Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Idén már több mint 13 millió járművet hívtak vissza világszerte

2020. július 15. - Várkonyi Gábor Autóblog

A kép forrása: Finbold.com

A Finbold üzletviteli tanácsadó cég nyilvánosan elérhető adatok alapján írt tanulmánya szerint év elejétől 2020. július 1-jéig több mint 13 millió autót hívtak vissza az autógyárak, főként biztonsági megfontolásokból.

Egészen pontosan 13,362,759  autónak kellett a gyártó kérése alapján felkeresnie valamely márkaszervizet, hogy a gyártás során szerzett tapasztalatok, illetve a használat során felgyülemlett adatok alapján megállapított esetleges hiányosságok ki legyenek javítva.

A legtöbb autót idén eddig a Toyota hívta vissza, 3.95 millió darabnak kellett szervizbe mennie soron kívül. A Fordnál 2.9 a Volvónál 2.8 millió ez a szám. A dobogós helyezésről lecsúszott az FCA, 1,74 millióval, a Honda az ötödik 1.4 millió autóval. 

Nagyságrendekkel kevesebb autót hívtak vissza az ezután következő gyártók, a hatodik illetve hetedik KIA/Hyundai 244 000 illetve 207 000 autót rendelt vissza átvizsgálásra. A Nissan alig ötvenezret, a Mazda csupán 24 000 autót. Őket követi a VW, 16 000, majd a Tesla 15 000 visszahívott járművel. A Bentley 6000 autót, a BMW 3800, a McLaren 2763 darabot javíttatott/vizsgált meg. 

A tanulmányban azokat a visszahívásokat vették figyelembe, amelyek nyilvánosan elérhető adatok alapján meghirdetett akciók voltak. Vannak olyan esetek, amelyek nem jutnak el a hatóságokig, mert nem biztonsági szempontból releváns kérdéseket érintenek, hanem más jellegű, akár egy éves kötelező szerviz során a tulajdonos tudta nélkül is elvégezhető, egyszerűbb beavatkozásokat. Kormányzással, légzsákokkal, fékekkel és ehhez hasonló alkatrészekkel kapcsolatos visszahívások mindig a hatóságok bevonásával zajlanak. 

A Finbold tanulmánya a legnagyobb árbevétel alapján is rangsorolta a gyártókat, a 2019-es évre vonatkoztatva. Eszerint is a Toyota vezet, nem meglepő módon, 280.5 milliárd dollárral. A VW konszern a második, nem nagy lemaradással, 275,2 milliárd dollárral. A dobogóra a Daimler fért még fel, 189,2 milliárd dollárral. A táblázatot vizsgálva egy gyártó szúrhat szemet: a SAIC kínai gyártóként, 121,1 milliárd dolláros árbevétellel előze az FCA-t, a BMW-t, és a Nissant a top tíz legnagyobb gyártó rangsorában. 

A Finbold.com cikke itt olvasható el.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4216007140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása