Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A CATL 2800 millárd forintos beruházása végképp akkumulátor nagyhatalommá tesz minket

2022. augusztus 16. - Várkonyi Gábor Autóblog

Bár még nem csütörtök van, rendkívüli Millásreggeli bejelentkezésem volt ma reggel, a CATL 2800 millárd forintos nagyságrendű beruházásával kapcsolatosan, amely végképp akkumulátor nagyhatalommá tesz bennünket, nem csak Európában, hanem világviszonylatban is.

299717114_554001573182795_5763751483789583081_n.jpg

A Millásreggeli Youtube csatornáján itt tudjátok visszahallgatni a beszélgetést.

A Hyundai-KIA-Genesis együttesen a világ harmadik legnagyobb autógyártója volt 2022 első felében

A koreai autógyártás remek eredményeinek titkát az elmúlt időszakban sokszor ecseteltem már. Erőfeszítéseiket siker koronázza.

299187956_553300176586268_6962340293630405433_n.jpg

A Hyundai-KIA-Genesis együttesen az idei év első felében a világ harmadik legnagyobb autógyártója volt, kicsit kevesebb, mint 3,3 millió legyártott autóval.

Tisztán emlékszem az ezredforduló utáni időszakra, amikor a kicsit esetlen koreai tesztautókat megmosolyogtuk ugyan, de már akkor is komolyan kellett venni a terveiket. Az öt legnagyobb autógyártó közé akartak kerülni. Ez időre sikerült is nekik, és itt nem álltak meg.

A Toyota változatlanul őrzi az elsőségét, több, mint 5,1 millió gyártott autóval az év első 6 hónapjában. A korábbiakhoz képest leszakadva a VW csoport 4 millió autóval követi.

A dobogó harmadik fokán vannak a koreaiak, kettőt lépve előre a rangsorban az eddigiekhez képest.

Negyedik a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség, amely többek között az orosz érdekeltségeik elvesztése miatt is rossz félévet tud maga mögött, 3,14 millió autót gyártott.

Ötödik a Stellantis, kicsit több, mint 3 millió autóval.

Az eladási mutatója a koreaiaknak 5,1% mínuszt jelez, nagyrészt a gyártási nehézségeknek "köszönhetően". A konkurensek közül a Toyota eladásai 6 százalékkal estek vissza, a VW csoport 14% esést könyvelhetett el. Stellantis esetében 16% a mínusz, a Renault-Nissan-Mitsubishi 17,3%, míg a GM 18,6% (!) visszaesést jelentett.

Nem lennék meglepődve, ha a koreaiak a VW helyére pályáznának a rangsorban...

A 2008-as ingatlan buborék után a 2022-es autóhitel buborék durran?

Ingyen pénz osztogatása ritkán vezet bármi jóra, különösen felelőtlenül adott hitelekkel kombinálva.

298882375_552543186661967_3342962291670545447_n.jpg
Az amerikai autópiac kemény szabályozások hiányában régóta különböző vadhajtásoktól szenved. A Covid előtti időkben is sokszor téma volt, hogy se nem fenntartható, se nem egészséges az, amit Amerikában látunk az autóhitelek és kétes kereskedelmi praktikák kapcsán. A legfőbb gond 2-3 éve még az volt, hogy a folyamatosan növő autóárak és a stagnáló reáljövedelemnek kapcsán az amerikai középosztály annak érdekében, hogy tartani tudja a megszokott autózási színvonalát, egyre hosszabb időre kénytelen eladósodni, és egyre magasabb összegű hiteleket vesz fel, amelyeket egyre nagyobb arányban nem tud fizetni.

Ezek a gondok komolyak és valósak voltak, de a Covid utáni folyamatok ezeket a gondokat szúnyogcsípés komolyságúnak láttatják csupán, pedig ezen tendenciák kapcsán is rendszerszintű gondokat emlegettek egyesek. Mit szólnak akkor a mostani helyzethez? Magolvadás van?

Kifejtem. Jelenleg az autóhitelek az USA lakossági hiteleinek a 9,4 százalékát teszik ki. Mintegy 1,5 trillió dolláról beszélünk. Az elmúlt két évben ez 42,4 százalékkal nőtt. Vagyis a Covid-ig egészen kezelhetőnek tűnt a dolog. Az elmúlt két évben ugyanakkor valami nagyon megváltozott.

2020 és 2021 között a havi átlagos törlesztőrészletek 413 dollárról 488 dollárra mentek fel. Napjainkban már jóval 500 dollár felett járunk, és ezek használt autó hitelekre vonatkoznak.

2020 áprilisában, a Covid elején 46%-ot esett az új autó értékesítések száma. Nem sokkal később az amerikai kormányzat 2,2 trillió dollár ingyen pénzt öntött a lakosságra.

Közben érkeztek a hírek chip hiányról, gyártási nehézségekről, ellátási lánc gondokról.

2021 elejére elkezdett drasztikusan csökkenni a legyártott új autók száma.

2021 tavaszán további 1.9 trillió dollárral szórták meg a "népet".

2021 áprilisában pedig, ahogyan az várható volt ezek alapján, elkezdtek elszállni az árak. A kereslet felpörgött, autó meg nem volt elég.

Ezzel párhuzamosan szűk két hónap átlagos készletforgási sebessége a dílereknek lecsökkent egy hónap környékére.

298556802_552543263328626_1129502012953323059_n.jpg
Eközben egy még drámaibb jelenség harapódzott el. Amerikában általános, hogy a gyártó által kijelölt ajánlott fogyasztói ár felett is eladhatják a dílerek az autókat. Európában ezért nagyon szigorú szankciókra számíthatna egy márkakereskedő, így ilyen spekulációs buborék itt nem alakulhat ki. (Arról is írtam már, hogy a Tesla egységes és követhető árai ezért rezonálnak annyira az amerikai fogyasztó kívánalmaival.)

Mindig is része volt tehát a túlárazás a repertoárnak, de ez egyes típusokra, időben korlátozott módon, az amerikai vásárló türelmetlenségére apellálva jött létre, a piacot egyáltalán nem befolyásoló, elhanyagolható mértékben. Ahogy azonban a hiány általánosan felütötte a fejét a piacon, ez a jelenség is általános lett.

Az úgynevezett MSRP, azaz az ajánlott fogyasztói ár feletti eladások száma 2020 januárjában még a fél százalékot sem érte el, 2021 januárjában már 2,8 százalék volt. Ez sem drámai még.

Ami drámai, hogy jelenleg ez 82,2%.

Ez azt jelenti, hogy lényegében mindenki afeletti áron vesz autót, ami a gyártó eredetileg kitalált adott modellnek, és a hitelintézetek is eszerint hiteleznek. Sőt.

Ahogy megkapta átlag Joe az államtól jött ingyen pénzt, ment autót venni. Az addigi gyakorlat szerint az autó árának 80-90 százalékát adta oda a bank. A 10-20% értelemszerűen az önrész volt.

A bankok ugyanakkor nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és lazítottak. Az autó értékének akár 135-140 százalékát is hajlandóak voltak odaadni a vevőknek. Azaz, 10 000 dolláros használt autóért adtak 13 500 dollár hitelt. Ami még durvább: 96 százalékban olyanoknak, akiknek nem kellett átesniük jövedelemigazolási folyamaton.

A bomba tehát ketyeg. Sőt, durran.

Hatalmas lefoglalási hullám van kibontakozóban, és a lefoglalt autók zöme olyan autó, amire az elmúlt 2 évben adtak pénzt.

A legjobban teljesítő államban, az összes autóhitel igénybe vevőjének 4,5%-a 30 napon túl csúszik a fizetéssel, Washington DC-ben ez az arány 23,4%. Döbbenetes.

A piacon most is minden nyolcadik használt autó "repo" autó, azaz banki finanszírozásból visszavett autó.

Slusszpoén: mit csináltak a pénzintézetek az autóhitelekkel? Becsomagolták őket, mint jó minőségű "eszközöket", és továbbértékesítették a forró krumplit.

Ismerős valahonnan?

Az emberek memóriája rövid, a mohóság nagy, a tanulási rezisztencia pedig magas.

Nagy tervekkel érkeznek a kínaiak az európai autópiacra

A mai Millásban a kínai gyártók európai stratégiája volt terítéken. Az elmúlt napokban több posztot is írtam erről, most adásban is megbeszéltük a Futómű rovatban.

kepernyofoto_2022-08-11_12_48_18.png
Nézzétek vissza az adást a Millásreggeli Youtube csatornáján!

„Vissza kell csavarni a globalizációt” – podcast a drágulásról, szennyezésről, 480-as benzinről

Ha így drágul tovább a piac, az autózás lassan kevesek kiváltsága lesz. Mikor és miért kezdődött a világméretű áremelkedés, s hogyan járult ehhez hozzá a covid meg a chiphiány? Kiválthatja-e a belsőégésű motorokat a villanyautó, jól teszi-e Magyarország, hogy akkugyártásban utazna? Mi történik, ha felemelik az üzemanyagár-korlátozásokat?

kepernyofoto_2022-08-11_9_00_48.png

A Válasz Online újságírói, Laky Zoltán és Vörös Szabolcs kérdeztek az autóiparban tapasztalható gondokról, illetve jövőképről egy hosszabb podcastban. Szerteágazó beszélgetés lett belőle.

Itt tudjátok meghallgatni a teljes adást.

A kínaik ütemet váltottak a kereskedelmi oldalon is, bajban lehetnek az európai autógyártók

Lassan lassan talán leesik a vezető európai autógyártóknak, hogy azzal a stratégiával, amit az elmúlt két évben a kereskedelmi oldalon folytattak, és amivel a modellpalettáikat alakítják hosszabb távon, hatalmas gondot okoznak maguknak.

298424957_549225910327028_769383781418865940_n.jpg

Az autóhiány elkényelmesítette a márkák zömét. Minek foglalkozzanak a volumen szegmenssel, a megfizethető autókkal, ha gigantikus pénzeket lehet éppen keresni a drága autókkal? Minek hagyják élni a kereskedelmi hálózatot, ha maguk is bezsebelhetik a profit egy részét? Igen, érthető, kell az EU diktátumai miatt a villany átállás finanszírozásához az utolsó cent is. Mindent ki kell még préselni a fennálló rendszerből.


Az a cég, amely ugyanakkor turbóra kapcsolja a láncfűrészt, és azzal áll neki annak az ágnak, amin ül, le fog zuhanni. Ez már csak így megy.

Hogy miért írom le ezt megint? Kedvem van károgni? Dehogy. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy az, ahogyan most a kínaik ütemet váltottak, még engem is meglep, pedig régóta kongatom a harangot velük kapcsolatban.

Csak két hírt szeretnék megosztani. Az MG az Egyesült Királyság piacán jelenleg a tizenkettedik legnagyobb márka. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy több autót adnak el, mint amennyit a Skoda, vagy a Mini. Az offenzíva, az igazi, még meg sem kezdődött.

A másik hír ennél is ijesztőbb az EU-s gyártókra nézve. Az Emil Frey csoport, amely messze a legnagyobb kereskedőház az EU-ban, stratégiai megállapodást kötött a Great Wall kínai autógyártóval, amely a "hatok" tagja, azaz a legnagyobbak közé tartozik a kínai autóipari cégek között.

Az Emil Frey több, mint 800 kereskedelmi egységgel rendelkezik Európa szerte. 41 márkával dolgoznak együtt. 6-700 000 autót adnak el évente, helyenként (hazánkban is) importőrként is funkcionálnak egyes márkáknak. Erejük, érdekérvényesítési képességük egy közepes autómárkával összemérhető az EU piacán.

A teljes elektromos átállásra kényszerítve, a jelenlegi piaci hatások miatt adrenalin túltengésben pörgő európai autóipar immunrendszere nagyon meg van gyengülve. A legtöbb volumengyártó a tömegek számára megfizethetetlen kategóriákban induló villanyautókra tette le a zsetont, a hagyományos csatornákat felszámolták, az autókölcsönzős, flottás, belépő mobilitást nyújtó megoldásokat elsorvasztották.

A modellpaletta ritkítása miatt a "nevelő" effektus is el fog maradni középtávon. Aki egy Corsa/Fiesta/Polo/Clio/Punto jellegű autóval kezdte autós pályafutását, azt később könnyebb volt adott márkán belül tartva a nagyobb kategóriák irányába terelni.

A figyelem, úgy tűnik, minden divatos, és jól hangzó hóbortra jobban kiterjed, mint a nem túl látványos, de annál lényegesebb kis zsemlék sütögetésére. Az, ahogy már sokszor megírtam, a kínaikra maradhat.

Ha egy Emil Frey méretű infrastruktúrával rendelkező céget meg tudtak győzni arról, hogy ütőképes árakon jó terméket tudnak a világ (még) leginkább versengő piacára hozni, akkor csak idő kérdése, hogy a mikor jön a többi kínai is. Hasonló ambíciókkal.

Mit fognak látni? Őshonos márkákat, akik alól az EU kihúzta a szőnyeget ahelyett, hogy megvédte volna őket. De ez csak az érem egyik oldala. Maguk tehetnek arról, hogy hanyagolták azt, amit olcsó mobilitásnak neveznek. Ami még nagyobb bűn: akadálynak tekintették azt a hálózatot, ami az utolsó védvonaluk volt. A kereskedelmi szektort. Az összes eddigi kínai próbálkozó két jelentős faktoron bukott el: gyenge termék, és nem létező hálózat.

Ma már egyik sem lesz akadálya annak, hogy meginduljanak.

Tévedtem abban, hogy azt hittem, hogy saját márkák terjesztése helyett megelégszenek majd azzal, felvásárolják a kritikus beszállítókat, és eközben akku nagyhatalommá is válnak.

Jól felépített, hosszútávú stratégiájukhoz csak gratulálni lehet.

BtB E20: Hogyan veszünk autót a közeljövőben?

"Association of Automotive Engineers" Tehetséges, okos, szorgalmas magyar autóipari mérnökök lelkes csapata.

kepernyofoto_2022-08-08_9_33_26.png

Másodszorra hívtak meg, hogy azt a részét vitassuk meg az autóipari ökoszisztémának, amelyet a mérnökök ritkán látnak belülről.

  • Mi a kereskedelmi lánc szerepe, miért fontos, hogy jól legyenek tartva, vámszedői-e az autózásnak, vagy fontos és értékes szereplői egy nagyon bonyolult rendszernek?
  • Mi a fundamentális eltérés a tengerentúli és az európai kereskedelmi gyakorlatban?
  • Mihez vezethet a folyamatos koncentrálódása a szakmának? Jobb volt-e régen?
  • Miben fejlődött a szektor?
  • Milyen támogatást nyújtanak a gyártók a kereskedőiknek?
  • Van-e jövője annak a modellnek, amiben élünk?
  • Milyen rizikót vesz vállal magára a gyártó akkor, amikor a közvetlen értékesítés irányába helyezi a "váltókat"? Mit nyerhet ezen, és mit veszíthet?
  • Mennyit keres a kereskedő?

Egy óra kevés volt ezekhez a kérdésekhez, és bele-bele kaptunk számos témába, pont úgy, mint legutóbb, de remélem, hogy érdekes tartalmat tudtunk összehozni.

Amikor nem forogtak a kamerák, tovább ment a "szakmázás", amit mindig nagyon élvezek a srácokkal. Fogadjátok szeretettel a videót!

A valaha gyártott legerősebb AMG modell

Fej vagy gyomor? Mivel kezdjük?

295622477_542548484328104_4938207963945360880_n.jpg
Legyen a fej, mégiscsak az agyunk kell első lépcsőben ahhoz, hogy feldolgozzuk, mi vár ránk. 2.9 másodperc alatt sprint százra. 
1400 newtonméter csúcs nyomaték (időben korlátozott), 844 lóerős rendszerteljesítmény, elektronikusan leszabályozott 316 km/h végsebesség.

Ezekhez a teljesítményadatokhoz nyilvánvalóan nem elég egy széria modellben csupán a belsőégésű technikára támaszkodni mostanában. Affalterbachban az F1 technikához nyúltak annak érdekében, hogy az egyébként sem gyenge 4.0 V8 biturbo olyan szteroidkúrát kapjon, amilyenről a doppingellenőrök még csak nem is hallottak. 640 benzinből képzett lóerőhöz társul még 204 lóerő a villanymotorból, ami hangsúlyozottan nem azért van az autóban, hogy zöldnek hazudják a "csomagot". Azért van ott, hogy megmutassák, hogy a PHEV technológiát lehet arra is használni, rendesen "alá legyen betonozva" nyomatékkal minden helyzetben a haladás. Mintha önmagában kevés lenne a V8...

296469613_542547324328220_2037622792974142006_n.jpg

Elérkezünk tehát a gyomorhoz. Megpróbáltam némi aperitiffel készenlétbe helyezni, selymesen csengő, de kissé fenyegető teljesítmény adatokkal, de mindhiába. Úgysem lehet arra számítani, amit ez a rendszer rámér.

2,3 tonna ellenére úgy indul meg, hogy ehhez foghatót nem nagyon lehet átélni közúti forgalomra szánt autóban. Kicsit inflálódott már az a szöveg, hogy fegyverviselési engedélyhez kellene kötni, de ez esetben nem áll messze a valóságtól a felvetés.

A kerámia fék pedig, némi bemelegedés után úgy állítja meg ezt a nem éppen pehelysúlyú technika-pornót, mintha egy láthatatlan falnak mennél. Mindezt úgy, hogy a hibrid rendszer miatt a rekuperálásnak is működnie kell adott körülmények között, a fék nyomáspontja és pedálérzete ennek ellenére tökéletesen kivitelezett.

295840769_542547547661531_2960936382412407826_n.jpg

Olyan mennyiségű tömény mérnöki teljesítmény vesz körül minden pillanatban ebben az autóban, hogy szinte nyomasztó. Sőt, ki merem mondani. Nyomasztó. Mindent tud, mindenre készült, minden helyzetben helyt áll, semmi nem hozza ki a sodrából, és még jól is tudja magát érezni.

Aki tévesen azt gondolja, hogy ez valami steril, egyenesen nagyot lépő, de egyébként inkább sztoikus mint virgonc darab, annak az első nagyobb kanyar után nagyon megváltozik a véleménye. Ahhoz, hogy ezt ki merje valaki próbálni, minden önbizalmát latba kell vetnie. Pont olyan vele táncba menni, mint amikor egy olyan nőt kell leszólítani, aki kategóriákkal van arrébb, mint mi. Össze kell magunkat szedni, hogy kijöjjön az első szó...

Aztán kiderül, hogy olyan boogie van benne, amit az ősök tanítottak neki "Aufrecht Melcher Großaspach" génállományból származtatva.

296040453_542548384328114_90188547403521142_n.jpg

A tesztautó árcéduláján 95 millió forint áll. Hogy ez, a felhasznált technika, a menetteljesítmények, az AMG-n belüli rangját tekintve méltányos-e, azt mindenki döntse el maga. Szerintem az, bármilyen furán is hangzik. Ha hangtalanul suhanva kívánjuk megtenni a közeli munkahelyünkre az utat, pusztán elektromosan, akkor akár azt is megtehetjük. Ez a hab tetején trónoló cseresznyén az aranypor.

Köszönöm a Pappas Auto Magyarországnak a lehetőséget!

295550867_542547700994849_4150747175911857257_n.jpg

295581577_542547964328156_796994655333364085_n.jpg

295680383_542547000994919_1187773094326694512_n.jpg

295776991_542547067661579_5013417078824927426_n.jpg

295872107_542547377661548_2993722966730173313_n.jpg

295904859_542547140994905_6779549749384067407_n.jpg

295925034_542548277661458_1486417159450416556_n.jpg

296397318_542548527661433_4182294610149172829_n.jpg

A globális autópiac teljesítményéhez képest az elektromos piac viszonylag stabilan hozza a növekedést

A globális autópiac teljesítményéhez képest az elektromos piac viszonylag stabilan hozza a növekedést, ez derül ki a PwC elemzéséből, amely a második negyedévre fókuszál.

296112028_545451817371104_4528897749513982755_n.jpg

A szállítási nehézségek a teljes autóipart érintik, a termelési láncok megszakadása, a kínai Covid politika okozta lezárások, logisztikai problémák együttesen gyengébb eladási eredményekhez vezettek. Számszerűen 12% a világszintű csökkenés.

Az elektromos autók növekedési üteme is csökkent, de a növekedés ténye önmagában kedvező hír a kategória számára, főleg annak tükrében, hogy hogyan szerepelt általánosan a piac. 2022 második negyedévében 61,7% volt a növekedés, bár az első negyedévben még 108%-ról lehetett beszámolni az egy évvel korábbiakhoz képest.

Németországban 12,5%-ról 13,5%-ra növekedett a piaci részesedése az elektromos autóknak, 167 000 eladott autóval, az Egyesült Államokban 323 000 2,2%-ról 4,8%-ra ment fel a mutató. Kína is durva számokat produkált, 2,054 millió BEV autóval 7,7 az arányuk a teljes piachoz képest. 576 000 darabbal az EU piacán 12,7% az arány. A PHEV-ek Európában csökkenő tendenciát mutatnak, főként azért, mert a várható szigorítások miatt a gyártók inkább a BEV irányba növelik a kapacitásaikat, Kínában a fordítottja látható.

Nagyon erős PHEV növekedést regisztráltak, amit annak tudnak be az elemzők, hogy az infrastruktúra helyzete és a nehezen elérhető akku kapacitások miatt a technológia attraktívabb lett a NEV kategóriában a világ legnagyobb autópiacán. 170% növekedésről beszélünk év alapon, de fontos hozzátenni, hogy ez így is jelentősen alacsonyabb PHEV arányt jelent, mint tisztán elektromos autóét.

Összehasonlításként a PHEV kategória az EU-ban 14% mínuszban van.

A németek számára fontos kínai BEV piacon a korábbi sikereikhez képest még nagy küzdelem áll előttük. 3 százalékról 4 százalékra növelték a részesedésüket, ebből látszik, hogy a hazai gyártók nagyon erősen dominálják a kategóriát.

2022 január-június időszakában az EU-ban a legsikeresebb elektromos autó a Fiat 500e volt, 24 690 eladott autóval, megelőzve a Tesla Model 3-at, amely 21 023 darabbal a második. Harmadik a Renault Zoé 15 580 darabbal. A dobogóról éppen csak lecsúszott a Dacia Spring, majdnem akkora darabszámmal, mint a Zoé. Peugeot 208 EV, Tesla Model Y, Renault Twingo EV, Hyundai Kona Electric, VW ID 4 és 5, valamint Opel Corsa E található a Top 10-ben.

Ázsiai, amerikai és francia autók dominálják alapvetően a piacot.

Amerikában a TOP10-be nem fért európai elektromos autó, a Tesla dominálja a mezőnyt, a Mustang Mach-E a harmadik, koreai, japán autók a középmezőnyben, és a tizedik helyen befutott még a Polestar is.

A kínai piacon a mikro autó kategóriában induló Wuling Hongguang Mini nagy előnnyel az első, a TOP10-be két Teslán kívül csak helyi gyártók termékei fértek bele, a tizedik helyezettből is közel ötenezret adtak el.

Az elemzés szerint Európában legfeljebb a felét tudják gyártani annak a mennyiségnek, amit fel tudna venni a piac. Az alkatrészhiány miatt másfél millió elektromos autót gyártottak az EU-ban, 3 milliót tudnának, teljes kapacitás mellett.

"Mindenki megtette tétjeit, és közben megszűnt a zene, állóhely meg nincs elég"

Mindenki megtette tétjeit, és közben megszűnt a zene, állóhely meg nincs elég.

Többszörös Képzavar?

Az. Ahogy jelenleg az egész autóipar az.

296101672_546464297269856_3883676911079327511_n.jpg

Miután szépen sorban szinte kivétel nélkül meghallgathattuk mindenkitől, aki a "régi" világot képviseli, hogy a profit a fülükön jön ki az elmúlt hónapokban, a vihar előtti teljes szélcsend és fülledtség tapasztalható.

Pillanatnyi figyelmet fenntartani hivatott "mikrohírekkel" igyekeznek áthidalni a nyarat szakmabeliek, közben pedig mélyreható, de elsőre még nem feltétlenül jól kivehető változások sora megy végbe a globális piacon.

A kínai gyártók nekilendültek az exportnak, és a jelek szerint már jövőre több autót juttatnak a világpiacra (nem a sajátjukra, amit végérvényesen dominálnak) mint a németek, azaz a második legnagyobb exportőré növik ki magukat. És még csak éppen elkezdtek nyújtózkodni.

A világpiaci bizonytalanságok és az energiaválság közepette meg vannak merevedve a frontok, akár annak tekintetében, hogy ki mire tesz, ami jövő hajtását jelenti, akár annak tekintetében, hogy merre terjeszkedik. Minden szereplő kivár, miközben lázasan figyeli, hogy merre billen a megbomlott egyensúly.

A többszörösen túlfűtötten hitelezett amerikai piac az egyértelmű lassulás jeleit mutatja, ami sok gyártónak fog fejfájást okozni a következő években. Egyes elemzők mélyrehatóbb és súlyosabb válságot látnak jönni, mint 2008-ban, mások lekicsinylik az autóhitel "subprime" válság kihatásait.

A keresleti oldal a fejlett piacokon a Covid utáni pénzeső miatt erős volt, most a recessziós félelmek elkezdik "rágni" ezt a tendenciát.

A teljes felfutása a gyártásnak ugyanakkor messze nem következett be, túltermelési válságról tehát nem lehet beszélni.

Közben a mindenki által buboréknak azonosított másodpiaci tendenciák is változnak, aminek a kihatásait egyelőre nem lehet felmérni. Az amerikaiknál az említett hitelezés, az EU-ban a fogyasztói félelmek alakítják a dolgokat.

Tovább lehetne még boncolgatni, és meg is fogom tenni, hogy mi hajtja a piacot globálisan. A múlt heti Millásreggeliben volt egy óránk arra, hogy a hazai helyzetet is megvizsgáljuk. Be kell csatolni az öveket...

süti beállítások módosítása