Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Szépítik a számokat a kínai elektromos autós eladások kapcsán?

2023. június 19. - Várkonyi Gábor Autóblog

A bejegyzés elején leszögeznék valamit: nem célom ítélkezni. Nem tudjuk, igazából mi zajlik Kínában. Óriási pénzek mozdulnak meg többek között zöld technológiák kapcsán, és összességében elmondható, hogy a transzparencia a kínai gazdaság jelenlegi fejlettségi fokán nem tartozik a legfontosabb szempontok közé.

355160037_763877338861883_8769625366279353784_n.jpg

Érdemes tehát óvatosan, kellő távolságtartással figyelni a híreket, és különböző győzelmi jelentéseket. Nagyon sok üzletről, cégről nem lehet pontosan tudni, hogy a semmiből hogyan válik hirtelen globális, adott esetben meghatározó szereplővé, milyen politikai kapcsolatok kellenek mindehhez, életképes-e az üzleti modell rejtett vagy nyílt állami szubvenciók nélkül, és meddig tart az egész ügy.


Ami talán kijelenthető a jelenlegi tudásunk alapján: sok szempontból hasonló pályát jár be a "kínai gazdasági csoda" modellje, mint évtizedekkel, vagy ennél is több idővel ezelőtt a nyugati gazdasági modell. A nyílt "erő" politika, a gazdaság és az állam furcsa összefonódásai, a szerencsevadászok, a szabályozatlanság és az irdatlan mennyiségű friss pénz egy nagy és átláthatatlan, de hatalmas erővel bíró katyvaszt alkot, amelynek nyugvópontja messze van még. A brutális környezeti hatással járó folyamat vége nyilván a konszolidáció lesz itt is, és éppen ezért nem bátorkodom értékítéletet hozni, mert nincs rá nyugatról nézve erkölcsi alap. Szimplán egy nagyon más fázisban vagyunk.

Mindennek mi köze van az autóiparhoz? Annyi, hogy ahogyan az ingatlanbefektetések kapcsán, itt sem teljesen stimmel a valóság és az, amit valóságnak akarnak mutatni. Hatalmas piramisjátékok épülnek, állami dotációra alapozva. A cikk végén linkelek egy videót. A szerzőt, illetve projektjeit évek óta követem, közvetlen tapasztalatai vannak a kínai rendszer működéséről.

A videó egy hatalmas kínai autótemetőt mutat. Új BYD autók vannak lerendszámozva végeláthatatlan mennyiségben. Több helyen ellenőriztem a sztorit, indiai újságoktól kezdve szaklapokon át nyugati sajtóig sok helyen lejött az elmúlt 2-3 napban.

Pár éve írtam arról, hogy röhejesen alacsony, öt év körüli a kínai autópark átlagéletkora, többek között azért, mert állami szubvenciókra rácsavarodva jelentős mennyiségű nagyon gyenge terméket is előállítanak, annak érdekében, hogy fel tudják markolni az állami támogatást. Hogy a támogatás eleve azért jön létre, mert "élelmes" politikusok és köreik keresnek egy sémát, amivel pénzhez lehet jutni, vagy szabályozási szürke zónákat használnak ki vállalkozók, azt nem tudni. Ami biztos: a gazdaság több pontján jönnek létre ilyen "gócok", amik után rengeteg legyártott termék, vagy megépített ingatlan marad, szükségtelen terhelve a környezetet, viszont nagyon gazdaggá téve egyeseket.

Nos, én azt sem állítom, hogy nincs elektromos autó boom éppen Kínában, és az is meggyőződésem, hogy a BYD, ami éppen a videóban szerepel, globálisan nagyon komoly szereplő lesz a jövőben a témában, de azt mindenképpen fontosnak tartom, hogy egyes buborékokról legyen tudomásunk.

Ilyen méretű gazdaságban persze "természetes" velejáró az ilyesmi. Sőt, máshol a világon is előfordulnak hasonló dolgok. Egy-két illusztráló képkocka a videóban amúgy sem Kínából származik, ez világosan látszik.

Ami ebben az esetben minőségileg más, az az, hogy autók százezrei vagy milliói lehetnek úgy lejelentve eladott autóként, hogy vagy befektetői, vagy kvóta, vagy szubvenció kapcsán van megtévesztési szándék az "eladás" mögött. Ez pedig, amellett, hogy rettenetesen nagy környezeti károkat okoz, súlyosan torzíthatja a valóságérzékelését azoknak, akik a témával foglalkoznak.

A valóság az, hogy nem tudjuk, pontosan mi és miért zajlik ezen a fronton Kínában. Egy-egy ilyen kis mozaik talán közelebb vihet minket a kép megértéséhez. 

A fentebb említett videót itt találjátok, az angol forrást pedig itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8018149176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása