Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Mit gondolnak a felhasználók a belső égésű motoros autók tiltására vonatkozó tervekről?

2020. november 27. - Várkonyi Gábor Autóblog

128132577_797450277719699_7846500131893870801_n.jpg
A mobile.de közvélemény kutatást tartott a szabályozói kérdésekről, egészen pontosan arról, hogy az Euro7 kapcsán a köztudatba került, esetleges belső égésű motoros autókra vonatkozó tiltási tervek milyen visszhangot váltanak ki a felhasználókból.

Korcsoportra és autótulajdonlásra is differenciált a felmérés.

A konkrét kérdés úgy hangzott, hogy: "Mit gondol a belső égésű motoros autók tiltásáról (a pontosság kedvéért, új autóként történű forgalomba helyezésük tiltásáról), illetve ön szerint mely évtől lenne jó bevezetni ezeket a korlátozásokat?

Majdnem minden autóvezető fele (48,2 százalék) és minden megkérdezett 42 százaléka minden fajta adminisztratív korlátozását elfogadhatatlannak tart a belső égésű motoros autókkal szemben.

A legnyitottabbak a tiltásra a fiatalak. 18-34-es korosztályban minden második megkérdezett elvben egyetért a tiltással.

Azok közül, akik alapvetően egyetértenek a tiltás politikájával, szintén a fiatalok azok, akik a leghamarabb szeretnének ilyen szabályokat látni. Az azonnali, illetve a 2025-től, vagy 2030-tól életbe lépő tiltásért lelkesedők 40% fiatal.

Minden megkérdezett közül, akik a tiltás mellett van, a legtöbben 10 év múlva tartanak reálisnak egy ilyen szabályt, 12.9 százaléknyian, de az azonnali és a 2040-ig tartó időhorizonton a megoszlás elég egyenletes.

Alapvetően elmondható, hogy a fiatalok tiltásokat szeretnének, az idősebbek pedig azon a véleményen vannak, hogy a jobb technológia mindentől függetlenül utat talál magának, amennyiben ténylegesen jobb, és nincs szükség állami beavatkozásra.

Egy igazán érdekes pont van: ha azonos ökológia egyenleg lenne a szintetikus üzemanyagokkal használható belső égésű motoroknál és a villanyautóknál, akkor a megkérdezettek döntő többsége, közel 56 százaléka a belső égésű motort választaná. Csak minden ötödik megkérdezett választaná a villanyautót, ha bizonyíthatóan azonos lenne a teljes ökológia lábnyoma a két megoldásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4616304352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása