Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

El kellene halasztani a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos büntetéseket az EU-ban

2020. március 16. - Várkonyi Gábor Autóblog

co2-4767440_1280.jpg

El kell halasztani a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos büntetéseket az EU-ban ebben az évben, ez az elemi érdeke Európának!

Rengeteget foglalkozott az autós sajtó a CO2 kvótákkal az elmúlt években. Azok várható hatásaival, a piac átrendeződésével, a munkahelyeket veszélyeztető mivoltával. Sok tényező nehezíti jelenleg egyszerre az európai autógyártók életét. Mindenki tud mondani legalább egyet, kereskedelmi háború, elszabaduló kutatási-fejlesztési költségek, átalakuló autóipar, keresletcsökkenés, villanyautózás költségei, de a legnagyobb mumus a várhatóan sok-sok milliárdnyi büntetés, ami a 95 gramm/kilométeres flottaátlag kapcsán várható az EU-ban. Tudom, globális felmelegedés és környezetvédelem. Rendkívül fontos és lényeges ezek ellen tenni. Nem is szeretném sem vitatni, sem magyarázni ezt, ennek kapcsán is végtelen mennyiségű cikket, adatot, tájékoztatót lehetett olvasni az elmúlt időszakban. Az EU-s direktívákat sem szeretném most minősíteni, mindenki tudja, hogy mik a gyengeségei ennek a szabályozásnak, ez a poszt pedig nem erről szól.

Egy dolgot kell megérteni a politikusainknak. Még egy ütést nem bír el az autóipar. A koronavírus globális gazdaságai hatásai láthatóan súlyosabbak lesznek, mint ahogyan ezt akárcsak néhány hete látni lehetett.

Azzal is tisztában vagyok, hogy az autóiparon kívül is számos gazdasági ágazat fog nagyon kemény időszakot átélni a következő hónapokban.

Egyetlen üzenetem van: Ne gáncsoljuk azt az iparágat feleslegesen, amely az európai jólét egyik legfontosabb pillére.

A CO2 kvóta egy eldöntött dolog. Nem lesz visszavonva, ez elég egyértelmű. De egy ilyen időszakban itt az alkalom és az idő arra, hogy átgondoljuk, hogy jól lett-e megírva ez a törvény. Feltétlenül most, ez az év-e a legjobb időszak arra, hogy további, jelen helyzetben egzisztenciális fenyegetést jelentő mértékű büntetéseket kell-e kiszabnia az Európai Uniónak az év végével. Azt gondolom, hogy nem. El kellene halasztani legalább egy évvel az idén életbe lépő szigorításokat. Az ipar le fog állni. A gyárak egy része be fog zárni ideiglenesen. A kereslet hónapokra drasztikusan le fog csökkenni. Ebben a helyzetben euró milliárdok befizetését bevasalni az autógyártókon felér egy kegyelemdöféssel. Nem fogják tudni teljesíteni.

Nézzük meg, mikorra áll talpra minden, mert talpra fogunk állni, ez nem kérdés. Ennek fényében pedig döntsön arról az EU, hogy fél vagy egy évvel halassza el a büntetéseket. Ezzel időt nyernek a gyárak, ami jelenleg valóban élet-halál kérdése sokaknak. Utána pedig kettőzött erővel foglalkozzon azzal az európai autógyártás, hogy a gazdasági és környezetvédelmi kihívásokra innovatív megoldásokat adva nyertesként jöjjön ki ebből az időszakból.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8715525666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása