Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A nagy amerikai gyártók közül a GM szenvedte meg leginkább a chiphiányt

2021. október 04. - Várkonyi Gábor Autóblog

Úgy tűnik, hogy a nagy amerikai gyártók közül a GM szenvedte meg az első három negyedévben a leginkább a chiphiányt.

244410269_343532784229676_3137766111924769328_n.jpg

Nem elég, hogy át kellett engedniük a hazai piacukon a vezető helyet a Toyotának, a technológia szempontból komoly presztízs értékkel bíró Super Cruise funkciót sem tudják szállítani az új Cadillac modellekbe. Ez azért is kínos, mert pontosan ez az a technológia, ami nagyon magas szintű vezetés támogatást jelent, és hatékonyan kommunikálható válik vele az a tény, hogy a GM semmiben nincs lemaradva akár a nem autóipari szereplőkhöz képest sem ebben a komplex technológia kérdésben. Számos összehasonlító videó kering a neten arról, hogy a Super Cruise lényegében ugyanazt tudja, mint a kaliforniai konkurens "önvezetése", csak biztonságosabb megközelítéssel engedik az utakra.

A chiphiány mérlegelésre késztette a gyártókat, nemcsak a GM esetében. Számos beszámoló van arról, hogy átlag vagy éppen luxusautók esetében milyen alkatrészek, funkciók, extrák hiányoznak időlegesen a rendelhető kiegészítőkből, annak érdekében, hogy egyáltalán legyárthatóak legyenek az autók. A Super Cruise csak egy funkció, van, ahol a szellőztethető ülés, az emelt szintű hifi, a digitális műszerfal, a bluetooth modul, a légrugó, az start-stop funkció, a kábel nélküli telefontöltő, a bonyolultabb fényszórók, vagy éppen a valami más, általában jó haszonkulccsal értékesíthető extra hiányzik a palettáról. Van eset, amikor ez csupán "kellemetlen", de olyan helyzet sem ritka, amikor egy drágább autóból olyan felszereltség marad ki, ami a későbbi értékesíthetőséget is nehézzé teheti.

Számszerűsítve az amerikai piaci eladásokat GM/Toyota összevetésben, az első 3 negyedév után a japánok állnak nyerésre, 1,777 millió/1,858 millió átadott autó arányában.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6316707950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása