Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Sandy Munro és Elon Musk: egy tanulságos és izgalmas beszélgetés

2021. február 03. - Várkonyi Gábor Autóblog
Ha a Tesláról írok, akkor az egyik tábornak nem tetszik, hogy "megint erről van szó, ezzel generálja a média az ingyenreklámot", a másik tábor egyből torokra megy, ha a legminimálisabb kritika megjelenik a cégről, vagy Muskról.

145942401_839742986823761_7306133166517653178_n.jpg
A helyzet az, hogy a Tesla is csak egy autógyártó. Sok fontos innovációval, és sok botrányos hibával is.

Aki követi a Teslát, az követi Sandy Munro munkásságát is. Ő az a figura, aki sok évtizedes autóipari tapasztalattal a háta mögött azzal foglalkozik, hogy autókat szed atomjaira a csapatával, és minősíti, kategorizálja gyártási szempontból a megoldásokat, és az építési minőséget. Reverse engineering a folyamat neve, és szerintem az egész iparágban az egyik legizgalmasabb munka, hiszen fillérre pontosan meg lehet mondani minden autógyártó termékéről, hogy mibe kerül a konkrét modell gyártása, mennyi időt vesz igénybe, milyen erősségei és gyengeségei vannak adott konstrukciónak, milyen a fényezés minősége, a falcok hogy állnak, stb stb stb. Milliókat fizetnek egy-egy részletesebb riportért az autógyárak, hogy megtudják, hol áll a konkurencia. Persze maguk is szednek szét hasonló információ szerzési szándékkal autókat.

Munro legutóbb azzal került a figyelem középpontjába, hogy maga is birtokol egyébként Tesla részvényeket. (Lassan ki nem? �)

Amikor először szedett szét Teslát, még azt mondta, hogy 30 évvel ezelőtti, akkor még gagyinak számító koreai modellek "igényességével" van összetákolva az, amit lát.

Szép lassan, minden egyes újabb autó szétszedésénél emelkedett a színvonal, és Munro és elismerte, hogy gyártástervezés, gyárthatóság szempontjából vannak igazán briliáns megoldások a márkánál. Az elektromotor hatékonyságáról, a mágnesek egyedi elhelyezéséről és ennek hatásáról az ő videói alapján tájékozódtam én is. A hibák egy része azonban visszatérő.

Azt gondolom, hogy Munro megállapításai szakmaiak, elfogulatlanok, és objektív tájékozódási forrást jelentenek azoknak, akik a mélységébe akarnak menni a kérdésnek. Vélhetően Musk is így gondolta, mert leült Munro-val beszélgetni, és legnagyobb meglepetésemre őszintén és beismerően beszélt azokról a dolgokról, amiket Munro is újra és újra kritizál.

Szerintem egy kifejezetten korrekt, tanulságos, izgalmas beszélgetést láthattok ebben a Youtube videóban, ahol Musk is a legjobb arcát mutatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6616414574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása