Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Működés közben a villanylobbi

2022. január 19. - Várkonyi Gábor Autóblog

Múlt héten a Millásreggeliben beszéltem arról a hírről, hogy a "Transport and Environment" nevű NGO tanulmányt publikált arról, hogy a szintetikus üzemanyagok nem hozzák azt, amit az előállítóik és az ezzel a technológiával kísérletezők várnak tőlük. Két lényeges előnyt szoktak kiemelni: CO2 semlegesen lehet vele közlekedni, és lényegesen tisztábban zajlik az égés, azaz a kipufogógáz összetétel is jobb, mint fosszilis alapú üzemanyagok esetében.

272056916_413333613916259_3301418068767101520_n.jpg
Mindkét tulajdonság kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy a meglévő autó állomány tisztábban üzemeltethető legyen, és átmeneti technológiaként zöldebb autózást biztosítson addig, amíg például a villany technológia nem tart ott, hogy mindenki számára alternatíva legyen. Senki sem beszél arról az úgynevezett E-Fuel kapcsán, hogy ez lenne a "jövő", de egy hasznos eleme lehetne a zöldebb közlekedésnek. Ha nem gáncsolná a politika lépten-nyomon. De erre mindjárt visszatérek.

A költség szintje az előállatásnak nyilván nagyon magas most még, de lényegi áttörésre készülnek ebben a kérdésben. Ezt most előlegezzük meg úgy, ahogy a villanyautósok meg szokták előlegezni azt, hogy a technológia olcsóbb lesz. Ebben a sztoriban ez most nem lényeges.

A szintetikus üzemanyag ugyanakkor elvi alapon vörös posztó minden olyan lobbi szervezetnek, amely nem tűr meg mást az akkus elektromos autókon kívül. A repedések pedig a nagy monolit villany mennyországon azért itt-ott látszódnak. A VW konszern, amely fennhangon hirdeti, hogy CSAK a villany és semmi más jelenti a jövőt, tavaly év végén csendben egy rövid nyilatkozatban jelezte, hogy a jövő stratégiájába azért felveszik a szintetikus üzemanyagokat is, és ezzel kapcsolatos fejlesztések várhatóak, motorok terén is. A Porsche chilei üzemet nyitott, ahol szél energia felhasználásával zöld e-fuel készül.

Sürgős intervencióra volt hát szükség a jól hangzó nevű NGO-tól. "Transport and Environment", az valami nagyon hivatalos, nagyon komoly szervezetnek tűnik így leírva, nem? Közben ez sem más, mint egy lobbiszervezet. Egy szélsőségesen autóipar ellenes lobbi, melynek a finanszírozási tekervényeibe azért érdemes lenne elmerülni. Persze, autólobbi is van, úgyhogy virágozzék minden virág. Csak ne nézzük egymást hülyének. Pedig pontosan ez történt.

A T&E ugyanis, látva a közelgő gondokat a narratívában, kihasználva azt, hogy egy frissen alakult német kormányban ott egy frissen kinevezett közlekedési miniszter, akit meg lehet dolgozni, gyorsan "elkészített" egy olyan tanulmányt, amivel aztán körbe lehetett turnézni a sajtót. Ebből nyilván gyorsan kiderült, hogy az E-fuel semmire sem jó. Ugyanolyan rosszak a mutatói kipufogógáz tekintetében, mint a fosszilis alapú üzemanyagoknak. Össze is dőlt a nagy ígért, gyorsan koncentráljunk megint CSAK a villanyra. A szervezet német fiókszervezetének a vezetője, Stef Cornelis az alakuló német kormánnyal egyeztetve sietett leszögezni, hogy 2035 után nem szabad engedni semmit, ami E-fuel alapú, mert "nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre, az autógyártók sem akarják, nem tiszta" és "hiba lenne" ezzel foglalkozni. Cornelis szerint a "bizonytalanságot" meg kell szüntetni, azért, hogy mindenki visszatérjen teljes erővel a villany fejlesztésekre, hogy ebben legyenek "piacvezetőek".

Ok, érthető. Ha stimmel a tanulmány következtetése, mely szerint a szintetikus üzemanyagok nem tiszták. Ez sem magyarázza ugyanakkor azt, hogy erre a viszonylag marginális tőkét és emberanyagot megmozgató területre miért ne lehetne még egy kicsit építeni, hiszen valami jó is kijöhet belőle. Nem, ezt a jelek szerint azonnal el kell nyomni.

De hogyan teszteltek? Hát úgy, hogy "állítólag" nem tudtak beszerezni szintetikus üzemanyagot.

Álljunk meg itt egy picit. Ez hogy is van? Van egy szervezet, amely bizonyítani akar valamit. Vagy legalábbis megvizsgálni. Állítólag környezetvédelmi szervezet. Minden jel szerint elég jó összeköttetésekkel a politikához. Nem tudnak beszerezni szintetikus üzemanyagot? KI veszi ezeket innentől komolyan? Egy Google kereséssel feloldható a kérdés.

Ha nem vizsgálni és objektíven bemutatni akarnak valamit, hanem egy agendát tolni, akkor nyilván mindent meg kell tenni, hogy az üzenet átmenjen. Mi erre a legjobb módszer? Hát, ha bizonyítani akarod, hogy a szintetikus üzemanyag nem jó, akkor azt a legbiztosabban úgy tudod megoldani, ha magad állítod elő azt.

Nem vicc. A T&E megvizsgálta a maga általa kotyvasztatott E-fuel-t, és, meglepő módon arra jutott, hogy nem tiszta. Majd az eredménnyel elment körbeturnézni a sajtót.

Az eredmény nem maradt el, az új közlekedési miniszter Németországban le is csavarta gyorsan a szintetikus üzemanyagok kérdését.

Ez érthetően kiverte a biztosítékot azoknál, akik ezzel foglalkoznak. Megnézették az állítólagos környezetvédők által felhasznált anyagot, ami nem E-fuel volt a jelek szerint, hanem "különböző oldószerekből összekevert benzin".

Hát, gratulálok. Nincs itt semmi lobbi, nem erőltetnek itt semmit...

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8116818104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2022.01.19. 11:40:15

A német büntetőjogban nagyon eltér a "csalás" meghatározása a magyartól? Mert ha nem akkor érdekes lenne egy feljelentés nyomán az aktatologatás.

csorsza 2022.01.19. 13:54:22

Generálj "bizonytalanságot", majd jelentkezz a gyors és hatékony megszüntetésére.

W12petrol 2022.01.19. 18:24:08

a kurva anyját a villanylombinak így is sok kárt csináltak már!

nyelv-ész 2022.01.20. 09:07:20

Személy szerint örülök, hogy van végre villanylobbi, mert akkor van olajlobbi is, és az olajlobbi az elmúlt 120 évben annyi kárt okozott, hogy leírva lelógna az Internetről.

csorsza 2022.01.20. 13:44:34

@nyelv-ész: A villanylobbi kártékonysága is meg lesz irva, ne aggódj. Mitől ne lenne kártékony?
süti beállítások módosítása