Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Eladhatatlan fiatal elektromos autóktól tartanak a piaci szereplők Németországban

2021. január 22. - Várkonyi Gábor Autóblog

Brutális vérengzésre számítanak a piaci szereplők a lízingpiacon 2-3 év múlva Németországban, amikor tömegével jönnek majd vissza a fiatal villanyautók.

141188653_832293844235342_8282104642244803255_n.jpg

A gond abból adódik, hogy a magyar viszonyokhoz képest nagyon magas, piaci árhoz közeli maradványértékekkel számolnak a lízing cégek a nyugati piacokon. Ha a kereslet drasztikusan változik, és nem jönnek be a számítások, akkor hatalmas veszteségeket kell leírnia a kereskedőknek és a bankoknak egyaránt. A módszer előnye, hogy nagyon kedvező havi díjakat lehet így kialakítani. A hátránya, hogy óriási rizikót vállal magára a szolgáltató.

Nagyon sokszor olyan kedvezőek a számok, hogy egyszerűen nem éri meg magánszemélyként sem a készpénzes vásárlás.

Így könnyen lehet irányítani a kereskedelmet, és szabályozni az eladásokat, zsilipelni a készletet, de ha 2-3 év múlva drasztikusan változik akár csak egy paraméter is, akkor egy közepes méretű üzem esetében gyorsan összejön 50-100 autós állománynál autónként 3-4000 euró leírás. Az pedig egzisztenciális kihatású is lehet.

Utoljára ezt a dízelbotrány után lehetett megfigyelni. Az érzékenyen kidekázott maradványértéknél nem lehetett kalkulálni azzal, hogy 2015-2017 közötti években a piacnak elmegy a kedve a dízelektől. Ez azóta stabilizálódott valamelyest, ahogy várható volt, de abban a két évben A6-os Audikon, 5-ös BMW-ken, GLK Mercedeseken, VW Passatokon sok ezer eurós veszteségek keletkeztek a visszavásárlási garanciával értékesített autók esetében a kereskedőknél. A négy említett autó képletesen értendő, hogy mindenki be tudja lőni, mire gondolok.

Ezek a veszteségek 60-70 éve működő autóházakat fektettek meg, egy újabb koncentrálódást okozva a piacon. Az egyébként is egyre több helyről szorongatott második, harmadik generációs családi cégek zöme vagy csődbe ment, vagy betagozódott egy nagyobb szervezet alá.

Hogy jön ide a villany? A szubvenciók teljesen eltorzítják a piaci viszonyokat. Ahogyan ez lenni szokott a szubvenciókkal.

A 2 évesen visszajövő autókat olyan áron kellene adni használtan, amilyen áron az új autókat tudják megvenni az érdeklődők. Nyilván senki nem fogja a használtakat venni. Itt érkezik el az igazság pillanata. Az egyik oldalon hatalmas adófizetői pénzekkel megtolt autók további hatalmas veszteségeket fognak generálni nemzetgazdasági szinten is.

A kalkulálhatatlan rizikó miatt egyre több cég tulajdonosa retteg attól, hogy eladhatatlan fiatal elektromos autók állnak majd a telepeiken tömegesen, és csak súlyos veszteségek árán lehet majd értékesíteni ezeket.

Autóipari elemzők, banki szakemberek, kereskedelmi képviselők egyaránt figyelmeztetnek: fújódik egy lufi, ami hatalmasat fog durranni. A megoldás az lenne, hogy fokozatosan visszaveszik a szubvenciókat, és hagyják a piacot "működni". Ez hosszútávon a villanyhajtás piaci sikerét is elősegítené, hiszen nem lehet egy technológiát adópénzekkel támogatni a végtelenségig. Ha közben a kereskedelem rizikót és gondot lát a villanyautó eladásában, az sem tesz jót az eredendően elérendő célnak. A mesterségesen alacsonyan tartott lízingdíjak hosszú távon senkinek sem jók. Ezt számtalanszor megtanulhattuk a múltban.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8816399410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása