Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Amerikában már 12 500 dollár kedvezmény járna egy ott gyártott elektromos autóra

2021. szeptember 16. - Várkonyi Gábor Autóblog

Amerikában múlt hét végén a demokraták egy újabb előterjesztéssel tovább növelnék az elektromos autók vásárlásakor kapható kedvezmények mértékét. Mindezt színtiszta protekcionista elemekkel fűszereznék, amit a sajtó ünnepel. Az előző adminisztráció kapcsán az egyik központi és visszatérő kritika pont a protekcionista elemeket tartalmazó gazdaságpolitika volt.

242064756_330938655489089_1652250720315379214_n.jpg

Eddig is bőkezű volt az amerikai kormány az elektromos autók kedvezményei kapcsán, ráadásul az államok külön-külön is hozzájárulhattak egyéni kedvezmények és adó jóváírások formájában a villanyautók terjedéséhez.

Szemben Európával, Amerikában szövetségi szinten nincs kivezetési dátuma a belsőégésű technikának, ugyanakkor itt is szabad keze van a tagállamoknak, a szövetségi szabályozásnál szigorúbb törvényeket hozhatnak, és hoznak is, klasszikus példa erre Kalifornia, ahol a belsőégésűek kivezetését az európaihoz hasonló megközelítéssel kezelik.

A mostani elképzelések arról szólnak, hogy 2030-ra az újonnan forgalomba helyezett autók felének kellene elektromosnak lenniük, és mivel világosan látható, hogy ez "organikusan" nem elérhető, csak masszív dotációval, ezért minden követ megmozgatnak, hogy rendelkezésre álljon ez a pénz a kívánt célra.

Eddig 7500 dollár adó jóváírást lehetett kapni elektromos autó vásárlásra, de csak olyan autógyártók esetében folyósították ezt, amelyek nem érték el a 200 000 darab legyártott elektromos autó mennyiséget. Ez a Tesla és a GM számára kedvezőtlen szabály volt, hiszen mindkét cég bőven meghaladta már ezt a szintet. Ezt a kitételt a jövőben eltörölnék.

Fontos változás a tervek szerint, hogy a használt villanyautókat is bevonnák a kedvezményezett autók körébe, de csupán 2500 dollárral.

Ami ennél sokkal lényegesebb, és a hosszú felvezetés után itt jön a lényeg: a 7 500 dollárt 12 500 dollárra emelnék, de csak akkor – és itt jön az izgalmas rész – ha Amerikában gyártott elektromos autóról van szó, és a gyártónál működik szakszervezet.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy csak a "Big Three" vagyis a GM, a Ford és a Stellantis termékeit dotálnák ezzel a hatalmas összeggel. Sem a Tesla, amely üldözi a szakszervezeteket, sem az Amerikában gyártó külföldi cégek nem kapnának ekkora kedvezményeket. Ennél kevés egyértelműbben diszkriminatív megoldást lehetne találni.

Becslések szerint 33 milliárd (!!) dollárba kerülne ez a program az adófizetőknek 10 év alatt. Ez gigantikus összeg.

Kitétel továbbá, hogy bruttó 400 000 dollár feletti éves jövedelemmel rendelkező személyek ne kérhessenek támogatást, és az autók ára 55 000 dollárban legyen maximalizálva.

Szinte biztos, hogy a tervezet ezen részét még jelentősen szigorítani fogják.

Összefoglalásként újra emlékeztetnék arra, hogy számtalanszor feljön az EU autógyártói kapcsán, hogy azért kell ütni őket, mint a répát, mert akkor majd "versenyképesek" lesznek. Száraz kenyéren és vízen tartva majd kiizzadják magukból a villanyforradalmat, a biztonság kedvéért meg még tiltunk is minden egyebet, 2035-től. Ehhez képest sem Kína, sem az USA nem tesz ilyet, sőt, mint látható, az amerikaiaknál olyan pénzeső jön, így vagy úgy, de bőségesen ki lesznek tömve a gyártók. Amennyiben amerikaiak, és szállítják a szakszervezeti szavazatokat, mert a nap végén erről szól a dolog, semmi egyébről. Kínában meg pontosan látható, hogy miről szól az állami stratégia.

Újra felmerül a kérdés, amikor mindenki jön szembe a pályán: mi megyünk jó irányba?

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3516690536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása