Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Hogyan működhet(ne) az online használt autó kereskedelem?

2022. szeptember 09. - Várkonyi Gábor Autóblog

Még egy szereplő, akinek túl kemény terep volt a használt autó piac.

305391936_570604254855860_5870628480930178429_n.jpg
Nagy reményekkel vágott neki a használt autók kereskedelmi gyakorlatának a forradalmasításához a Cazoo. A tőzsdén jegyzett cég a klasszikus receptet mutatta be a befektetőknek: hatalmas növekedési potenciál, ténylegesen nagy lendületű piacszerzés, és online kereskedelmi gyakorlat meghonosítása egy olyan területen, ahol ez eddig lényegtelen szerepet játszott.

Ígéretes mix, ha valaki nem ismeri a piac szabályait, illetve egyes országok sajátosságait. Meg is írták erről sokan a maguk méltató cikkét, itt egy szép példa róla.

Hasonlóan sztori a Carvana nevű cég Amerikában. Az amerikai vevő eleve más viszonyt ápol az autókkal és a tulajdonlással, mint az európai felhasználó, így ott a modell még attraktívabbnak tűnt. Autó vevő "automatákat" építettek, ahol lényegében személyes kontaktus nélkül ígértek használt autókat, azonnal. Sejthető volt, hogy ebben a formában ez nem egy életképes modell, de a sajtó róluk is lelkendezve írta, hogy a növekedés végtelen potenciállal kecsegtet, a kereskedő nélküli autó értékesítés a jövő, és minden digitális lesz, a használt autó piacon is. A Carvana visszaélései jól dokumentáltak, az üzleti modell nem életképes, és részvényárfolyam manipuláció gyanúja folyamatosan körüllengi a céget.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy eleve halára ítélt az online tér a másodpiacos autóknak, csupán azt, hogy miközben információ szerzés/hirdetés szempontjából egyre inkább egyeduralkodó a netes fórum, a teljes ügyintézés, beszerzés, beszámítás, állapotfelmérés nem megoldható nagy arányú kereskedői részvétel nélkül, és ez egészen addig így lesz, amíg technológia szempontból nem jön a következő generációjú autó az autóipar részéről.

Elektromos autók állapotfelmérése sokkal inkább standardizálható, és sokkal könnyebben beárazható ilyen szempontból egy használt eszköz, főleg úgy, hogy a másik nagy kérdés, a konfigurációk eltérő mivolta megszűnik a jövőben, mint releváns tényező. Az autók OTA upgrade formájában aktualizálhatóak lesznek belátható időn belül. Nem lesz gond, ha új autó vásárláskor kihagyott valaki egy fontos extrát az autóból. Lényegesen kevesebb hardver oldalú kötöttség lesz, hiszen a változatok száma drasztikusan csökkenni fog. Ez fogja lehetővé tenni a valódi online értékesítését teljes spektrumában a folyamatnak. Erre a piacra pedig a gyártók is fenik a fogukat, ez nyilvánvaló.

Visszatérve a Cazoo-ra: az üzleti modell itt valós alapokon volt megtervezve, de a realitások közbeszóltak. Egyrészt, elfogyott a pénz a további terjeszkedésre, másrészt, az autókon realizált haszon drasztikusan csökkent az elmúlt időben. A nyers eredmény autónként 369 eurónak megfelelő font volt. Emellett 2021-ben 544 millió fontot égettek el, az idei első félében sem csökkent ennek üteme, további 243 millió font ment a levesbe. Ezt tartósan senki sem viseli el. A részvényárfolyam is összeesett a hírek hallatára. A cég visszavonul hazai terepre, kommunikációjuk szerint az 1000 milliárdos nagyságrendű UK használt piacra koncentrálnak a jövőben.

Német konkurense, az A1 kicsit más üzleti modellel eközben további növekedést hajt végre, az autónkénti nyers eredményük 1000 euró felett van. A sémájuk egyébként sokkal közelebb van a klasszikus kereskedelemhez, online alapokon. Egy külön bejegyzés lenne elemezni a sikerük titkát, talán marad is rá időm valamikor.

Ami bizonyos: a változás ezt a szektort is alaposan formálni fogja a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2717927539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása