Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Kínában csökkentik a belsőégésű motorokkal ellátott autók adóját

2022. június 02. - Várkonyi Gábor Autóblog

Mindeközben "bezzeg" Kínában, ahol ideológiai zöld ámokfutás helyett pénzt akarnak keresni, meg a saját autóiparukkal akarják leuralni a világot, éppen csökkentik a belsőégésű motorokkal ellátott autók adóját.

282160047_502139815035638_4358429362990866812_n.jpg
Várjunk csak, nem arról volt szó, hogy "bezzeg" Kína, a nagy villanyforradalmár ország holnaputántól már csak az elektromost fogja nyomni?

Hát, nem. Azt fogja előtérbe helyezni, amire szükség van ahhoz, hogy a saját ipara prosperáljon, és expandáljon. Fűnyíró helyett csipesszel nyúlnak a szabályozásokhoz. Óvatosan, tervezhetően, a piac pulzálását, a gazdaság helyzetét figyelembe véve. Merev szabályok, szemellenzők és tiltások helyett.

Igen, a NEV kategóriába tartozó autók számítanak a "húzóerőnek" jelenleg a piacon. Igen, ezek között túlnyomó többségben villanyautók vannak, ami természetesen célja is a kínai kormányzatnak. De ez a kategória továbbra is az új autó eladások kisebbségét adja, még akkor is, ha nincs kétségem afelől, hogy néhány éven belül ez a szegmens lesz a domináló. Mi a különbség mégis az ő hozzáállásuk és az európai hozzáállás között? Miközben a mi politikusaink élvezettel tiltogatnak, a másik oldalon meg egy megoldást szubvencionálnak, a kínaiak figyelik az igényeket, a gyártókat, és óvatosan avatkoznak be, tiltások nélkül. A kínai kommunista vezetés piacpártibb, mint az EU, ebben a kérdésben bizonyosan.

Mi történt ma? Bejelentették, hogy az új autó vásárláskor kivetett 10% adó a belsőégésűekre év végéig meg lesz felezve, hogy élénkítsék a keresletet. Csak ez az egy intézkedés elvileg 2 millió plusz autó eladását jelentheti év végéig a kínai piacon. 2.0 literes motorokig érvényes, ami a nagyon túlnyomó többsége a piacnak, mivel ennél nagyobb motorok nagyon nagyon ritkák a kínaiaknál. Felső árkorlát átszámítva kb. 45 000 dollár.

A NEV, azaz az alternatív, zöld hajtásokkal rendelkező kategóriába tartozó autók (ezek közé tartozik az elektromos mellett a PHEV-től a metanolon át a szimplán kis fogyasztású autó is) adója eddig 0% volt, azaz mentesültek a vásárlásukkor ettől.

Kínában a piac elég gyengén teljesített áprilisban, -35% volt az előző évhez képest az helyzet. Nagyjából 1 millió autót adtak el, ebből kb. 280 000 volt a NEV kategóriájú autó. Többségről tehát még messze nem beszélhetünk az alternatív hajtások kapcsán.

2020 áprilisában jelentették be, hogy előre tervezett módon fogják kivezetni a támogatásait a villany és egyéb alternatív hajtású autóknak. A terv szerint 2023-től meg kell állnia magától a lábán az addig szubvencionált NEV kategóriának, onnantól semmilyen kedvezményt nem akarnak adni sem a villany, sem egyéb alternatív hajtású autóknak.

Akkora "magabiztosság" van a villany önálló diadalmenetében, hogy a gyártók könyörögnek a kormányzatnak, hogy hosszabbítsák meg a villanyautók adókedvezményét.

A kínaiak pontosan azt teszik, amit bárki, akinek van józan esze és akarata arra, hogy gazdaságilag hódítson, tenne. Odafigyelnek a saját cégeikre, a fogyasztóik igényeire, és úgy állapítják meg a szabályozói környezetet, hogy a cégek a piacra termeljenek, ne a szubvencióknak. Ha valamelyik technológia életképesnek bizonyul, annak mostanra össze kellett szednie akkora lendületet, hogy magától boldoguljon egy ekkora piacon. Könnyen lehet, hogy ez a villany lesz, bár biztos, hogy nem egyeduralkodó technológiaként, szerintem. Ami meg nem megy, ott kihúzzák a stekkert. Szó szerint, és pénzügyileg is. Piacgazdaság, vagy mi.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7917846453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása