Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A 2019-es évet figyelembe véve több, mint 3,3 millió autó hiányzik éves szinten az EU-s eladásokból

2022. január 19. - Várkonyi Gábor Autóblog

Európában még kevesebb autót adtak el tavaly, mint a koronavírus problémái által sújtott 2020-as évben.

272120697_413023563947264_7991334374374580053_n.jpg
2,4 százalékot csökkent a volumen, ami mindössze 9,7 millió új autó eladását jelenti a gyakorlatban 2021-ben az EU területén. Főleg az év második fele volt nagyon gyenge, amit mindenhol a chiphiány okozta termelési kimaradásokkal magyaráznak.

Ha az utolsó "békeévet" nézzük, akkor a covid előtti időkhöz képest, azaz a 2019-es évet figyelembe véve több, mint 3,3 millió autó hiányzik éves szinten az EU-s eladásokból. Döbbenetesen magas szám.

A december volt a legsúlyosabb mélypontja a tavalyi évnek. Az előtte lévő hat hónapban már folyamatos csökkenést mutatott az EU új autó piaca, de decemberben még az előző hónaphoz képest 22,8 százalékos mínusz lett elkönyvelve.

Piaci megfigyelők szerint legkorábban az év második felében lehet valami élénkülést tapasztalni, addig további csökkenés lesz tapasztalható az új autó eladásokban. Megrendelésekből nincs hiány, az igény változatlanul magas, amit az elszálló másodpiaci árak is jól mutatnak, különösen a fiatal használt autók esetében.

Elektromos autókból jelentős mennyiséget szívna fel a piac, de ezekhez még több chipre van szükség, ami még nagyobb nehézséget okoz a gyártóknak.

Ennek sajnos mindenre kihatása van. Mivel a CO2 kvóta betartásához rengeteg elektromos autóra lenne már most szükség, a visszafogottság a tavalyi év végi számok tükrében sajnos nagyon rosszat sejtet. Mire gondolok: alapvetően nem akkora valószínűleg a probléma az autók gyártása terén, mint gondoljuk, vagy mint amit kommunikálnak, de a model mix esetében adódhatnak gondok a kvóták tekintetében. Magyarul: az év végéhez közeledve jó eséllyel sok gyártó érzékelte, hogy nem lesznek meg a számok, a legyártott és megérkezett autókat sem feltétlenül engedték forgalomba helyezni. Túl kevés villanyost tudtak szállítani, így büntetés elé nézett volna egy-egy márka, amit sem anyagilag, sem PR szempontból nem akartak megkockáztatni. A tervgazdaság tehát ismét jó eséllyel az elszabaduló árak irányába terelte az EU-s piacot.

Az elméletemet alátámasztja, hogy Kína és az Egyesült Államok piaca növekedett ugyanebben az időszakban. A chip hiány pedig ott is gondot okozott. A CO2 kvóta ugyanakkor nem jelent ott olyan problémát a gyártóknak, mint Európában. Következésképpen a meglévő alkatrész állományt olyan autók gyártására irányították át, amelyek azokon a piacokon szerepelnek majd, ahol megfelelő pénzt lehet velük keresni, anélkül, hogy büntetés rémképe lebegjen előttük. Azért nem dolgozik senki, hogy elfáradjon...

Egyesült Államok piaca 3,1% növekedéssel nem erős, de nem is kell szégyellniük egy ilyen helyzetben a teljesítményüket. Kína piaca 6,6 százalékkal 21 millió autó fölött zárt. Az több, mint a duplája az EU piacának. India 26,7 százalékos növekedéssel 3 millió eladott autó fölé jött, Oroszország is nőtt, 1,66 millió autóra, ami 4,3% plusz. Egyedül Japán teljesített gyengébben, mint az EU. -3,5%, 3,67 millió autót adtak el.

Ami világosan látszik, az az, hogy az EU a globális autó piacon tovább veszít a jelentőségéből, ahogy ez várható volt. Több iparági elemző jelezte már bőven a covid előtti időkben, hogy az EU kiszabályozza magát a világ főáramából. A vírus helyzet a jelek szerint felnagyítja, vagy, ha úgy tetszik felgyorsítja ezt a folyamatot.

Hogyan másként kellene értelmezni azt, hogy a világ három nagy piacából kettő egészségesen növekszik egy eleve jobb bázisról, a kereslet mindenhol adott, az EU számára mégsem jut elég autó? Nem nagyon lehet más következtetést levonni, mint azt, hogy a gyártók pénzt akarnak keresni, és nem azzal akarnak foglalkozni, hogy hol, mennyi autót lehet kidekázni a vevőknek ahhoz, hogy a végén ne nullázzák le az üzleti eredményeiket egy vaskos büntetéssel.

