Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

"Mindenki megtette tétjeit, és közben megszűnt a zene, állóhely meg nincs elég"

2022. augusztus 08. - Várkonyi Gábor Autóblog

Mindenki megtette tétjeit, és közben megszűnt a zene, állóhely meg nincs elég.

Többszörös Képzavar?

Az. Ahogy jelenleg az egész autóipar az.

296101672_546464297269856_3883676911079327511_n.jpg

Miután szépen sorban szinte kivétel nélkül meghallgathattuk mindenkitől, aki a "régi" világot képviseli, hogy a profit a fülükön jön ki az elmúlt hónapokban, a vihar előtti teljes szélcsend és fülledtség tapasztalható.

Pillanatnyi figyelmet fenntartani hivatott "mikrohírekkel" igyekeznek áthidalni a nyarat szakmabeliek, közben pedig mélyreható, de elsőre még nem feltétlenül jól kivehető változások sora megy végbe a globális piacon.

A kínai gyártók nekilendültek az exportnak, és a jelek szerint már jövőre több autót juttatnak a világpiacra (nem a sajátjukra, amit végérvényesen dominálnak) mint a németek, azaz a második legnagyobb exportőré növik ki magukat. És még csak éppen elkezdtek nyújtózkodni.

A világpiaci bizonytalanságok és az energiaválság közepette meg vannak merevedve a frontok, akár annak tekintetében, hogy ki mire tesz, ami jövő hajtását jelenti, akár annak tekintetében, hogy merre terjeszkedik. Minden szereplő kivár, miközben lázasan figyeli, hogy merre billen a megbomlott egyensúly.

A többszörösen túlfűtötten hitelezett amerikai piac az egyértelmű lassulás jeleit mutatja, ami sok gyártónak fog fejfájást okozni a következő években. Egyes elemzők mélyrehatóbb és súlyosabb válságot látnak jönni, mint 2008-ban, mások lekicsinylik az autóhitel "subprime" válság kihatásait.

A keresleti oldal a fejlett piacokon a Covid utáni pénzeső miatt erős volt, most a recessziós félelmek elkezdik "rágni" ezt a tendenciát.

A teljes felfutása a gyártásnak ugyanakkor messze nem következett be, túltermelési válságról tehát nem lehet beszélni.

Közben a mindenki által buboréknak azonosított másodpiaci tendenciák is változnak, aminek a kihatásait egyelőre nem lehet felmérni. Az amerikaiknál az említett hitelezés, az EU-ban a fogyasztói félelmek alakítják a dolgokat.

Tovább lehetne még boncolgatni, és meg is fogom tenni, hogy mi hajtja a piacot globálisan. A múlt heti Millásreggeliben volt egy óránk arra, hogy a hazai helyzetet is megvizsgáljuk. Be kell csatolni az öveket...

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7817903079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása