Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Toyotát is utolérte a globális chiphiány

2021. augusztus 23. - Várkonyi Gábor Autóblog

A chiphiány egy velünk maradó probléma lesz a következő 2 évben is, és ennek kihatásai súlyosak lesznek az autóiparra nézve, az árazás és a szállítási határidők tekintetében egyaránt.

240504272_314931857089769_50302125389320907_n.jpg
A Toyota eddig relatív jól tartotta magát ebben a kérdésben, és jelentős eredményeket tudott felmutatni számos piacon, már csak azért is, mert szemben sok konkurenssel, ők tudtak szállítani. Úgy tűnik, hogy eddig tartott az ő előrelátásuk is. Azt, hogy miért készültek rá jobban, mint a többiek, pár bejegyzésben taglaltam már. Közelebb vannak a beszállítókhoz, hamarabb és bátrabban kötöttek le kontingenseket a vírus alatt.

Azt azonban a Toyotánál sem látták előre, hogy milyen sokáig fogja foglalkoztatni az autóipart ez a probléma. A Nikkei beszámolója szerint a szeptemberi előirányzott 900 000 legyártott autó helyett legjobb esetben fél millió autót tudnak majd gyártani, ami a legrosszabb vírusos leállásokkal nehezített hónapok gyártási számait idézi. 40 százalékos termelés kiesés globálisan egy igen fájó pont lesz a japánoknak.

Eközben az Infineon és az Intel szakemberei is hosszabb időre elhúzódó problémákról beszélnek, és egyúttal ezek a cégek természetesen árat is emelnek. Beszéltem nemrégen egy rendezvényen egy olyan szakemberrel, aki egy ehhez hasonló cégnél dolgozva, az árazásért felel, és arról számolt be, hogy szinte tetszőleges felárat kérhetnek jelenleg a partnereiktől azért, hogy szállítani tudjanak.

Az IHS Markit elemző cég szerint globálisan 6,3-7,1 millió autóval kevesebbet fognak idén gyártani az autóiparban, ami százalékban kifejezve egy igen komoly tétel.

Amíg ez a helyzet fennáll, a vevők alkupozíciója is gyenge lábakon fog állni a népszerű modellek esetében, ráadásul a gyártók értelemszerűen azokra a modellekre fogják irányítani a véges készleteiket, amelyek komoly pénz tudnak hozni. További árnövekedések várhatóak tehát.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr816667912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása