Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

"Kalandos" hazaút egy villanyautóval

2024. május 29. - Várkonyi Gábor Autóblog

Kicentiztem.

441899881_965543452028603_5303517257010257242_n.jpg

100%-ról indultam ma, Nyíregyházára, Budapestről. 500 kilométeres hatótávú autóval, WLTP szerint, ezzel értelemszerűen nem számoltam. A terv az volt, hogy dolgom végeztével egy Mol Plugee-nál töltök, miközben adminisztrálok, mailekre válaszolok, telefonálok. Beterveztem erre nagyjából egy órát, hiszen 50 kW-s töltőnél kell ennyi ahhoz, hogy biztonsággal hazaérjek.


A tárgyalás helyszínétől a Mol kút bő 15 perc volt, ennyi időt pluszban veszít az ember, erre is számolni kell. Azzal viszont egyáltalán nem számoltam, hogy felújítás miatt zárva lesz. Sebaj, Mobilitit kerestem, nem messze onnan egy hasonló teljesítményű töltő volt szabadon.

A Mobiliti nálam ritkán komplikáció mentes, ezúttal is volt némi akadás az appal, de kis hekkeléssel elindult a töltés. Majd 3 perc múlva meg is szakadt. Ezt még eljátszottuk ugyanígy kétszer, mire feladtam, és elindultam az M3 felé, útközben egy Mol Plugee irányába. Ezzel a kis kiállás is elment némi idő.

A pálya melletti Plugee-hez maradék 13% töltöttséggel estem be, - ha emlékezetem nem csal -, kicsit kellett várnom, mert foglalt volt a CCS. Itt sem ment aztán minden elsőre, de nem volt nagy akadás, végre töltöttem az autót.

Lehet, hogy én voltam túl optimista, meg türelmetlen is, minden bizonnyal. 50% töltöttségnél lehúztam, 50 perc után, 38,3 kWh vételezésével, 11 000 forintért.

Egy 87 kWh kapacitású autónál reméltem, hogy egy szűk 200 kilométert gond nélkül megteszek fele töltöttség mellett haza. A hatótáv érték bőven ki is adta a dolgot az autó szerint. 120 felé egyszer sem mentem, sem oda, sem vissza. ECO beállítást használtam.

Aztán vészesen borult a képlet, és az utolsó ötven kilométert már hetven-nyolcan között poroszkálva, klíma nélkül tettem meg, hogy utolsó lehelettel a céges wallbox-ra tegyem a tesztautót.

Ha lenne az M3 mentén Ionity, az segített volna. Sokat. A végén több, mint két órával később értem haza, mint a kollégám, aki velem egy időben indult, másik autóval.

A tanulságot mindenki a maga "vallása" szerint színezze ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1518416101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása