Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

2030 után sem lesz elektromos a Porsche 911

2021. szeptember 23. - Várkonyi Gábor Autóblog

Még egy jó hír: 2030 után sem lesz elektromos a 911.

242712476_335657338350554_3940600337514153105_n.jpg

Eleget beszélgettem az elmúlt években vezető Porsche mérnökökkel erről a témáról ahhoz, hogy ne lepjen meg ez az egyértelmű kijelentés, de manapság olyan gyorsan változik a széljárás, hogy bárki, aki bármilyen hagyományos érték mellett áll ki, lassan 10 perc álló tapsot érdemel ki tőlem. Nem, mintha ez bármit is jelentene. :)

Közben a Deutsche Unwelthilfe épp beperelte ígéretéhez híven az összes német autógyártót, mert nem vállalták önként, hogy 2030-tól felhagynak a belsőégésűek gyártásával. Nem a német forgalmazásával, vagy az EU-s gyártásával. Sokkal tovább mentek ezek a derék "aktivisták" a követeléseikkel: globálisan hagyjanak fel egy olyan tevékenységgel a német gyártók, amely pénzt hoz nekik. Mert ők ezt így akarják, és pont. Ha nem, akkor perelnek. Legalább nem üresen fenyegetőztek. Kérhették volna azt is, hogy holnaptól lehetőleg szűnjenek meg a német gyártók. Minek bénázni itt a részletekkel? 2030... Még az eléggé zöld Biden adminisztráció is csak reméli, hogy 50% lesz addigra az Egyesült Államokban a villanyautó arány az új autóknál. Újra emlékeztetnék itt arra, hogy 36 milliárd dollár adó jóváírást vetnének be ennek érdekében 10 év alatt. De a német gyártók szüntessék be globálisan, köztük Magyarországon is a belsőégésűek gyártását. Én kimondom, amit ki kell: ez nettó hazaárulás.

Na de vissza a Porsche terveihez. A 911 tehát marad az, ami volt, a hibridizáció ugyanakkor itt is be fog következni. Egy Frank Walliserrel készült gyors interjúban arról lehetett olvasni a minap, hogy a 911 kapcsán a hibrid egység beépítése hatalmas kihívás, mert ebben a kiosztásban, amivel a 911 rendelkezik egyszerűen helybéli korlátai vannak bármilyen további fejlesztésnek. Ezzel együtt vezetési élmény szempontjából a lineárisabb teljesítmény leadás lehetőségét emelte ki Walliser, aki a 911 és a 718 sorozatokért felel.

Az eddig ismert szinergia effektusok el fognak ugyan veszni a 718 és a 911 kapcsán, mert a Boxster és a Cayman következő generációja villany hajtású lesz, ami teljesen más architektúrát kíván, ugyanakkor a közös alkatrészek konszern szinten adhatnak lehetőséget arra, hogy kordában tartsák a költségeket.

A 718 kapcsán kiemelendő, hogy nem lehet "hagyományos" villany platformra építeni, mert az akkuk tetején ülő vezető és utasa a súlypontot kedvezőtlenül érintenék. Itt tehát valami alapjaiban más elrendezésre számíthatunk.

Walliser kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Taycannal ellentétben egy fokozatú "váltóval" terveznek, és 1650-1680 körüli össztömeget céloznak meg, ami 300 kiló körüli pluszt jelent majd a mostani sorozathoz képest. 400 kilométeres hatótáv van megcélozva, a márkához méltó vezetési stílussal.

A jövőben a mérnök szerint a 718 és a 911 nagyobb átfedésben lesz egymáshoz képest, de árbeli különbségük is megmarad.

Kár, hogy itt vége szakad az interjúnak, mert ezt a részt kifejthette volna jobban, hiszen a jelek szerint gyökeresen eltérő lesz a két modell koncepciója.

Csendben leültem 4.0 GTS Caymant konfigurálni. Sokat fog az érni hamarosan.

Az interjút jegyző kiadványt a Vogel Communications Group kezeli.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3416698126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miert? 2021.09.24. 08:22:00

"ez nettó hazaárulás"
Ezt hogy érted ?
süti beállítások módosítása