Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Elhunyt Lee Iacocca

2019. július 03. - Várkonyi Gábor Autóblog
94 éves korában elhunyt az egyik utolsó igazi old school autómenedzser, Lee Iacocca. Az "Egy menedzser élete" című könyve alapmű minden autórajongónak, aki meg akarja érteni, hogyan működtek a nagy autógyárak a 60-as, 70-es és 80-as években. 
oem03_171009925_ar_-1_xandzeahxmnd.gif
Számos sikersztori fűződik a nevéhez, őt szokás többek között a Mustang atyjaként emlegetni. Szinte megszállottan vitte végig a Fordon az amerikai viszonyokhoz képest megfizethető, könnyen elérhető izomautó ötletét, ami egy rizikós fogadás volt, de a típus legendássá vált, és hatalmas üzleti sikert jelentett a Fordnak. A nevéhez fűződik ugyanakkor a Ford Pinto blamája is, a típus, ami attól szerzett kétes hírnevet, hogy felrobbant a benzintankja, ha hátulról nekiütköztek. Iacocca akkori megjegyzése a sajtónak a PR katasztrófa kapcsán: "Nem nyerhet mindig az ember..." 

A Fordnál sem tarthatott örökké a karrierje, a Chryslerhez váltott, nem meglepő módon éppen egy szokásos Chrysler krízis közepén. Megmentette a gyártót hatalmas átszervezésekkel, ésszerűsítésekkel, és nem mellesleg új, forradalmi modellekkel, mint például a Voyager, amit az első egyterűnek tart a szakma, és a Mustanghoz hasonlóan kategóriateremtő és hatalmas pénzeket hozó típusnak bizonyult. 

Hatalmas kultusz övezte a személyét Amerikában, a 80-as években egy felmérésben megkérdezték az amerikaiakat, hogy kire néznek fel a leginkább, Iacocca ebben a "versenyben" Reagen elnök és II. János Pál Pápa után a harmadik helyen végzett. 

Szókimondó, egyenes és nyers stílusa miatt a sajtó kedvence volt, az amerikai álom, a kompetens amerikai menedzser megtestesítője. Az évtizedekkel ezelőtti japán-amerikai autópiaci rivalizálás kapcsán szenvedélyesen védte az amerikai ipar termékeit, valamint az amerikai melósokat, már csak patriotizmusból sem engedte, hogy a sokszor valóban silányabb minőségű amerikai autókat a sajtó eleve vesztesként állítsa be a japán termékekkel szemben, ami akkoriban egy divatos hozzáállás volt, és nagyon dühítette Iacoccát. 

Akit kicsit is érdekel az autóipar, annak "kötelező" tanulmányoznia az életművét, ami végtelenül izgalmas, szórakoztató és tanulságos története sorozata. 

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2314923750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása