Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Masszív büntetésekre számíthatnak az EU-ban az autógyártók CO2 flottakibocsátási túllépések miatt

2022. augusztus 08. - Várkonyi Gábor Autóblog

Az EU szén-dioxid tervgazdasága a következő fázisába lép. Az NEDC ciklusról a WLTP-re történő átállás miatt ugyan lazítottak a flottaátlag elvárásokon, a szigorítás következő köre azonban, ahogy előre tudni lehetett, végleg eldönti az autóipar modellpolitikáját.

297798600_547843727131913_7859565245571628656_n.jpg

Az évtized második feléig azonban még költséges évek jönnek az autóipart, és végső soron a felhasználók számára. Hogy azután mi fog történni, az egy külön elemzés kérdése, most nézzük a közeli jövőt.

A Dataforce szerint a WLTP szerinti 116 grammos idei határt (ami az NEDC szerint 95 gramm lenne) idén minimum 5 gyártó nem fogja tudni megugrani. Volkswagen, Nissan, Seat, Dacia és Citroen vélhetően büntetést fog fizetni.

Két dolog tűnhet fel: ezen márkák közül egy kivételével mindnek viszonylag sok elektromos modellje van, ráadásul az olcsóbbak közül. Dacia esetében a kifejezetten olcsó Spring segíti a flottaátlag lehúzását. Hogy lehet, hogy mégis pont ezek a márkák lógnak túl a "kereten"? Viszonylag könnyű és viszonylag kicsi autókat gyártanak. Még a VW is, bár ott van nagy PHEV SUV, ami sokat segít a jelen előírások szerint. Magasabb átlag súlyt jelent a flottának, relatív alacsony CO2 katalógusadattal. Hol van még sok ilyen? A prémium szegmensben... Bingo.

A relatív kicsi, megfizethető, átlagautókat gyártó márkák tehát nem tudják teljesíteni már most sem a CO2 átlagot. Sok "olcsó" belsőégésűt gyártanak még, ami lehetetlenné teszi ezt. Pedig a VW vagy a Nissan villany ügyben az elsők közé tartozik.

A Ford és a Skoda is benne lehet még a büntetettek között, de esetükben az úgynevezett "supercreditek" ebben a körben még segíthetnek.

2025-re 98 gramm/km lesz a határ, öt évvel később 52 gramm/km.

Ezek az értékek részleges vagy teljes elektrifikáció nélkül teljesíthetetlenek már, tehát eszerint alakul át a kínálat.

Miközben északon és nyugaton az elektromobilitás és az infrastruktúra szempontjából a hangsúlyok eltolódtak az "új" irányba, délen és keleten sem piaci részesedés, sem töltőpontok szerint sem tartunk még "ott", hogy ez az előírtak szerintik mértékben fejlődjön.

A Dataforce szerint a következő években éppen ezért nem lesz nagy ugrás az elektromos autók piaci részesedésében teljes EU-s területre nézve, viszonyt 2027-ben nagy változások lesznek. Addigra számos gyártó – lásd például Stellantis egyes márkái – teljesen felhagynak a belsőégésűek EU területén történő értékesítésével, és a vevőknek egyszerűen nem lesz más választása, mint a villanyautó, ha ezekből a márkákból szeretne autót magának. A Dataforce 21 százalékra várja a teljesen elektromos autók arányát az EU új autó piacán eddigre.

Ezzel párthuzamosan a különböző kormányzati ösztönzők megszűnésével az elektromos piac nehézségek elé néz. Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és egyes északi országok is elkezdték visszavenni a különböző támogatásokat.

27 európai országban jelenleg összesen 373 000 nyilvános töltőpont van, ami több, mint duplája a 4 évvel ezelőtti adatnak. 4 évvel ezelőtt ugyanakkor 6 elektromos autóra jutott egy nyilvános töltő, ez az arány ma 12 autó/töltő.

A területi megoszlás is problémás. Az összes töltő több, mint ötöde Hollandiában található, miközben mindössze az elektromos autók 2,7 százaléka fut a hollandoknál, ha a teljes EU-s állománnyal arányosítjuk. Minden nyolcadik elektromos autót az olaszoknál adják el az EU-ban, miközben a töltőpontok csupán 5,7 százaléka található náluk.

Közben a sokat autózók továbbra sem a villanyt tekintik kényelmes megoldásnak. A DAT felmérése szerint cégautó vásárlók esetében az évente 40 000 kilométernél többet autózók körében 50% továbbra is dízelt szeretne, és csak 8% tudja elképzelni, hogy villanyautót használjon erre. Évi 20 000 kilométernél már nagyon más a helyzet, 36% a benzin mellett van, 19% a villanyt preferálja, és csak 13% szeretne dízelt. Mindkét esetben az adózási kedvezmények miatt 30% PHEV autót választana, ami 10% alá esne, ha a kedvezmények megszűnnének. Aki váltana, az dízel vagy hibrid irányába tenné.

Általános trend, hogy a privát vásárlók egyre nyitottabbak a villany irányába.

Sok sok egymásnak ellentmondó trend és igény vár megoldásra a következő években.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8617903071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása