Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Mindenképpen előállt volna a chiphiány az autóiparban

2022. február 03. - Várkonyi Gábor Autóblog

A Millásreggeliben ma a chiphiány valós okairól, a Stellantis beszállítókat nehéz helyzetbe hozó egyoldalú szerződés módosításáról és a G-osztály rendelés stopjáról beszéltem.

960x0_1.jpg
Erre a megállapításra jutott az IC Insights tanulmánya, amely egy eddig magát makacsul tartó narratívát ír felül. Elterjedt az a nézet, hogy az autógyártók modell ciklusainak lassúsága és a túlzottan óvatos és költséghatékonyságra törekedő tervezése miatt az elöregedett technológiájú chipek használata okán szenvedik meg ennyire az ellátási lánc zavarokat.

Az autóipart fennhangon ostorozóknak nem feltétlenül volt tehát igazuk abban, hogy a gyártók maguknak köszönhetik az ellátási problémát. A félvezetőkkel kapcsolatos tanulmány kiemeli, hogy a chip gyártóknak már 2018 környékén, vagy még előbb látniuk kellett, hogy a globálisan felerősödő igény miatt gyártási kapacitás bővítést kellene végrehajtaniuk. Ezt anyagi megfontolásból elodázták, hiszen gyártónként több tíz milliárdos befektetésekről van szó, és több éves folyamatokról. A tavaly megkezdett beruházások az évtized közepére érik el a termelési csúcsukat.

2011-hez képest az autóipar megháromszorozta az igényét, miközben globálisan átlagosan "csak" a duplájára nőtt a chipek iránti kereslet. 50 milliárd egységet szállított a chip ipar az autógyártóknak tavaly. 2020-hoz képest ez 30% növekedés. Valójában 2011 óta folyamatosan kétszámjegyű volt a darabszám növekedés, csupán a pandémia első évében volt tapasztalható megtorpanás.

Az árak természetesen folyamatosan növekedtek mindenki számára.

Az adatok tükrében így is meglepő, hogy a körülményekhez képest milyen jól tudtak navigálni a gyártók ebben a nehéz helyzetben, de a súlyos gyártási kimaradásokat ezzel együtt sem lehetett elkerülni.

A Stellantis egy korábbi dolgozója az Automotive News-nak adott interjúban kiemelte, hogy a cég érdemben módosította a beszállítókkal kötött szerződéseket januárban. Az erőfölényével visszaélve a konszern számos, nagyon egyoldalú feltételt szabott azoknak, akik együtt akarnak dolgozni velük. Ezek közül a legérdekesebb, hogy a beszállítók a költségcsökkentés eredményeit azonnal kötelesek átadni a gyártónak, miközben a nyersanyagárak növekedése, vagy az infláció miatti áremelkedések kockázata egyedül a beszállítókat érinti. Ízelítőnek ennyi, nézzétek meg az adást a Millásreggeli Youtube csatornáján!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6017118960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása