Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Ki Kína hasznos idiótája?

2024. május 02. - Várkonyi Gábor Autóblog

Teljesen össze vagyok zavarodva.

A húsvéti hétvégén posztoltam nektek egy Spiegel cikket, ezzel a képpel. A hosszú elemzés arról szólt, hogy a "jövő" továbbra is kizárólagosan az egyetlen lehetséges út, az elektromobilitás. Aki mást gondol, az visszamaradott. "Örök tegnapi", ahogy a németek mondják. Gyakori toposz itt a kommentek között is az ilyesmi. Nagyon hinni kell benne, és akkor ki lehet iktatni a realitást. Az amúgy is olyan "kirekesztő" dolog. Pont, mint az, aki nem hisz a 100% villany nirvanában. Megírta a Spiegel is. Akinek kérdései vagy aggodalmai vannak, aki árnyaltabban látja, aki nem hisz egyetlen megoldásban, az tulajdonképpen egy szabotőr, egy ellenforradalmár, sőt, ahogy le is volt írva, szélsőjobboldali.

440191593_947997400449875_307189526055729671_n.jpeg

Az állami zöld tervgazdaság majd megoldja. Vagy nem.


Miért vagyok összezavarodva? Az első számú felkérdezőknél olyan, mintha ütemet váltottak volna. A Spiegel TV pár órával ezelőtt kitett a Youtube-ra egy videót arról, hogy a Tesla eladatlan autói kamionokkal egy használaton kívüli korábbi NDK-s katonai reptérre vannak szállítva, ahol várják sorsuk jobbra fordulását. Ok, ilyen van más gyártónál is, a tendencia viszont egyértelmű: jelenleg többet gyártanak elektromos autóból, mint amennyit fel tud szívni a piac.

A videóban megemlítik, hogy amiről én is írtam korábban: a német villanyos eladások és a német villanyautó állomány nincs szinkronban egymással. Rengeteg volt a szubvenciós továbbértékesítés más országokba. Német adófizetők pénzéből. Az állami támogatás kifutásával pedig jelentősen csökkent a kereslet a tisztán elektromos autók iránt.

Megszólaltatnak egy kereskedőt, aki villanyos autókra van specializálva, ezzel foglalkozó 150 000 követős Youtube csatornája is van. Elmondása szerint a fiatal villanyautók iránti kereslet a földbe állt az elmúlt hónapokban, mobile.de-s statisztikákat elemezve arra jut, hogy sem nála, sem máshol nincs érdemi kereslet ezekre az autókra aktuálisan.

A kölcsönzők és lízing cégek nem merik bevállalni a másodpiaci rizikót, a vevők pedig a belsőégésű vagy phev irányt keresik inkább. Példaként a VW helyzete van említve a videóban, őszintén elmondja a cég képviselője, hogy kétharmados kihasználtság mellett megy az ID-kat gyártó egységük, miközben munkásokat irányítanak át a hagyományos autóikat gyártó egységek felé.

Teljes össze vagyok zavarodva, komolyan mondom. Most akkor nem lesz forradalom, tessék mondani?

A kétségbeesésem tovább fokozódott, amikor Gabor Steingart hírlevele landolt a mailemben. Róla annyit kell tudni, hogy a Handelsblatt korábbi főszerkesztője volt, saját média impériumot hozott létre, a német gazdasági újságírás talán legfontosabb és legbefolyásosabb alakja. Hatalmas Diess fan.

Megpróbálom nagyjából lefordítani a cikkét, pontosabban összefoglalni mondandóját:

"Sehol a világon nem hoznak akkora élvezettel életidegen szabályokat, mint a strasbourgi "álomország" parlamentben.

Hamis technikai analízisek alapján, valamint az európai ipar érdekeinek teljes negligálása mellett, továbbá a vevői igények semmibe vevése mellett született meg a 2035-ös belsőégésű tiltás."

Ezt mondom évek óta. Úgy tűnik, most már lehet erről beszélni. Érthetetlen. Eddig is tudta mindenki, akinek van egy csepp józansága, hogy az az út, amit a parlament kijelölt, megvalósíthatatlan, romba dönti az iparunkat, környezetvédelmi szempontból hatása elhanyagolható, gazdasági hatása azonban katasztrofális.

A szerző ezután felsorol 5 pontot, amivel alá kívánja támasztani, hogy az EU által vitt politika – amit nem sokkal ezelőtt még nagy sebbel-lobbal támogatott –, tulajdonképpen butaság.

1: 1,4 milliárd autóból, ami a földön közlekedik, 98% belsőégésű. Belátható időn belül, még ha az évi 90 millió új autó mind elektromos lenne, nem változik érdemben a helyzet, de ez is egy délibáb Steingart szerint.

2: Németországban sem indul be az E-autó boom. Nincs támogatás, nincs érdeklődés. Jelentősen megemelkedett választék mellett -14% a tendencia az elektromos rendelések kapcsán.

3: Az infrastruktúra kiépítése "csiga tempóban" halad.

4: A belsőégésűek tiltása Európában kizárólag Kínának kedvez, mely ország hatalmas állami szubvenciókkal húzta fel az iparát. Kína az EU döntéshozóira hasznos idiótákként tekint.

5: Az ipar lekövetni látszik a valós vevői igényeket, és újra alkalmazkodik azokhoz. 100% elektromosról a nagyobb gyártók sokkal konzervatívabb prognózisokra váltanak.

Steingart összegzése szerint "2035" terveit, azaz a belsőégésűek tiltását az EU-ban azonnal vissza kell csinálni.

Egyetértek. Pont ezt mondom évek óta. Ezért kezdtem el írni a blogot. Ezért teszem ki magam annak, amit ezért kapok. Hiszek a technológia semleges megközelítésben, hiszek abban, hogy a piac alapvetéseit nem lehet megerőszakolni, hiszek a belsőégésű és a villany párhuzamos létezésének fontosságában az európai ipar érdekében. Az EU parlament azon képviselőit, akik a belsőégésű tiltása mellett szavaztak, Steingarthoz hasonlóan én sem tartom másnak, mint Kína hasznos idiótának.

Steingart oldala fizetős, a Focus összefoglalója azonban ingyenesen olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6818394945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása