Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Audi E-tron GT: Porsche villanyautó platform ide vagy oda, ez egy különálló autó

2021. május 25. - Várkonyi Gábor Autóblog

A világ legjobb villany AUTÓ plattformja a Porsche Taycan alapja. Az ingolstadti konszern kollégák is erre nyúltak vissza, amikor a második teljesen elektromos autójukat hozták létre.

190187950_251584723424483_6800147368624580140_n.jpg
Nagybetűvel írtam az autót, mert ha innen nézzük a kérdést, tényleg nincsen semmi, ami autós élmény szempontjából többet adna, mint egy Taycan.

Tavaly nyáron az utolsó külföldi sajtóutak egyikén verseny és autópályán is bőven szereztem vele tapasztalatot, beszélgettem vezető tervezőkkel, és meggyőződhettem arról, hogy ha elsősorban Porsche valami, és másodsorban villanyautó, akkor tud ez a koncepció működni, nagyon is.

Sok helyen írták, hogy ez a kooperáció volt az első, ahol egy Audi közvetlenül Porsche technikát használ, azaz platformtestvérek lettek. Ez nekem fura kijelentés, hiszen a Cayenne is ízig vérig Porsche, és a Q7 azért nincs messze tőle, ha az alapokat nézzük. Hogy honnan ki és mit vett át, az már értelmezés kérdése, de az biztos, hogy olyan szembetűnő rokonság, mint a Taycan és az E-tron GT esetében, nem volt még.

A szélvédőn kívül semmi sem azonos egyébként a két autó "bódéja" kapcsán. Az egész autó kapcsán pedig 40% azonos alkatrészarányról beszélhetünk, ami azért nem olyan sok. A tengelytáv megegyezik, és az arányok is majdnem ugyanolyanok.

Adódik tehát az egyik legfontosabb kérdés az E-tron GT és a villanyautó plattformok kapcsán: mekkora karakterbeli különbséget lehet létrehozni egy olyan technika esetében, amit alapvetően "vádolnak" azzal, hogy összemossa a különbségeket autó és autó között.

Mely "házból" érkezhetne erre csattanósabb válasz, mint "A" konszerntől, amely évtizedek óta csiszolgatja az azonos alapanyagokból eltérő ízek főzésének tudományát?

189398776_251584900091132_8339063699126681932_n.jpg
Most is sikerült, és ez a siker nem abban merül ki, hogy kidekázták, hogy mennyire lehet jó autó "még" az Audi emblémával kínált Porsche ahhoz, hogy ne egy diszkont Taycan legyen belőle. Ez egy különálló autó, nem csak azért, mert a formavilága is alapjaiban más réteget szólít meg, hanem azért is, mert a mindennapokban egy kicsit nyugodtabb, kicsit kevésbé szálkás és kigyúrt sportoló, inkább hosszútávfutó.

Az anyagminőség a Porsche esetében minden milliméteren tetten érhető módon definiáltabb és "porschébb" és ez rendjén is van így. Nem tévedett az Audi sem, sőt, aki nem próbálta a Taycant, annak az E-tron GT a többi Audihoz képest még egy fokkal magasabb minőség, ami azért nagy szó, de a nüansznyi, ugyanakkor érezhető respekt távolság meg lett oldva. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy ezzel mennyi időt töltöttek a konszernben. Szerintem sokat.

Mindenképpen közös pont a technika, és itt a Porsche kapcsán egyszer már leírtam mindent.

A rendkívül szofisztikált hőmenedzsment, az egymás után tetszőleges számban abuzálható hajtáslánc, amely sztoikusan tűri milliszekundum eltéréssel a harmincnyolcadik padlógázas gyorsítást is, a tökéletes súlyeloszlás, a zéró alulkormányzottság és a frenetikus menetteljesítmények egy újfajta élményautózást jelentenek.

Olyat, aminek kapcsán az alagútban rutinból húzod le éjjel az ablakot, hogy tolj egy kövéret... Ja, hát, hagyjuk ezt.

188471960_251585030091119_4779851632917510914_n.jpg
Az Audiban egy kicsit lágyabb a felfüggesztés, és kicsit vattásabb a kormány, egy kicsit relaxáltabb a fék. Érzésre. De ez nagyjából olyan, mintha egy szupersportolót néznénk, aki élete formájában van, hónapok óta dekára pontosan méri az étkezését, egész nap edz, és tökéletes az erőnléte, fizikuma, gyorsasága és pontossága, olimpiai bajnok lenne, – ez mondjuk a Taycan –, és miután megnyerte az érmet, kipihenné ezt az őrült tempót, és mondjuk egy héttel dobogóra állás után megmérnénk a teljesítményét ismét. Nem lenne nagy eltérés, természetesen továbbra is világelső lenne, legfeljebb egy héttel korábbi önmaga verné meg adott pillanatban. Na, az E-tron GT pont ennyivel "gyengébb" mint a Taycan.

Ugyanazokat az emóciókat váltotta ki belőlem, mint tavaly nyáron a Porsche. Kellene. A Taycan egy 911 mellé, az E-tron GT meg egy R8 mellé. :)

Amire viszont biztos választ nyújtott ez a próba: az, amitől sokan féltünk, nem következett be, nem lesznek tök ugyanolyanok az autók a villanykorszakban. A kérdés már csak az, hogy kell-e ehhez ebben a ligában gondolkodni anyagilag, vagy polgáribb verziókban is meg lehet majd tartani ezt az elkülönülést. Az Enyaq vs. ID 4 már sejteti a pozitív válasz erre.

Visszagondolok az Audira, és az a helyzet, hogy mocskosul lehet vágyni erre a technikai parádéra, és kegyetlenül jót lehet vele autózni, a g-hatás átrendezi az ember belső szerveit és arcát is. Csapongok, tudom, de a vége mégis csak az, hogy nagyon lehet ezt szeretni.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr10016571206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása