Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Nagyobb dinamikával emelkednek a hibrid autók eladásai, mint a tisztán elektromos verzióké

2024. március 12. - Várkonyi Gábor Autóblog

Kínában és a világ többi részén is nagyobb dinamikával emelkednek a hibrid autók eladásai, mint a tisztán elektromos verzióké.

430824246_917216423527973_8982031736312606533_n.jpeg

A világ legnagyobb autópiacán a NEV kategória, azaz a környezetvédelmi szempontból releváns "új" hajtási formákat tömörítő szegmens az ambiciózus kormányzati előírásokhoz képest is lendületesebben hódítja meg a piacot.


A NEV, azaz "new energy vehicles" kategória a tisztán villanyhajtású autók által van dominálva, de Európával ellentétben Kínában nem a technológia jellegét definiálják, amivel foglalkoznia kell a gyártóknak, hanem a problémát írják körül, amire sok megoldást fogadnak el. Fontos érteni, hogy ezek gyakran pusztán szubvenció vadászatból fakadó szemétgyártásba torkollanak, ami egy elég problematikus vadhajtása az államilag irányított gazdaságnak, ugyanakkor jól működő nagyvállalatokat is sikerült felhúzni a semmiből. Koránt sem ellentmondásoktól mentes a politikájuk, de a NEV elgondolás innen nézve logikus ösztönzőnek tűnik.

Érdekes, hogy a NEV mellett, amely évtizedes távlatban ad támpontot a gyártóknak arra, hogy felkészüljenek a kihívásokra, időnként a hirtelen és nehezen kezelhető mozgásokra reagálva lokálisan a sima belsőégésű technológiában utazó gyártókat is támogatja a kormányzat.

A kínai piac egyáltalán nem homogén, ahogy a szabályozás sem. Minél sűrűben lakott egy régió, annál valószínűbb, főleg nagyvárosi szinten, az előrehaladott átállás a villany hajtásra, miközben gyérebben lakott, kiesőbb területeken látszólag semmi sem változott az elmúlt években a hajtás mix kapcsán.

A NEV jelenthet villany mellett rengeteg megoldást, és új trendként jelent meg a tavalyi év eladásait vizsgálva, hogy a hibrid és hatótáv növelő belsőégésűvel felszerelt villanyautók piaca nagyobb fordulatra kapcsolt, mint a sima BEV autóké.

Egyelőre természetesen nem veszélyezteti semmi a villanyautók egyeduralkodó szerepét, de az arányok változóban vannak.

Átlagosan majdnem 40 kWh kapacitású PHEV autók jelentek meg a piacon, és a plug-in technológia rendkívül népszerűvé kezd válni a kínaiak körében.

Kína északi részén az olykor zord időjárási körülmények sem kedveznek a tisztán elektromos kiviteleknek.

Az előző év végéig számolva 8 millió hibridautó volt a kínai állomány, ami ezzel nagyobb, mint a világ összes többi piacán futó hibridautó, együttvéve.

Tavaly decemberben Kínában 618 000 tisztán elektromos autót adtak el, míg hibridekből 362 000 darabot. Előbbi 31 százalékos növekedést jelent, utóbbi 80 százalékosat, ez pedig jól jelzi a változást a hangsúlyokban.

2021-ben a NEV piac 81 százaléka volt tisztán elektromos. 15% volt PHEV, és 4% volt REV, azaz hatótáv növelővel ellátott villanyautó.

Két év alatt jelentős a változás.

2023-ban 68% volt a tisztán elektromos arány, 24% a PHEV, és 9% a REV.

Abszolút értelemben a BEV 107% növekedést ért el 2 év alatt, míg a PHEV 294 százalékost, a REV pedig 492 százalékot.

A NikkeiAsia felhívja a figyelmet arra, hogy világszinten is megfigyelhető a hibrid és PHEV autók keresletének növekedése. 14 országban több mint 30% a növekedés a szegmensben.

A kínaiak ebben a szegmensben is előre gondolkodtak, és nem csupán az elektromos megoldásokra helyezték a hangsúlyt. A BYD dominanciája a "bedugós" autók esetében nyomasztó, nagyjából a piac harmadát uralják.

A gyilkos árverseny nem csak a BEV autók területén rajzolja át a struktúrákat. Az említett BYD a belépő PHEV modelljét a sima belsőégésű tradicionális modellekhez árazta be. Ez kettős nyomás alá helyezi azokat a gyártókat, akik nem tudnak ellenajánlattal élni a vevők felé: márt abban a szegmensben sem tudnak háborítatlanul pénzt keresni, amit eddig érintetlenül hagyott az átalakulás, és kompetitív PHEV modell híján piaci részesedést is vesztenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr9518352091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása