Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A brit kormány tervei szerint 2025-re megjelennek az első teljesen önvezető autók az utakon

2022. augusztus 23. - Várkonyi Gábor Autóblog

A britek "rálépnek a gázpedálra" ami az önvezetést illeti.

300186459_558654332717519_2701142714575179399_n.jpg

A kormány tervei szerint 2025-re megjelennének a szigetország útjain az első teljesen önvezető autók. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a jogi és anyagi kereteket is biztosítani akarja a politika.

Rendkívül ambiciózus tervek, tekintettel arra, hogy a technológia még az optimista szakemberek szerint is legalább egy évtizedre van attól, hogy bevethető legyen, tisztázott jogi körülmények között, tökéletesen működő technológiával. A pesszimista szakemberek szerint pedig eleve fel kellene hagyni azzal, hogy a közvélemény által "önvezetésnek" felfogott megoldásokat erőltessük, mert a jelen tudásunk szerint nem lehet rá sem "business case-t" építeni, azaz üzletileg nem éri meg a befektetett pénzek szükségességét nézve, és technikailag is nagyobb kihívás, mint azt sejteni lehet. Hogy kinek van igaza ebben, azt nehéz eldönteni, mert mindkét tábor komoly szaktekintélyeket tud a soraiban, akik homlokegyenest mást állítanak arról, hogy mi a megvalósítható, és mi nem. Nekem üzletileg is reálisabb forgatókönyvnek tűnik, hogy a teherfuvarozás kapcsán a szakma speciális kihívásaira felépítve pénzzé tehető szolgáltatássá formálják a részben önvezetést, komoly segítséget nyújtva ezzel a prognózisok szerint hosszabb távon is krónikus munkaerő hiánnyal küzdő szakmának.

Erre a megközelítésre elfogadható, időben tartható, a befektetők számára hihetőbb modelleket jelentettek meg eddig. Közös nevező ezekben, hogy ahelyett, hogy egyből a holnap utánra akarnának ugrani, a közvetlenül hasznosítható megoldások minél hamarabbi elterjesztését látják követendő útnak. Rövid időn belül megvalósítható lenne például az autópályákon a teljesen vezető nélkül közlekedő kamionok sokasága.

A brit kormány ezzel szemben azt kommunikálja, hogy az önvezető technológia kapcsán vezető jogi és infrastrukturális környezetet kívánnak kialakítani, élvezve a fejlesztések nemzetgazdaságra gyakorolt hatásait, illetve bevonva az individuális közlekedésbe azokat is, akiknek nincs, vagy nem lehet jogosítványuk.

38 000 új munkahely lehetőségéről beszélnek a tanulmányaikban a hatóságok, egy olyan iparágban, amely becslések szerint 42 milliárd fontnyi forgalmat bonyolíthat hamarosan.

100 millió fontot tervez a kormány közvetlenül kiadni annak érdekében, hogy elősegítse az önvezetés fejlődését.

Ennek a pénznek több mint harmadát arra költenék, hogy az új rendszerek a lehető legbiztonságosabbak legyenek, függetlenül például a jelenleg még nagy kihívásokat jelentő szélsőséges időjárási körülményektől, amelyek adott esetben megbéníthatják az önvezető autók "érzékszerveit".

Grant Shapps közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy "A biztonság az elsődleges". Mi mást mondhatna...

Két valóban lényeges kérdésben nagyon korai a 2025-ös időpont, de a brit komolyan gondolják mindkettőt: az önvezető autó használatához nem kell jogosítvány. Ez az első tétel, amiből következik a második: minden felelősség a gyártóé.

Ennek a jelentősége valóban fundamentális, mivel ehhez hasonlóan egyértelműsített viszonyokat még sehol nem fektettek le, hiszen még sehol nem tartunk ott, hogy ez megvalósítható legyen.

Kevesebb mint 3 év múlva a britek be akarják vezetni ezeket a szabályokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1817913973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2022.08.23. 20:52:34

Angol hülyék, hülye angolok.

AlexAston 2022.08.24. 07:25:34

Sosem lesz teljes mértékű önvezetés, mert sok szitu van, amit nem tud megoldani sz automatika.
Pl. autópályára tök jó lenne, mert ott kevés dolog van, amire figyelni kell, és megszűnnének a dugók, balesetek, ha egyenletes lenne a tempó, mert mondjuk kötelező lenne az önvezetés ott.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.08.24. 10:05:27

"Két valóban lényeges kérdésben nagyon korai a 2025-ös időpont, de a brit komolyan gondolják mindkettőt: az önvezető autó használatához nem kell jogosítvány. Ez az első tétel, amiből következik a második: minden felelősség a gyártóé."

Helyes ez a tiszta víz öntése a pohárba. Nem lehet másként.

Adnék egy ötletet is a gyorsabb fejlesztésre, ha még nem használták eddig esetleg. AZ embertől teljesen független kamerarendszer nem annyira hatékony szerintem. Persze eddig is próbálták a vezető szemét figyelni, de azt általában nem a fejről, hanem a szélvédőről visszafelé kamerázva... Tehát kellene egy vezető fejére helyezett okos kamera szemüveg, ami rögzítené a KÜLÖNFÉLE FORGALMI HELYZETEKBEN az elsődleges figyelem központokat ... Aztán ez alapján átírni az algoritmust és azoknak a területeknek nagyobb fontosságot adni a többit meg pihentetni némileg olyankor.

KékFény6 2022.08.25. 00:57:00

@AlexAston: Valahogyan feljutottunk a Holdra is. Biztosan lesz önvezetés, csak idő kérdése.
süti beállítások módosítása