Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Mégsem lesz betiltva az újonnan forgalomba helyezett belsőégésű motoros autó 2035-től?

2024. március 07. - Várkonyi Gábor Autóblog

Mielőtt nagyon izgalomba jönnénk, érdemes higgadtan elemezni a jelenlegi helyzetet. A krone.at, az osztrákok egyik legjelentősebb sajtóorgánuma arról számolt be, hogy hétfő este jelentős események történtek Brüsszelben.

429761454_914375043812111_7470888377152364690_n.jpeg

Arról szavaztak az EU képviselői, hogy a villanyhajtást a jövőben nem fogják alapvetően nulla emissziójú hajtásnak felfogni. Ehelyett az áram előállításakor keletkező kibocsátás, és a hálózati veszteség is végre része lesz a teljes mérlegnek. Ezzel megszüntetnék azt az égbekiáltó igazságtalanságot, melynek keretében nullával számolandó egy "megoldás" lábnyoma, minden más pedig jelentősen kedvezőtlen számításokkal ki van iktatva az alternatívák közül.


Azok a gyártók, akik minden pénzüket a villanyra tették fel, nem véletlenül nyilatkoztak az elmúlt hetekben többször arról, hogy most már, lehetőség szerint, minden maradjon úgy, ahogy eddig az EU kitalálta. Mivel a tisztán elektromos "álom" piaci alapon nem megvalósítható belátható időn belül, az újra kinyíló világ komoly hátrányt jelentene azoknak a gyártóknak, akik azt remélték, hogy nem kell egyszerre több vasat a tűzben tartaniuk.

Az osztrák lap szerint a hétfői döntés annak ágyaz meg, hogy legkésőbb 2026-ban az EU hátraarcot tudjon nyomni a 2035-ös belsőégésű tiltásból, mert így könnyű lesz megideologizálni, hogy miért voltak eddig rossz úton, és az új manőverrel hogyan lehet majd a kínai inváziót megállítani. A krone.at birtokában vannak azok a tabellák, amelyek alapján világosan látszik a súlyos aránytalanság a számokban, amelyek eddig egyértelműen és egyoldalúan kizárólag a villanyhajtást támogatták, és amely számok alapján a szűk többség végül megszavazta a belsőégésű tiltást.

Ezeket a számításokat fogják a realitásokhoz közelíteni, és ha ez megtörténik, a villanyhajtás egy remek megoldás lesz. Sok közül.

Ez nyilvánvalóan sok gyártónak nem tetszik, hiszen a "kizárólag villany" direktíva euró tízmilliárdokat jelentett költségekben, amik nehezen fognak megtérülni, ha piaci alapon választhatnak majd a következő évtizedben is a vevők.

Az elhamarkodott tiltással is kárt okozott az EU, főleg úgy, hogy nem tényeken alapuló számításokat vettek alapul a döntésnél, most pedig az átláthatatlan és elhúzódó manőverekkel további bizonytalanságot és gondot okoznak az iparnak. Örvendetes ellenben, hogy a realitásokat nem lehet a végtelenségig ignorálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4918347693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása