Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

48 milliós bukó autónként?

2024. április 29. - Várkonyi Gábor Autóblog

A CNN egy erős clickbait cikkel indította a hétvégét a Ford kapcsán. Az első negyedévben a cég az eddigieknél is nagyobb veszteségeket kommunikált az elektromos autós részlegénél, egészen pontosan 1,3 milliárd dolláros mínuszt hoztak össze röpke három hónap alatt. A Fordnál legalább őszinték.

440178172_946342610615354_4928805836746610997_n.jpg

A CNN meg fogta, és a veszteséget elosztotta az amerikai piacon eladott "Model e" autókkal, ami nem több, mint 10 000 darab. Azaz autónként ebben az "egyszerű" számításban 132.000 dolláros bukó jött ki, ami azért elég, khm, pontatlan érték, de blikkfangnak jó.


Fontos tudni, hogy villanyautót a Ford nem csupán a "Model e" keretein belül értékesít, hanem a "Pro" divízióban is, bár a tényen ez sem változtat, masszív pénzégetőnek bizonyul az erőltetett elektromosítás, mint eddig minden nagyobb gyártónál. A cég vezetői ezzel együtt kitartanak a stratégia mellett, közben pedig masszívan invesztálnak a belsőégésűekbe is. Valamivel meg kell keresni a pénzt, amit máshol el lehet bukni.

Idén az előzetes számítások szerint 5 milliárd dollárt fognak a villanyautók értékesítésével elégetni.

Akio Toyodát idézem: inkább veszek kvótát, mint hogy elektromos autókkal semmisítsem meg a pénzt. Kontextus: érdemes várni a piac alakulását illetően, mielőtt túl nagy zsetonokat tol be az ember valamire, ami még nem 100% piacképes.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3318392659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása