Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Mostantól nem lehet menet közben használni az érintőképernyős menüt

2020. augusztus 03. - Várkonyi Gábor Autóblog

117098898_709408856523842_7211964202690764413_n.jpg
Tudom, sok volt az elmúlt napokban a Tesla kontent, de ez a hír azért eléggé mélyreható változásokat indíthat el az eddig trendekkel homlokegyenest szembemenve.


Történetünk főhőse tavaly márciusban heves esőben a Teslájának a “tabletjén” próbálta beállítani az ablaktörlő intenzitását. A kormányoszlopon lévő bajuszkapcsolóval csak ki-be kapcsolni lehet az ablaktörlőt, “finomhangolni” a menüből lehet. Miközben ezzel volt elfoglalva, tekintetét levette az útról, ennek következté
ben sajnos letért az aszfaltról és balesetet szenvedett. A karlsruhei bíróság első fokon pénzbüntetésre ítélte, amit természetesen nem akart elfogadni a pórul járt autós, hiszen nem egy lényegtelen funkcióval játszott a menüben, hanem közlekedesbiztonsági szempontból releváns funkciót szeretett volna beállítani. Most, jogerősen helybenhagyta a német bíróság az elsőfokú ítéletet. Az indoklás szerint túlzottan sokáig kell a tekintetet levenni az útról ahhoz, hogy biztonságosan kezelhető legyen az autó menüje, a lényegében elektronikus eszköznek minősülő tablet, amit ezáltal menet közben hivatalosan nem lehet használni. Ennek a döntésnek messzemenő következményei lehetnek minden gyártóra nézve, hiszen az a veszélyes trend, hogy mindent érintőképernyővel lehet szabályozni, olcsó és egyszerű autókban is kezd megjelenni. Könnyen lehet, hogy ez a trend - nagyon helyesen - megfordul az ilyen ítéletek hatására.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4616102532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása