Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Kína legnagyobb vállalatai és a Tesla véget vetnek az árháborúnak az elektromos autók esetében

2023. július 10. - Várkonyi Gábor Autóblog

Múlt csütörtökön kínai kormányzati nyomásra megállapodott 16 autógyártó vezetője, hogy "véget vetnek a brutális árháborúnak."

358572916_774801057769511_8371659470730223780_n.jpg
Természetesen az elektromos autók esetében van erről szó, az üzletet negatívan érintő folyamat elindítója a Tesla volt, amely jelentősen több autót gyártott az elmúlt időszakban, mint amennyit el tudott adni. Ezt ellensúlyozandóan kezdett több hullámban árcsökkentésbe, amely jelentős keresletélénkülést és rekord eladásokat jelentett az amerikaiaknak, érzékenyen érintve a konkurenciát, amely elkezdte érezni a dömping Tesla árak hatását.


A saját iparát mindenek előtt védő kínaiak kapcsoltak, és nyomást gyakoroltak a Teslára, amely egyedüli külföldi gyártóként csatlakozott a nem kötelező érvényű nyilatkozathoz, amely hivatalosan a "fair versenyt" hivatott elősegíteni.

Nehéz azért cinizmusban túltenni a kínaiakon meg Musk-on, ha éppen egymást licitálják túl ebben a versenyben.

A helyzet az, hogy mindkét említett szereplő csak akkor szereti a "versenyt", ha a pálya feléjük lejt. Amikor éppen nem így van, akkor jönnek az ehhez hasonlatos "egyezmények", amelyek tartalmát mindig az erősebb fél határozza meg. Ne legyen kétségünk, ebben az esetben az erősebb fél a kínai kormányzat. A többi külföldi gyárat azért sem kellett meghívni a tárgyalásokra, mert eleve a közelében nincsenek annak, hogy beszálljanak az egymás kárára történő kiszorítósdiba a kínai piacon. Nem tudnak olyan áron termelni, hogy veszélyesek legyenek.

A NEV eladások egyébként nagyon jelentősen nőttek a kínai piacon, pont az említett egymás alá licitálások kapcsán, hozzá kell ugyanakkor tenni az igazsághoz, hogy a hektikus árazás komoly frusztrációt is okozott a vevőknél.

A főbb pontok, amiben megállapodtak a felek, így hangzanak:

- "Abormális" (így szerepel, valóban) árazással ne befolyásolják a piacot a felek, ragaszkodjanak napi működésükben az iparági standardokhoz és szabályozásokhoz.

- Ragaszkodjanak a tiszta marketinghez, hamis állításokkal és ígéretekkel ne veszélyeztessék a korrekt tájékoztatást, hazugságokkal ne vadászanak friss vevőkre

- Legyen a minőség a fő szempont, ezáltal jobbá téve a vevők életét.

- Propagálják a szocialista "értékeket", társadalmi felelőségvállalásukat, és biztosítsák a fenntartható növekedés kereteit. A bizalom építése és a rizikó kerülése mellett.

Kína legnagyobb vállalatai, és a Tesla aláírta a nyilatkozatot.

Akárhonnan is nézem, ez eléggé állami kartell szagú. Mi meg itt, Európában, hónapokat csámcsogtunk azon, hogy egyeztettek egymással gyártók nem releváns alkatrészek kapcsán, mint pl. adblue tartály méret, hogy egységes megoldásokkal olcsóbb gyártást lehessen megoldani.

A világ legnagyobb autópiacán meg éppen azért fognak össze, kormányzati felhívásra, hogy ne vágják egymás alatt a fát.

Amikor ilyeneket olvasok, tényleg azt gondolom, hogy ideje lenne potens iparpolitikát folytatnunk, mert ehhez a hozzáállással annál is hamarabb vége lesz az EU autóiparának, mint gondolnánk.

Csak egy kérdésem van: ha Amerika újra iparosít, "akkumulátor övet " létesít irgalmatlan kormányzati pénzekkel, Kína meg a mellékelt történet alapján mindent megtesz, hogy védje az érdekeit piaci és gyártói szempontból, akkor a dömping áron mások kárára legyártott felesleg hova fog jönni? Igen, a védtelen és önsorsrontó EU-ba. Lehet örülni annak, hogy a következő időszakban ide tevődik majd át az árverseny. Térdre rogyasztva az itteni gyártást.

Feltéve persze, hogy minden így megy tovább, mint eddig.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8718163814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása