Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

30 éve gördült le a szalagról Szentgotthárdon az első magyar gyártású Astra

2022. március 07. - Várkonyi Gábor Autóblog

Ennek a képnek az illatát lehet érezni.

275301018_442890270960593_2335520122923714387_n.jpg

A jellegzetes Opeles műanyag "szag", az elnagyolt illesztések, a lötyögős váltó, a mozgó ülések... Hagyjuk is ezt most!

Ez az autó egy darab magyar autós történelem, az "új nyugati autót" jelentette sok sok ezer céges és magán használónak, és ebből az én családom sem maradt ki, céges autóként édesapám 1996-ban egy Caravant kapott, már modellfrissített, klímás, hővédő üvegezéses, szép kárpitos darab volt.

Az első Astra formaterve szerintem kifejezetten izgalmas és előremutató volt a maga idejében, és akármennyit néztük az elmúlt években, nem rogyott meg. A szedán kivételével ez egy szép autó.

Az idő megszépítette az emlékeket, a hibáit elengedtük, a kilencvenes évek zavaros időszakában az Astra valahogy összekötődött gondolatban azzal, hogy a magyar ipar is képes lesz "nyugati" dolgokat előállítani, és a magyar átlagember is előbb-utóbb el jut oda, hogy ha csak a töredékét is, de megtapasztalja ez európai jólétnek.

Egy korszakkal fonódott össze az Astra. Németországban a nagy konkurens egy komplett generációnak kölcsönözte a nevét, a Generation Golf esetében mindenki tudja, kire gondolnak. Nálunk azt hiszem jogosan lehetne használni szociológiai értelemben az F Astra generációt, amibe én is beletartozom.

Egy hét múlva lesz 30 éve, hogy legördült Szentgotthárdon a szalagról az első magyar gyártású Astra. Ok az ünnepre, és a nosztalgiára.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5217774050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.07. 17:43:28

Ismerek olyan polgármestert, aki már akkor is polgármester volt (még előtte tanácselnök), meg azóta is polgármester.
Nos őneki az első ezerből volt kocsija. Kb három éve eresztette el, valami 800 ekm körül volt benne.

_krampampuli_ 2022.03.08. 09:28:29

Szerintem egy első generációs "nagyonszürke belsős" Astra fotója illett volna ide. Az 1992-ben gyártott szentgotthárdi Astrákban légzsák, fordulatszámmérő, CD-s rádió bizonyosan nem létezett...
Amúgy volt nekem is első generációs Astrám pár évig, kimondottan szerettem annak ellenére is, hogy full fapad felszereltségű volt, még szervokormány sem jutott, pedig dízelmotorral készült. Sajnos képtelenség volt az eluralkodó korróziót megállítani, tulajdonképpen rossz konstrukciójú ez az autó.
süti beállítások módosítása