Meglátjuk, hogy a tavalyról 2022-re áthúzott forgalomba helyezések mit mutatnak majd az első negyedévben, és fel tud-e pörögni a villanyautók gyártása, hogy ezzel párhuzamosan a pénzt is hozó modellekkel beinduljon a piac.

A trend ugyanakkor aligha lesz megállítható. Az EU ezzel a politikával egyértelműen le fog maradni az USA és Kína piaca mögött, méghozzá jelentősen.

Csatolok ehhez egy remek videót, még Covid előtti időkből. Egy angol nyelvű panelbeszélgetés, a tizedik perc környékén Max Warburton (befektetési elemző) magyarázza el elég részletesen, miért menekül a nemzetközi tőke környezetvédelmi túlszabályozás által megfojtott EU-s autópiacról.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2516818074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiltsál ki te gyökér 2022.01.20. 11:17:38

Mi a lófaszt vár egy olyan kontinens, ahol 17 éves kislányok okosságaira bízzák az energiapolitikát, meg komplett iparágakat?
Úgy tökönrúgta magát ez a hülye Európa, amilyenre a világban nem volt még példa.
De meg is érdemeljük, kellett ilyen Donáth Anna féle idiótákat odaengedni a kormányzásba.

Se környezetvédelem nem lesz, se jóléti társadalom. Bravó zöld barmok.

para_noir 2022.01.20. 12:49:45

@tiltsál ki te gyökér: valszeg rossz lapokat olvasol, ugyanis Donáth Anna nincs benne a "kormányzásban".

tiltsál ki te gyökér 2022.01.20. 16:32:04

@para_noir: Na, akkor csak neked, olvasni nem tudó szerencsétlennek: Melyik részét nem érted annak, hogy "ilyen féléket"?

EP képviselő. Kampányolt ő is, meg a haverjai is Paks meg az atom ellen. A fajtája hoz olyan törvényeket, amivel elértük, hogy nincs autó, nincs áru, és nincs energia sem.

AlexAston 2022.01.20. 16:55:11

Nem is baj, ha kevesebb autó fogy. Tovább kell használni, műszakilag jó állapotban. Az a legkevésbé káros a környezetre, nem pedig a folyamatos és sűrű cserélgetés

tiltsál ki te gyökér 2022.01.20. 17:51:22

@AlexAston:
Ühüm. ühüm. Tehát úgy gondolod, hogy az a boldogság útja, ha mindenki 20-25 éves romokkal rohangál. Nem pedig 0-5 éves megfizethető árú kocsikkal. Bravó Gréta
Mondd, valaha az életben elgondolkodtál-e már (bármin) mondjuk azon, hogy egy autónak átlagban mi az életútja?

AlexAston 2022.01.20. 19:50:05

@tiltsál ki te gyökér: igen.
Egy jó karban lévő 10 éves autónak semmi baja sincs. Csak tankoláson kívül is kell vele foglalkozni.

tiltsál ki te gyökér 2022.01.20. 22:54:00

@AlexAston:
Jézusom.... Ha kell valamivel foglalkozni, annak van baja, világos? Aminek nincs baja, azzal nem kell foglalkozni.
És mi van a nem jó karban lévő autókkal? És mi van azokkal, amik tavaly voltak 10 évesek, vagy 5 éve?

Na, és tedd fel a tükörnek a két kérdést, hogy
1. A 10 éves autókat úgy bányásszák, vagy mégis honnan lesznek?
2. Hallod-e a csengőt ami akkor szól amikor nem vagy hülye?

AlexAston 2022.01.21. 12:11:06

@tiltsál ki te gyökér: Tehát, ha pl. olajcsere szükséges, akkor baja van?

Nálad szól a csengő...?

para_noir 2022.01.21. 12:50:36

@tiltsál ki te gyökér: ja, hát akkor tanuld meg kifejezni magad öcsisajt, mi az, hogy Donáth Anna féléket? Nőket, fiatalokat, liberálisakat, szoknyát hordókat, sötét hajúakat? Kik azok a Donáth Anna félék? Ha van nevük, miért nem említed őket? Ha van pártjuk, miért nem nevezed meg? Ja, hogy csak ennyit tudsz, Donáth Anna, mer' ő libsi, az olyanok, mint ő? De tájékozott vagy, kismajom :)

kaposznyak 2022.01.21. 19:26:21

@tiltsál ki te gyökér: "Ha kell valamivel foglalkozni, annak van baja, világos?" Tudod, ez olyan, mint a fogmosás....nincs baja, mégis mosod, mert ha csak akkor kezdesz vele foglalkozni, amikor rossz, akkor könnyen elveszítheted.

Gondolom, jó büdös lehet a szád.:-)
süti beállítások módosítása