Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

8 milliárd euró mínusz 2020-ban a Renaultnál

2021. február 22. - Várkonyi Gábor Autóblog
A vártnál is nagyobb turbulenciával reagált a tőzsde a Renault pénteki év értékelőjére, pedig nagyjából sejteni lehetett, hogy Luca de Meo első ilyen jellegű rendezvénye nem a champagne-ok pukkanásától lesz hangos.

152780526_850661235731936_4975283410449008277_o.jpg
8 milliárd euró mínusz 2020-ra, az nem semmi. Ebből a 8 milliárdból viszont 5 milliárd a Nissan "számlájára írható", amit napokkal korábban közzétettek már.

Az év első fele mindenhol a koronavírus okozta nehézségek jegyében telt. 2020 második felétől van Luca de Meo kezében az irányítás, és azóta van újra gazdája a boltnak. 2020 második felében az autó üzletág nyereséget is termelt. A 3 milliárdos költségcsökkentés, ami a fix költségekre vonatkozik, gyorsabban halad a tervezettnél. Voltak tehát pozitív hírek is.

Ezeket a befektetők, akik negyedéves ciklusokban gondolkodnak, nem igazán akarták meghallani, a cégvezető szavait a jövő év bizonytalanságairól annál inkább. Luca de Meo egyszerűen őszinte volt azzal kapcsolatosan, hogy a Renault is szenved a chip hiánytól, várhatóan itt is százezres nagyságrendű autót nem tudnak majd legyártani a hiányzó alkatrészek miatt. A piac rendkívül kiszámíthatatlan, és nyilván egyszerűbb lett volna hitegetni a befektetőket, a Renault vezetője nem ezt választotta. Időlegesen 8.5 százalékos részvényárfolyam csökkenéssel honorálták a szavait.

Bruno Le Maire, Franciaország pénzügyi és gazdasági minisztere időközben nyilatkozott: "Teljes a bizalmunk a Renault vezetésében, a vállalat megerősítésére kidolgozott terv meggyőző". Mint ismert, az állam 15 százalékos tulajdonosa a cégnek.

Az évtizedes tapasztalat a villanyautóknál Luca de Meo szerint stratégiai előnyt jelent, amire érdemes építeni. Nem csinál titkot a cég helyzetéből, de abból sem, hogy milyen tempóval, és milyen határozottsággal építi át és találja fel újra a márkát. Reálisan 2023-ra állhatnak ott, hogy stabil üzleti modellel és jó pénztermelő képességgel egy egészséges struktúrában vághatnak neki az iparág transzformációjának következő kihívásai elé.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8916435092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása