Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Herbert Diess Elon Musk nyomában: "A VW történetének legnagyobb transzformációja áll előttünk"

2021. október 18. - Várkonyi Gábor Autóblog

További részletek derültek ki a Volkswagen konszern múlt heti vezetői fejtágításáról, és engem őszintén szólva eléggé meglepett, annyira, hogy meg is ihletett, és adaptáltam a történteket az egyik kedvenc mémemre.

245981173_352857293297225_6204487970070433476_n.jpg
Maga Diess árulta el Twitteren, hogy Musk élőben vett részt videós összeköttetésen keresztül a konferencián, hogy elmondja, mennyire sokra tartja a céget, és mennyire nem kell félni attól, ami jön.

Lehet, hogy én vagyok régimódi (sőt, bizonyosan az vagyok), de ha nekem lenne egy olyan főnököm, aki nem tudja elrejteni a rajongását egy másik cég főnöke kapcsán, akkor lehet, hogy eszembe jutna, hogy a legjobb, ami ebből kijöhet, az az, hogy nagyon jól lemásoljuk eggyel nagyobb skálán egy másik cég ötleteit. Ez pedig kevéssé motiválna.

Diess féktelen Musk rajongása szerintem kínos, főleg úgy, hogy Musk kényszeredetten dobálja a morzsákat a körülötte lihegő Diessnek.

"Magam is sokáig vezettem különböző VW modelleket, valamint egy Porsche 911-et", mondta el Musk az egybegyűlteknek. Diess kérdésére, hogy a Tesla miért ennyivel gyorsabb, mint az összes többi autógyártó, Musk azt válaszolta, hogy "A vezetési stíluson múlik. Első sorban mérnök vagyok, és az autó mellett a beszállítói láncok, a logisztika és termelés lépései nyűgöznek le".

Akkor ezzel meg is volnánk tehát. A legutóbbi VW vezető is nagyon jó mérnök volt egyébként. Volt is eredmény.

Szerencsére azt is elmondta Musk, hogy "nem aggódik a VW jövője miatt, mert meg fogják oldani a transzformációt". Diess számára a beteljesülés maga lehetett az a mondat, ami így szólt Musktól személyesen, mindenki előtt: "A VW konszernt tekintem a legnagyobb kihívómnak".

Gyorsan hozzátette persze, hogy bár ők a Teslánál mindenkinél "gyorsabbak", még gyorsabbnak kell lenniük. Nehogy már azt higgye itt valaki, hogy a szerepek nem világosak az előadásban.

"Fordulóponton vagyunk, a jó stratégiával, és a helyes úton. A VW történetének a legnagyobb transzformációja áll előttünk" egészítette ki a mondandókat Musk virtuális jelenlétében Diess.

"Minekünk, itt ebben a teremben szállítanunk kell az eredményeket annak érdekében, hogy az évtized végére is egy erőteljes és sikeres konszern legyünk" Így Diess.

Musk hozzátette, hogy ha nem akarnak a történelemkönyvekben landolni, akkor meg kell érteniük a VW vezetőknek, hogy a transzformáció szükséges.

A munkahelyek miatt pedig nem kell "aggódni", mert a vertikális integráció az immáron texas-i vállalkozó szerint inkább több munkahelyet teremt. Ehhez én tenném hozzá, hogy ez egy igazi musk-i csúsztatás. Ha a gyártót nézzük, nyilván több munkahelyet teremt. Ha meg összességében nézzük, a beszállítókkal együtt, akkor kevesebbet. Amivel nem azt akarom mondani, hogy szubvencionáljunk szükségtelené váló munkahelyeket. Csak azt, hogy nem érdemes hazudni.

A szeánsz végén még biztosította Diess az egybegyűlteket, hogy nem akar munkahelyeket megszüntetni Wolfsburgban. Harmincezres számok röpködtek még a német sajtóban pár nappal korábban. A VW konszern "Trinity" projektje pedig maga lesz a megváltás, szoftver és hatékonyság, valamint elektromobilitás tekintetében is.

Két ember biztosan elégedett volt az este végén: a Musk "fényében" sütkérező konszernvezér, és maga Musk, aki kiélvezhette, hogy a Góliát térden állva könyörög a figyelméért.

Lehet vitatkozni arról, hogy miként megy tovább az autógyártás, lehet eszmét cserélni arról, hogy ki lassú, ki maradt le, mi lesz a domináns hajtási forma, és minden ilyen eszmecsere akkor izgalmas, amikor minden fél tud belőle tanulni, akár itt, a kommentek között is. Ez a megszállottság egy mamutvállalat vezetőjének a részéről számomra ugyanakkor visszatetsző. Adja meg a tiszteletet a konkurenseknek, a feltörekvőknek, innovatívoknak, és a hagyományos versenytársaknak egyaránt, és mutassa meg a vízióit, valamint vezessen. Ne másokat hívjon segítségül a maga hitelességének a fényezése érdekében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr916725754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása