Logo Pic
fosterur 2024. június 29.

A véletlennek köszönhetjük a Dobos-tortát, az egyik legnépszerűbb süteményt

dobos-szelet-zsolnay-kavehaz-budapest.jpg

A roppanós karamellréteggel ellátott, csokoládékrémes desszert még Erzsébet királyné és Ferenc József tetszését is elnyerte. 2024-ben éppen 140 éves a Dobos-torta.

Akad ebben az országban valaki, aki gyermekkorában tisztában volt vele, hogy a Dobos-torta a nevét nem a tetejét díszítő, kemény cukorrétegről kapta? Van bárki, aki már akkor tudta, hogy a süteményt egy cukrászról nevezték el? Ha igen, kérem szépen, jelentkezzen, mert magam még senkivel nem találkoztam, aki ne azt gondolta volna, hogy a tortát szilárd teteje miatt hívják így, amin akár dobolni is lehetne.

És hogyan fognak hozzá a tortaszelet elfogyasztásához? Önök is a roppanós karamellréteggel kezdik? Vagy ínyencfalatként azt hagyják utoljára? 

Akárhogyan is, a Dobos-torta, (ami az Esterházy-szelet mellett személyes kedvencem), az egyik leghíresebb és legkedveltebb magyar cukrászati sütemény. Idén éppen 140 éves. Megalkotója Dobos C. József pesti cukrászmester.

zsolnay12.JPG

Az édesség története 1884-ben kezdődött, amikor a mester azon kísérletezett, hogy olyan tortát készítsen, amely hosszabb ideig megőrzi frissességét és szállítható is. Abban az időben ugyanis nem léteztek a mai értelemben vett hűtőszekrények, sem hűtőkocsik a szállításhoz. Az élelmiszerek hűtésére például a kezdetleges hűtőládákba jegesemberek szolgáltatták a telente gyűjtött és vermekben tárolt jeget.

Ki volt Dobos C. József?

Dobos C. József magyar cukrász, szakácsmester, szakíró, 1847. január 18-án született. Szakácsdinasztia tagja volt, a szakmát édesapja mellett tanulta. Inaséveit a gróf Andrássy-családnál töltötte, tovább mélyítve tudását és ismereteit. A 1870-es években pedig Batthyány Kázmér és Atzél Béla földbirtokos palotájának konyháján dolgozott.

1878-ban nyitotta meg csemegeüzletét Budapesten, a későbbi Csekonits palota helyén, a Kecskeméti utca 12-ben. Az üzletben saját készítésű ételeket is árult. Dobos C. József tehetséges és szorgalmas cukrász és szakács volt, akinek még a promócióhoz is érzéke volt. Üzlete bevezetésére azt találta ki, hogy a kirakatban két hatalmas, pezsgővel és vörösborral töltött gorgonzola csábította belépésre a vendégeket.

Az 1880-as években született nagy ívű munkája is: a „Magyar-franczia szakácskönyv - Nélkülözhetetlen kalauz minden háztartásban” című kötet. A könyv elképesztő alapossággal készült mű, amely nem csak gasztronómiai, hanem életmód tanácsokat is nyújtott az akkori, XIX. századi polgári családok számára.

doboscjozsefkep-foster.jpg

A szakácskönyv a megfelelő főzőedényektől és fűszernövényektől kedve a recepteken át a vendégek fogadásáig és a beteg családtagok étrendjéig számos témát felölelt. Egyben számot adott Dobos C. József alaposságáról maximalizmusáról és elhivatottságáról is. A bevezetőben ugyanis így ír:

“A mi az ujabb szakácskönyveket illeti, bizony meg kell vallani, hogy azokban átkozottul kevés az új, az eredeti eszme. A mit az egyikben találunk, azt megtaláljuk hűségesen a másodikban, harmadikban, szóval valamennyiben.”

Arról, pedig, ki tud igazán a hivatásának élni, ezt írja:

“Mi egy szakácsnak a legnagyobb hibája? Az, ha  ne vegyék rossz néven szép olvasónőim, ha bátorkodom kimondani az igazat - tehát egy szakácsnak a legfőbb hibája az, ha Hymen rózsa-lánczait fölveszi, ha megházasodik. Mert vegyük csak: idejének és gondolkozási erejének felét azután bizonyára neje és gyerekei veszik igénybe; a szórakozásokra és egyéb időtöltésre számitsunk csak egy negyedet, marad akkor még egy negyed. Már most hogy telik ebből idő, hogy a szakácsművész érvényesítse is mindazon új dolgokat és eszméket, melyek talán gondolkozásának, fürkészésének, találékonyságának lennének szüleménye?!” 

 

A híres Dobos-torta

Mint már említettem, a cukrászmester állítólag 1885-ös Budapesti Országos Általános Kiállításra készült az előző évben, 1884-ben, amikor egy véletlennek köszönhetően megszületett a híressé vált torta alapanyaga. Azt elöljáróban megjegyezném, hogy akkoriban még nem használtak vajas cukrászati krémeket, hanem főzött krémekkel töltötték meg a tortákat, süteményeket.

A legenda szerint a mester vajat köpülő inasa a vaj tartósítására szolgáló só helyett porított süvegcukrot tett a vajba. A történet úgy tartja, hogy amikor Dobos C. József megkóstolta, ízletesnek találta, ezért az édes vajat nem dobatta ki, hanem kísérletezni kezdett vele, így született a vajas krém alap.

A Dobos-torta 2 fontos eleme lett tehát az 5 réteg piskóta és a csokoládés vajkrém. A sütemény tetejére karamellréteg került.

A torta, amit a cukrászmester állítólag személyesen kóstoltatott meg I. Ferenc Józseffel és Erzsébet királynéval, óriási sikert aratott, és külföldön is híre ment.

Dobos C. József állítólag egész Európát beutazta, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Nyomában a cukrászok sikertelenül próbálták megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A „Dobos-tortát” társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba.

 

Mi lett később a neves cukrásszal?

Dobos C. József a műveltsége révén (gazdag könyvtárral rendelkezett) közmegbecsülésnek örvendett, sok neves barátja volt.

1906-ban, amikor visszavonult, a Dobos-torta eredeti receptjét a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek adta át, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag szabadon felhasználhatja.

Mivel a cukrászmester vagyona nagy részét hadikölcsönbe fektette, szegényen halt meg, 10 évvel az első világháború kitörése után, 1924. október 10-én.

Nevét azonban örökre beírta a gasztronómia történetébe.

dobos-torta-zsolnay-kavehaz-budapest.jpg

Fotó: Zsolnay Kávéház

Vissza a címlapra
Mr. Foster kalandozásai Budapesten
Az 1900-as évek Londonjából csöppentem Budapestre, és még mindig itt vagyok. Egy szempillantás alatt eltelt egy évszázad. Mit tagadjam? Magával ragadott a város miliője. Olyan ez, mint az örök szerelem. Száz év alatt sok minden változott, de egyet megsúghatok: a rejtettérdekes helyekre, az izgalmas történetekre és a finom falatokra ugyanúgy vágyik mindenki ma is, mint száz évvel ezelőtt.
Legjobban pörgő posztok
Magas alkoholtartalmú (strong) sör teszt
Linda Morvai • 5 nap
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 5 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 8 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 11 nap
HIVATALOS: Douglas Luiz csatlakozott a Juventushoz
Apuleius • 2 nap
Cikkek a címlapról
A tordai művészetpártoló kultúrember, Kovrig Károly – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények. 49. rész
Sorozatunk címe Hésziodosz Munkák és napok című művére utal. Az ókori szerző a földműves kitartó, gondos munkáját jelenítette meg. Könyvtárunk kutató munkatársai ehhez hasonló szorgalommal tárják fel a gyűjtemények mélyén rejlő kincseket. Ezekből a folyamatos feldolgozó munka nyomán felbukkanó…
Sun & Sea (Marina) 6
  Amikor az olvasásban elértem Pussy Riot és Ai Weiwei gerilla ténykedéséhez, természetesen azonnal rákerestem. Nem mintha nem lenne fogalmam  gerilla művészet mibenlétéről… Volt fogalmam, de csak annyi, hogy Amerikából indult  falfirka mozgalom, és ez a fajta lázadás a valóban magas művészettől a…
>