz, visszagangolgatva, hogy életben tartsuk az utcai versenymotort. Enyhe ráfékezés, hogy meg legyen a terhelésváltás, gyors kitekintés, hogy tiszta-e terep, kuplung, majd meginduló fenékkel a világ minden információját a kezünkben érezve az útról, átengedjük a testünket a keresztirányból érkezők g-knek. Üvölt a motor, egyenesbe áll a gép, és addig fűzzük ugyanígy az autót, amíg tart a spagetti felfelé.

A Transalpinara visszatérve, mindegy, hogy melyik irányból támadunk, mindegyik vége így indul.

A közepén megérkezve tárul elénk a hosszú nyújtott kanyarok sora, ahol azért küzdünk, hogy szépen, folyékonyan, ízlésesen, elegánsan menjünk gyorsan, táncoljunk az autóval, vezessük, miközben minden elárul nekünk arról, hogy ő hol érzi jól magát, és hogyan tud abban segíteni, hogy kihozzuk belőle a tehetségének megfelelő teljesítményt.

Nem volt oly régen, amikor egy ilyen autó konstruálása jelentette az elérhető maximális érdemet egy gyártónak. Egy kétüléses roadster eleve a dekadencia egy igen kívánatos formája, de mindezt megtölteni olyan tartalommal, amit csak felelősséggel és sok tanulással lehet igazán kiélvezni, hát tökéletesen ellenkezik a mai, azonnali kielégülést igénylő korszellemmel.

Néhány tank benzinnel, egy garnitúra gumival szegényebben, de nagyon nagyon sok boldog pillanattal gazdagabban egyszerűen csak végtelenül hálás vagyok azért, hogy jutott nekem ebből. Annak, aki idáig eljutott az olvasásban, köszönöm, hogy osztozott velem a féktelen autóbuzériámban. Egy klasszikust idézve: az élet rövid ahhoz, hogy unalmas autókat vezessünk.

240158547_313932493856372_3175781037425897946_n.jpg
Egy gyors alvást is be kellett iktatnom, annyira megfáradtam a végén. :)

Fotó: Mosoni Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6816667734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2021.08.23. 15:20:43

8 ev alatt mit koltottel ra? fenntartasa? mennyi kmt tettel bele?

A Joda visszatér 2021.08.23. 20:37:21

Ferry Honda..Vagy Henry Fonda?

Renji1500 2021.08.24. 08:22:44

Várkonyi úr! Biztos vagyok benne, hogy úgyse olvassa, de mint ahogy mondani szokás a remény hal meg utójára.. Létezik egy Assetto Corsa Kunos simulizacioni nevezetű verseny szimulátor pc-hez. Manapság elérhetőbb áron így lehet belekóstolni az ön által le írt vezetési stílusba. Kötelezően egy három pedálos forcefeedback-es kormánnyal és 6sebességes H váltóval.
A "játék" japanese dlcben a hachiroku ae86 hatchback trueno gyári, 200Le szívó, és 185Le szintén szívó Drift változat szerepel, suprával mx-5el, miatával, R34-el, 370zvel, rx7 spiritR-el megy egy két gt változattal. Ezeknek a kocsiknak a fizikáját nagyon jól mintázták, és többnyire van lehetőség belemyulni az autók beállításába ha valaki komolyabban űzné a sportot.
Az s2000 se ismeretlen fogalom, mert mod formában nagyon sok fanatikus készítménye elérhető. Vissza térve a tárgyhoz, arra szeretnék kilyukadni amennyiben lehetősége adódik egy ilyesfajta kikapcsolódásra, sokan kíváncsiak lennénk egy abból készült beszámolóra.
süti beállítások módosítása